- Det er jo helt sprøtt

Erik Thorstvedt (59) kan knapt fatte at sønnen Kristian Thorstvedt (23) har blitt solgt for en sum på over 100 millioner kroner.

PÅ KONTRASKJÆRET: TV 2s fotballekspert Erik Thorstvedt. Foto: NTB/TV 2
PÅ KONTRASKJÆRET: TV 2s fotballekspert Erik Thorstvedt. Foto: NTB/TV 2 Vis mer
Publisert

For hva tenker egentlig en fotballfar om at sønnen hentes, i dette tilfellet til italienske Sassuolo, for 10 millioner euro, tilsvarende 102 millioner kroner?

- Det er jo helt sprøtt. At han har havnet i en sånn kategori, med tanke på hvordan utviklingen har vært. Men jeg synes det er veldig stas at det drypper litt på Viking også. At de får noen ekstra millioner er ganske gøy, sier Thorstvedt til Dagbladet.

Viking får angivelig et sted mellom 5-8 millioner kroner etter at Serie A-klubben Sassuolo denne uka utløste Kristian Thorstvedt sin utkjøpsklausul for å signere ham fra Genk.

- Hva mener du om overgangen?

- For det første synes jeg Genk har vært en bra plass for ham, men han var sugen på å bytte, og da er Italia et veldig bra steg. Sassuolo er et etablert lag i Serie A, sier Thorstvedt om laget som har stabilisert seg relativt midt på Serie A-tabellen. De siste sesongene har klubben endt som nummer 11, 8, 8, 11, 11, 10, 6 og 12.

23-årige Thorstvedt skrev så seint som i år under på en kontraktsforlengelse med Genk. Pappa Thorstvedt skjønner at akkurat det er noe mange kan stusse over, men forklarer at sønnen hadde is i magen rundt et klubbskifte.

- Det er klausulen som gjør at han kunne dra hvis noen var villig til å betale 10 millioner euro. Vi var rimelige trygge på at det skulle gå. Det kunne skjedd tidligere, men det var en god del igjen av dette overgangsvinduet. Jo nærmere vi hadde kommet 1. september, jo mer svett hadde det blitt, og det er en fordel å være til stede i klubben allerede til oppkjøringen.

FOR DET NORSKE LANDSLAGET: Norges Kristian Thorstvedt under fotballkampen i Nations League mellom Norge og Sverige på Ullevaal Stadion. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
FOR DET NORSKE LANDSLAGET: Norges Kristian Thorstvedt under fotballkampen i Nations League mellom Norge og Sverige på Ullevaal Stadion. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer

Flere klubber på banen

Thorstvedt forteller at han har snakket og diskutert mye med sønnen om hans videre karriere og framtid. Han røper også at det har vært konkret interesse fra flere klubber, uten at han ønsker å navngi disse.

- Det var andre klubber som var villig til å betale de pengene, men Sassuolo har vært på banen en stund, og det var den beste muligheten. Han har lyst til å spille i en av de fem store ligaene. Sjansen for å spille Champions League med Sassuolo er ikke så veldig stor, men det er en veldig bra klubb og et artig lag.

- Kan du si noe om hvorfor han valgte Sassuolo framfor andre muligheter?

- Sassuolo var den mest attraktive fra de store ligaene. Italia er et bra sted å bo, så det handler nok litt om livskvalitet også. Vi har et sommersted der og er der veldig ofte, og det er ikke mange timene å kjøre opp dit han skal bo.

Thorstvedt forteller videre at de vurderte å utsette overgangen for å få med flere klubber inn i dragkampen, men så ingen grunn til å vente da Sassuolo var villig til å betale, og hele pakken virket veldig bra. Jeg er super-happy på hans vegne, sier TV 2-eksperten.

- Går du til Inter eller AC Milan, ikke at de hadde noen bud på bordet, men der er sjansen mye mindre for å få spilletid. Han skal jobbe hardt for å få spilletid i Sassuolo også, det er ikke det, men det er mye vanskeligere når du spiller i en stall med bare stjerner og landslagsspillere, mener Thorstvedt.

- Det må han bare fikse

Thorstvedt vet hva han snakker om. Som fotballproff spilte han flere år i utlandet, blant annet Tyskland, Sverige, og ikke minst åtte år i England for Tottenham, der han opplevde både høye oppturer og tunge nedturer.

På spørsmål om hva som blir sønnens største utfordring i sin nye klubb trekker han fram språket som noe veldig viktig å få på plass. I Genk gikk det i engelsk, men i Italia er det nesten bare italiensk. Det er det som gjelder, så det må han bare fikse, forklarer Thorstvedt.

FØLGER MED: Erik Thorstvedt på tribunen for å se sin sønn Kristian Thorstvedt i kampen mellom Lillestrøm og Viking i 2019. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
FØLGER MED: Erik Thorstvedt på tribunen for å se sin sønn Kristian Thorstvedt i kampen mellom Lillestrøm og Viking i 2019. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Er han flink med språk?

- Jeg vil tro han tar det greit. Treneren snakker ikke mye engelsk. De har en assistent som snakker en del engelsk, men i Italia må han bare lære seg språket. Hvis han ikke gjør det, stiller han mye svakere. Min kone snakker også italiensk, så han kan lære noe av henne.

Thorstvedt flyttet selv til Tyskland da han tilbake i 1985 meldte overgang fra Viking til Borussia Mönchengladbach. Han kunne ikke tysk i det hele tatt, men etter rundt seks måneder begynte det å sitte.

- Jeg tenker at det blir noe liknende for ham. Rundt juletider prater han italiensk, sier 59-åringen.

Fotballsmart

Thorstvedt er klar på at nivået i Genk og Belgia er «bra det», men at kvaliteten i Serie A er et steg opp. Han tror sønnen vil takle den nye fotballhverdagen.

- Han må ta det spranget og vise at han er bra nok. Laget har en ganske innarbeidet spillestil som han må lære seg, men han er relativt fotballsmart, så jeg er ganske trygg på at han tar tildelte oppgaver, men det skal gjøres. Sliter han med å ta instruksene og gjøre det treneren vil han skal gjøre, er det ikke mange minuttene han får.

- Hva gjør han for å ende på riktig side av statistikken med overganger som lykkes og mislykkes?

- Han må være seg selv. Han er aggressiv og snakker mye, dirigerer andre og gir beskjed på trening. Selv om det i starten vil være noen språkproblemer, tror jeg han må fortsette med det. Han må ta plass og ikke være noen andre - det er hans personlighet, og den er stort sett bra, men den kan også av og til gi litt andre utslag. Han må fortsette å være aggressiv og sette standarden på trening, er Thorstvedts foreløpig siste råd til sønnen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer