Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kometen Johannes Høsflot Klæbo (20):

- Det er jo ikke noe kulere enn å gå sisteetappen på stafett

- Hadde sagt ja om jeg hadde blitt spurt.

VRAKET: Under dagens pressekonferanse med de norske langrennsgutta og landslagstrener Tor-Arne Hetland ble det klart at Emil Iversen er vraket fra morgendagens 15-kilometer. Hør landslagstrenerens begrunnelse, og Iversens reaksjon i videoen. Video: NTB Scanpix. Vis merVis mer Vis mer

SISTE: Emil Iversen vrakes fra onsdagens 15-kilometer. Martin Johnsrud Sundby, Didrik Tønseth, Niklas Dyrhaug og Johannes Høsflot Klæbo skal gå.

Hør landslagstrenerens begrunnelse i videoen øverst i saken

LAHTI (Dagbladet): Johannes Høsflot Klæbo vekker oppsikt ved å gå så fort på ski som han gjør - og ikke minst for måten han gjør det på.

Under sprintstafetten søndag løp han brattbakkene i Lahti på en måte ingen har gjort det på før. Der de andre gikk tradisjonell fiskebein, sprang Johannes bakkene med høye kneløft. Og - ingen kom kjappere til toppen.

Kult det blir lagt merke til

- Fiskebein er vel kanskje den stilarten i langrenn som er minst fornyet de siste åra. Dette er min måte å gjøre det på. Det passer for meg, men jeg sier ikke at det ville vært det beste for for eksempel Martin Johnsrud Sundby, sier unggutten, som synes det er kult at den nye stilen hans har fått så mye oppmerksomhet.

STJERNESKUDDET: Johannes Høsflot Klæbo går morgendagens 15-kilometer i VM. Foto: Bjørn Langsem
STJERNESKUDDET: Johannes Høsflot Klæbo går morgendagens 15-kilometer i VM. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Ja, det er gøy at så mange følger med og er nysgjerrige. Det har vært mye spørsmål om dette. Moro det, sier han.

Johannes Høsflot Klæbo nøyer seg nemlig ikke med å kopiere andre løpere som går fort, han vil finne sin egen måte å gjøre det på.

- Utvikling er viktig. Sammen med morfar (Kåre Høsflot, red.anm,) diskuterer jeg det merkeligste ting, det er sikkert sært å høre på for andre, plutselig kan vi få en ide og da må vi ut og prøve. Det var slik denne springeteknikken oppsto, sier han.

Elendig på elghufs

- Tror du konkurrentene nå sitter og studerer den?

- Tja, det er i alle fall mye oppmerksomhet, men det er ikke gjort over natta å bli godt til det heller. Men som sagt, teknikken passer for meg, så dårlig som jeg er til å springe elghufs. Jeg er elendig på det. Det er ikke sikkert den passer like bra for andre. Men det blir spennende å se om andre prøver å ta etter dette. Da må jeg bare finne på andre ting.

- Har du andre tilsvarende teknikkforbedringer å vise fram?

- Jeg prøver å ligge litt lavt der, så får det heller bli oppdaget om det kommer noe annet. Men jeg prøver jo å være litt i front. Jeg er nok litt nerdete på akkurat det området der. Jeg er lidenskapelig opptatt av utvikling, prøve å finne nye effektive ting. Og vi har prøvd ut mange ideer. Noen funker, andre ikke.

Vil bli ankermann

- Hvordan ser du deg selv som skiløper om 3-4 år?

- Målet er å være en etablert løper i flere distanser enn sprint. Det er bare å jobbe videre med å utvikle kapasitet og teknikk.

- Og samtidig bevare hurtigheten?

- Å ja, det er det som er styrken min. Den kommer jeg til å bevare og forbedre så lenge jeg er aktiv.

- Er det noe mål å bli ankermann på et norsk stafettlag en gang?

- Tja, jeg har vel ikke tenkt så mye på det, men en vil jo selvsagt være med å gå stafetter, og det er jo ikke noen etappe som er kulere enn sisteetappen, så det hadde vært det største det.

- Hadde du tatt den om du hadde fått tilbudet om å gå ankeretappen nå på fredag?

- Ja, det hadde jeg nok, men i mitt hode er det soleklart at Finn Hågen Krogh skal gå den. Han er blant verdens beste avsluttere og i super form.

Vil gå først

Selv håper Johannes Høsflot Klæbo å få få førsteetappen på fredagens stafett - og onsdagens klassiske 15 kilometer.

- Jeg har lyst, og håper å få gå. Men det er det mange andre gode skiløpere som gjør også.

I går var Johannes Høsflot Klæbo på en Fischer-arrangert pressekonferanse. At han i det hele tatt var invitert, er nok et tegn på at han har tatt steget opp blant «de store».

Og med den posisjonen kommer gjerne også tilbudene. Klæbo vil ikke si noe om hvor lang kontrakten hans med Fischer er, men han utelukker at andre skiprodusenter skal klare å lokke ham over, uansett hvor mye penger som blir lagt på bordet.

- Det hjelper ikke hvor stor pengesummen er om den innebærer at du ikke lenger kan gå fort på ski. Jeg er utrolig fornøyd med samarbeidet jeg har med Fischer. Der får jeg all den hjelp og alt det utstyret jeg trenger.

- Det er det som er viktig for meg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media