- Det er ingen tvil om at han må sone en fengselsstraff

Kan se mot måneder i fengsel, tror advokat Mette Yvonne Larsen.

FENGSELSSTRAFF? Petter Northug ser trolig mot en fengselsstraff etter promillekjøringa i mai. Advokat Mette Yvonne Larsen ser for seg tre måneder ubetinget fengsel. Men fotlenke er også et alternativ. 
Foto: Carina Johansen  / NTB Scanpix
FENGSELSSTRAFF? Petter Northug ser trolig mot en fengselsstraff etter promillekjøringa i mai. Advokat Mette Yvonne Larsen ser for seg tre måneder ubetinget fengsel. Men fotlenke er også et alternativ. Foto: Carina Johansen / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Advokat Mette Yvonne Larsen er klar i sin sak etter å ha lest tiltalebeslutningen mot Petter Northug:

- Det er ingen tvil om at han må sone en fengselsstraff. Jeg synes saken nå virker mer alvorlig enn først antatt, sier hun til Dagbladet.

I tiltalen kom det fram flere detaljer rundt promillekjøringa morgenen 4. mai, blant annet at Northug ved tre anledninger avga falsk forklaring og la skylda på kompisen, som var passasjer.

- Alvorlig - Ikke nok med at Petter Northug ikke forklarer sannheten, men han legger skylden på noen andre. Det forsterker inntrykket som at han har hatt et ønske om å komme seg unna. Akkurat da det skjedde var han kanskje desperat, men at han opprettholder forklaringen senere til ulike personer, er alvorlig, sier Larsen til Dagbladet.

Petter Northug kom med en uttalelse via sin manager Are Sørum Langås etter å ha blitt forkynt tiltalebeslutningen. Der beklaget han at han hadde forklart seg feil, og at han fortsatt var påvirket av alkohol da han gjorde det.

Det er ingen unnskyldning i norsk lov, forklarer Larsen.

- Ser for meg tre måneder - Hvor lang straff kan Petter Northug få?

TRE MÅNEDER?: Mette Yvonne Larsen tror Petter Northug må se mot måneder i fengsel. Hun ser for seg tre.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
TRE MÅNEDER?: Mette Yvonne Larsen tror Petter Northug må se mot måneder i fengsel. Hun ser for seg tre. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

- Vi snakker om måneder i fengsel her. Bare promillekjøring kan gi tre uker ubetinget fengsel. I tillegg er det punktene med falsk forklaring, at han ikke hjalp den skadde og det andre. Jeg ser for meg tre måneder, sier Mette Yvonne Larsen.

- Jeg kjenner ikke til noen saker der falsk forklaring ikke gir straff. Det straffes helt regelmessig med ubetinget fengsel. Når det gjelder ett tilfelle med falsk forklaring, kan det gi rundt 18-21 dager ubetinget fengsel, sier fortsetter hun.

Petter Northug sa også i pressemeldingen at han avslutter saken med en tilståelsessak for tingretten.

- Det er klokt av ham, sier Mette Yvonne Larsen.

Fotlenke et alternativ - Når kan Petter Northug måtte sone? Kan han for eksempel gjøre det først etter VM i Falun?

- Det er ingen faste regler om det, og dette er ingen prioritert sak til soning som for eksempel i voldssaker. Nå er ikke soning i fengsel noen god oppladning, men det kan tilrettelegges med for eksempel fotlenke. Og det er ikke umulig at det kan skyves til etter VM.

- Som forsvarer ville jeg ha rådet Northug til å velge fotlenke.

- Det er viktig at denne saken blir behandlet som en hvilken som helst annen sak. At det er Petter Northug som er tiltalt, burde ikke påvirke saken i noen retning.

Les hele tiltalebeslutningen her.