- Det er kampen i kampen

Alle øyne er rettet mot Kylian Mbappé og Kyle Walker. - Jeg kommer ikke til å rulle ut en rød løper for ham.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

VMS TOPPSCORER: Kylian Mbappé. Foto: Christophe Ena/AP/NTB
VMS TOPPSCORER: Kylian Mbappé. Foto: Christophe Ena/AP/NTB Vis mer
Publisert

Alt om VM

AL WAKRAH (Dagbladet): Noen kilometer fra Doha ligger flerbruksstadion Al-Wakrah Sports Club - hvor de engelske spillerne trener.

Det var mange smil å spore i ansiktet til Harry Kane og de øvrige engelske spillerne på treningsfeltet denne uka. Stemningen innad i laget virker å være løs og ledig, slik inntrykket har vært gjennom hele mesterskapet.

Lørdag er det imidlertid alvor, når fotballgiganten Frankrike står på motsatt banehalvdel i VM-kvartfinalen.

- Gjør det eller dø.

Beskjeden fra backen Kyle Walker er tydelig. Det er nå det gjelder for England.

- En kvartfinale i VM er alltid spesielt. Det er ekstra spesielt mot Frankrike, den regjerende mesteren, sier Walker til rundt hundre pressefolk plassert i et oppsatt telt i en sal som normalt brukes til futsal.

- Selvfølgelig ler vi og har det gøy, men når du er på trening, så jobber du hardt. Du sørger for at detaljene sitter. Når du har fri, så har du fri. Ingen hører på støyet utenfra. Vi fokuserer bare på oss selv, sier Walker.

MUNNBIND PÅ: Englands Harry Maguire svarer journalister som skriver for papiravisa, en engelsk tradisjon som fortsatt holdes ved like. Foto: Christian Monge Hugsted
MUNNBIND PÅ: Englands Harry Maguire svarer journalister som skriver for papiravisa, en engelsk tradisjon som fortsatt holdes ved like. Foto: Christian Monge Hugsted Vis mer

Det passet fint at det var nettopp Walker som fikk i oppdrag å stille opp for pressen, for det er 32-åringen som trolig får i oppgave å stoppe VMs brennhete toppscorer: Kylian Mbappé.

- Det hjelper at jeg har spilt mot ham mange ganger, for Manchester City mot PSG. Han er en fantastisk spiller som er i god form. Det blir ikke en lett oppgave. Han er en av de beste, kanskje den beste i verden for øyeblikket, sier Walker.

I løpet av den snaue halvtimen Walker satt på podiet, handlet rundt en tredjedel av spørsmålene fra salen om duellen mot Mbappé.

- Selvfølgelig forstår jeg hva jeg må gjøre, det er åpenbart å stoppe ham. Det er lettere sagt enn gjort, men jeg undervurderer ikke meg selv. Jeg har møtt mange gode spillere. Jeg må gi ham den respekten han fortjener, men ikke for mye respekt. Det blir en tøff kamp, men det er ikke én spiller som utgjør et lag, sier Walker og fortsetter:

- Det er ikke England mot Mbappé, det er England mot Frankrike. Vi kommer ikke til å rulle ut en rød løper for ham

Aldri vært bedre

Den anerkjente The Times-journalisten Henry Winter har dekket England i mange mesterskap opp gjennom åra. Winter svarer flittig på spørsmål fra fransk presse mens de engelske spillerne har en lett jogg i bakgrunnen.

Winter mener det aldri har vært så god atmosfære i England-leiren som det er her i Qatar.

- Det er et veldig godt forhold mellom spillere og fans, noe som ikke var tilfellet for seks år siden. Southgate har mye å si, for han spilte for England da det var spenning mellom dem og supporterne. Det er en fantastisk atmosfære, det er som en familie, sier Winter til Dagbladet mens vi går fra treningsfeltet til pressesalen.

ANERKJENT: Sportskommentator Henry Winter. Foto: Christian Monge Hugsted
ANERKJENT: Sportskommentator Henry Winter. Foto: Christian Monge Hugsted Vis mer

Kommentatoren setter ord på hvor stor helgas kamp er.

- Det er alltid en stor kamp når det er mot Frankrike. Det ville vært en stor kamp om England møtte Frankrike i et lite kortspill, sier Winter med et smil.

Også forholdet mellom presse og spillere har tatt seg opp. I pressesalen henger det blant annet et dartbrett, hvor en spiller møter en journalist til duell - hvor best av tre piler vinner. På en tavle ved siden av står navnene til de som har deltatt, spillere som James Maddison, Marcus Rashford, Bukayo Saka og Declan Rice.

SPILL FOR SAMHOLD: Dartskiva som brukes som konkurranse mellom spillere og journalister. Foto: Christian Monge Hugsted
SPILL FOR SAMHOLD: Dartskiva som brukes som konkurranse mellom spillere og journalister. Foto: Christian Monge Hugsted Vis mer

Dersom England skal slå Frankrike og ta seg videre til semifinalen, må Southgate treffe midt i blinken med kampplanen.

Det store spørsmålet alle stilte seg, er om treneren våget å fortsette med fire bak, eller om den tidligere stopperen vil gå over til en fembackslinje, slik han gjorde mot slutten av EM-sluttspillet.

- Spørsmålet er om Southgate er modig, noe alle håper han er. Dette er den store testen for ham. Om han spiller med fire bak, og sier til Bukayo Saka at han må hjelpe Walker, sier Winter og fortsetter:

- Det er nå vi finner ut om han er en forsiktig manager eller om han er modig. Fansen vil han skal være modig og spille med fire bak, slik han har gjort de fire første kampene, og det har fungert. England spiller bra, de scorer og forsvaret er bra. Jeg håper han er eventyrlysten.

Svaret kom snaut halvannen time før kampstart: Southgate bruker fire bak og stiller et uendret mannskap.

MYE AKTIVITET: Engelske journalister holder til i en futsal-hall under VM. Foto: Christian Monge Hugsted
MYE AKTIVITET: Engelske journalister holder til i en futsal-hall under VM. Foto: Christian Monge Hugsted Vis mer
SPILL OG HYGGE: Slik ser det ut i pressesalen til England. Foto: Christian Monge Hugsted
SPILL OG HYGGE: Slik ser det ut i pressesalen til England. Foto: Christian Monge Hugsted Vis mer

- Det er kampen i kampen som alle fokuserer på - Kyle Walker mot Kylian Mbappé. Walker er frisk, han er sulten, men han er ikke hundre prosent på sitt beste. Det er kampen i kampen, og noe som sannsynligvis vil bestemme utfallet, mener Winter.

- Hvis han spiller med fembackslinje og taper, vil kritikken fra fansen bli enorm. Han har mye støtte i pressen, men det er en stor avgjørelse. Jeg håper han bruker fire bak, for da har England en sjanse, sier Winter.

Walker bedyrer at det ikke har så mye å si for ham personlig om det blir fire eller fem bak for England på lørdag.

- Jeg tror ikke mye endrer seg, uansett hvordan vi spiller. Jeg løper ikke så mye framover i banen nå som da jeg spilte vingback for Spurs f.eks. Det handler om å lese spillet og motstanderen, å tilpasse formasjonen manageren ønsker å spille. Det er et lagspill, ikke et solospill. Jeg gjør det manageren ber om, det som er det beste for laget, sier Walker.

Daily Mail-journalist Dominic King advarer mot å fokusere for mye på Mbappé, og minner om at Frankrike har mange verdensklassespillere.

- Jeg tror ikke du kan fokusere på å stenge ute en spiller. Hvis du gjør det, vil du fort skape problemer for deg selv, sier King til Dagbladet.

FØLGER ENGLAND: Daily Mails Dominic King. Foto: Christian Monge Hugsted
FØLGER ENGLAND: Daily Mails Dominic King. Foto: Christian Monge Hugsted Vis mer

Han er uansett optimist på Englands vegne.

- Frankrike er favoritter, men jeg er mer optimistisk angående Englands sjanser nå, enn jeg har vært på noe tidligere tidspunkt i turneringen. Jeg tror det blir en fantastisk kamp, og at det beste laget vinner, sier King.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer