- Det er jeg som er offeret

Terrys advokat ba dommeren stanse rettssaken.

TØFF DAG I RETTEN: I går var det Anton Ferdinand som ble grillet av John Terrys advokater. I dag var det Terrys tur til å få tøffe spørsmål fra aktoratet. Foto:  REUTERS/Andrew Winning
TØFF DAG I RETTEN: I går var det Anton Ferdinand som ble grillet av John Terrys advokater. I dag var det Terrys tur til å få tøffe spørsmål fra aktoratet. Foto: REUTERS/Andrew WinningVis mer

(Dagbladet): Om John Terry blir kjent skyldig i rasisme mot Anton Ferdinand, får han maksimalt en bot på 2500 pund.

Men selv om boten vil være ubetydelig for Chelsea-kapteinen, som tjener over halvannen million kroner i uka, kan skadevirkningene ved å ha en rasismedom hengende ved seg være store. 

På rettssakens andre dag ba Terrys advokat, George Carter-Stephenson, om at retten forkastet hele saken mot hans klient. Han argumenterte for at saken og bevisene var syltynne, og stemplet også Anton Ferdinand som et upålitelig og lite troverdig vitne.

- Du er offeret her?
Advokaten fikk imidlertid ikke gjennomslag hos dommeren - og dermed måtte Terry innta vitneboksen og svare på en rekke spørsmål han nok gjerne skulle sluppet.

Aktor Duncan Penny lurte blant annet på om Terry så på seg selv som offeret i saken.

- Du er offeret her, er du ikke? Du er blitt lurt inn i dette på falskt grunnlag?

- Ja, svarte Terry, ifølge Bloombergs journalist i rettssalen. 

Chelsea-kapteinen har for lengst innrømmet at han brukte ordene «fucking black cunt» mot Anton Ferdinand den 23. oktober i fjor, og Ferdinand har innrømmet at han både kalte Terry en «cunt» og mobbet ham for å ha ligget med dama til en lagkamerat.

Det store spørsmålet er i hvilken kontekst Terry uttrykte de tre ordene: For å sjikanere Anton Ferdinand, eller for å spørre Ferdinand om han faktisk ble beskyldt for å kalle ham «fucking black cunt»?

Terry står steilt på det siste. Aktor argumenterte for at det var en lite logisk ting å gjøre.

- Hvorfor sa du ikke bare «hva?» Enkelt og greit «hva?»

- Der og da var jeg sjokkert og sint. Jeg hadde aldri blitt anklaget for noe slikt, og gjentok det han sa. Etterpåklokskap er fine greier. På det tidspunktet var jeg opprørt, og da kan du ikke styre følelsene dine, svarte Terry, ifølge nyhetsbyrået PA.

Aktor ville også vite om Terry hadde gjentatt ordene dersom Ferdinand hadde sagt «nigger».

- Ja, bekreftet han.

- Jeg har hørt det en million ganger
Anton Ferdinand fortalte i retten i går at han bevisst hadde forsøkt å hisse opp Terry, blant annet ved å trekke fram utroskapssaken og Vanessa Perroncel, eks-dama til tidligere lagkamerat Wayne Bridge.

Aktor forsøkte å få Terry til å innrømme at det fikk ham til å miste besinnelsen.

- Du er ikke rasist, er du vel? Men du brukte et rasistisk språk fordi det klikket for deg, og du gjorde det på instinkt. Du var lei av at folk sjikanerte deg på grunn av privatlivet ditt og kona.

Terry samtykket ikke.

- Det er nesten to år siden, og jeg har hørt det en million ganger. Hvis jeg skulle klikket, ville jeg gjort det for lenge siden.

På direkte spørsmål bekreftet Terry at han selv hadde blitt kalt «ei engelsk fitte» av en motspiller, og at han bare hadde smilt av det.

Før Terry gikk i vitneboksen, fikk retten også avspilt et lydopptak av Terrys forklaring for FA, der han var inne til en prat uka etter episoden med Anton Ferdinand. 

Også der ble han grillet på hvorfor han gjentok de famøse ordene han hevder Anton Ferdinand beskyldte ham for å ha sagt, framfor å si «jeg har ikke kalt deg det».

- Jeg har ingenting å skjule. Jeg kan få 2000 vitner på at jeg ikke er den typen (som slenger ut rasisme), sa Terry.

Han la til at han ofte tok ansvar når Chelsea hentet spillere fra land som Spania og Elfenbenskysten, og inviterte dem hjem til seg.

Tjukkas-stikk
Retten viste også fram andre videoklipp fra kampen mellom QPR og Chelsea 23. oktober, som viser hvordan Terry blåste opp kinnene sine etter en feide med keeper Paddy Kenny - trolig som et stikk mot keeperens kroppsfasong.

- Du er vel ikke feit du? Du er en topptrent atlet?

- Jeg pleide å være det, sa Terry.

- Hva sa du til ham (Kenny)?

- Det husker jeg ikke.

- Du må ha sjikanert ham, fordi du gjorde den tjukkas-gesten, sa aktor.

Terry måtte også forklare «du har dårlig ånde»-gesten til Anton Ferdinand.

- Jeg vet ikke (hvorfor jeg gjorde det).

- Prøvde du å ydmyke ham?

- Det prøvde jeg virkelig ikke.

- Hvorfor sa du ikke bare «slapp av, Anton»?

- Du finner ikke mange fotballspillere som sier «slapp av», svarte Terry.

På tampen av dag to i rettssaken fikk Chelsea-kapteinen spørsmål om han ville unnskylde seg til Anton Ferdinand.

- Hvorfor skulle jeg si unnskyld til Anton, når det er han som har anklaget meg? Det jeg sa var et svar på det Anton sa til meg, sa John Terry.

BLÅSTE OPP KINNENE: Retten fikk se et videoklipp av Terry som angivelig mobbet Paddy Kenny for kroppsfasongen. Foto:  (AP Photo/Sang Tan)
BLÅSTE OPP KINNENE: Retten fikk se et videoklipp av Terry som angivelig mobbet Paddy Kenny for kroppsfasongen. Foto: (AP Photo/Sang Tan) Vis mer