Champions League-finalen 2019: Tottenham-Liverpool

Det er kjærligheten til fotball og mennesker som gjør ham unik

Jürgen Klopp trengte et trofé for å kunne signere en Liverpool-sesong av de sjeldne. Alt han har gjort med Liverpool ga ham det i Madrid.

DEN STORE VINNEREN: Jürgen Klopp har endelig vunnet et trofé med Liverpool. Det kunne ikke vært mer fortjent. Her kastes han i været av spillerne som elsker ham. Også det veldig fortjent. Foto: JAVIER SORIANO / AFP)
DEN STORE VINNEREN: Jürgen Klopp har endelig vunnet et trofé med Liverpool. Det kunne ikke vært mer fortjent. Her kastes han i været av spillerne som elsker ham. Også det veldig fortjent. Foto: JAVIER SORIANO / AFP)Vis mer
  • Tottenham – Liverpool 0–2 (0–1)

DET VAR IKKE blendende fotball slik vi kjenner Liverpool i sine beste stunder som vant Champions League 2019. Det var alt det andre. Alt det Jürgen Klopp sakte, men sikkert har bygd opp over tid.

Alt det Liverpool har manglet for å vinne det Jürgen Klopp har manglet.

Et trofé som beviser framgangen.

ALT DET DE ikke hadde i Kiev vant finalen for Liverpool i Madrid. Marginer som vippet matchen i deres retning, en trygg og veldig mye bedre keeper, et bedre midtforsvar, en balanserende Fabinho midt i banen, en superreserve ved navn Origi – alle de verktøyene som må virke når den offensive flyten er borte. For det var ikke det engelskmennene liker å kalle flair som gjorde at Jürgen Klopp kunne legge hendene på bøtta de fleste unner ham, det var mye som ikke stemte.

Men balansen og den defensive tryggheten var der.

Den stemte.

ALLE BLE STILT i Jürgen Klopps historiske skygge før denne kampen. Liverpool, Tottenham, Mauricio Pochettino – mer enn noen gang tidligere i Champions League-historien handlet denne finalen om en av trenerne. Mye på grunn av de seks finalene av forskjellige karakter og betydning han ikke hadde vunnet på veien til Madrid, men også veldig mye fordi han er Jürgen Klopp.

Kan hende den mest elskede fotballtreneren i verden.

Lidenskapens og drivkraftens vandrende skikkelse.

JEG HAR SETT Jürgen Klopp i mye friere dressur enn den han framviste på Wanda Metropolitana denne kvelden. Han stormet ikke banen slik vi gjerne har sett ham på Liverpools store dager. Med sekunder igjen på klokka satt han kursen mot Mauricio Pochettino for å gi Tottenham-treneren en god klem. Som om det var det viktigste, som om medfølelse var viktigere enn den umiddelbare og synlige gleden.

Det forteller veldig mye om Jürgen Klopp.

Det forteller veldig mye om mennesket Jürgen Klopp.

FOR FOTBALL, SELV om trenere/managere på dette nivået måles på sine triumfer handler om veldig mye mer enn trofeer. Jürgen Klopp skjønner det. Han skjønner det fordi han representerer det og lever det. Identitet, samhold, fellesskap og stolthet – alt livet utenfor fotballbanen burde vært fullt av – sveiser verden sammen rundt det vakre spillet.

Selv om det på en kveld som denne naturligvis er trofeet i enden av kampen som betyr noe.

Og for Jürgen Klopp, enda litt viktigere enn det.

"WE ARE LIVERPOOL. It means more" var bokstavene på Liverpool-bussen som tok dem til Wanda Metropolitana. Det er mye sannhet i det. Jeg sitter nemlig med en følelse av at fotballen betyr litt mer i Liverpool enn andre steder i verden. Spesielt nå, som tørken har vært så lang. Litt mer enn der den betyr alt, som i Manchester, Madrid, Barcelona, Torino og Napoli for å nevne noen byer som er hardt angrepet.

Og Jürgen Klopp skjønner det, han skjønner byen og folket, han er The Normal One i arbeiderklassens Liverpool.

En av dem.

SE TV: På Youngstorget i Oslo har tusenvis samlet seg for å få med seg Champions League-finalen mellom Tottenham og Liverpool. Men hvem av trenerne har det beste utgangspunktet? Programleder Kristoffer Løkås og sportsjournalist i Dagbladet, Øyvind Godø, gir deg alt du trenger å vite. Vis mer

Som også evner å ha sunne synspunkter på et splittende tema som Brexit.

JÜRGEN KLOPP ER lettet nå. Naturlig nok. Trofeet alle har snakket om er vunnet. Han har gjort det. Levert varene på den største scenen. Spøkelset er borte. Det kommer aldri tilbake. Og det er godt å se, etter mange selvfølgelige og billige bortforklaringer før kampen, at han evner å snakke om hvordan det har vært å leve med presset.

Hvor glad han er på familiens vegne.

På trenernes vegne.

Ja, til og med på eiernes vegne.

LIVERPOOL ER TILBAKE der veldig mange mener de hører hjemme. Som et vinnerlag. Helt i toppen på det øverste nivået. Akkurat nå, selv om matchen i Madrid var ganske dårlig, er de laget å slå. Og med et par forsterkninger gjennom sommeren er det ingen grunn til tro at det skal bli lettere å slå dem neste sesong.

Jürgen Klopp har gjort Liverpool vinnere.

Han har ikke tenkt til å gi seg nå.