SKJØNNER BJØRGEN: Sarah Lewis er generalsekretær i det internasjonale skiforbundet, og syns Bjørgen og de andre langrennsutøverne har all grunn til å bekymre seg over at private helseopplysninger er lekket til Sveriges Televisjon.Foto: Doug Pensinger/Getty Images/AFP/NTB Scanpix
SKJØNNER BJØRGEN: Sarah Lewis er generalsekretær i det internasjonale skiforbundet, og syns Bjørgen og de andre langrennsutøverne har all grunn til å bekymre seg over at private helseopplysninger er lekket til Sveriges Televisjon.Foto: Doug Pensinger/Getty Images/AFP/NTB ScanpixVis mer

- Det er klart utøverne har grunn til å være bekymret

Nå blir blodprøvelekkasjen tema for det internasjonale skiforbundet og Wada.

(Dagbladet): I går kveld luftet Marit Bjørgen sin bekymring overfor Dagbladet på de angivelige 5000 blodprøveresultatene som dannet grunnlaget for den svenske dokumentaren «Skidåkarnas hemliga blodvärden» på SVT i går.

Den norske langrennsdronninga mente at både det internasjonale skiforbundet, FIS, og den internasjonale olympiske komité måtte komme på banen for å forklare hvordan utøvernes private helseopplysninger havnet i fanget på en svensk dokumentarredaksjon.

Får støtte
- Det som er litt skremmende er at sånne prøver kommer i hendene på et svensk tv-selskap som lager en dokumentar. Jeg vet ikke hva slags verdier jeg hadde på 2000-tallet. Men det vet jo et svensk tv-selskap, og det er jo litt skremmende, for det er jo helseopplysninger. Det bør jo være hemmelig overfor offentligheten, sa Bjørgen til Dagbladet.

- Jeg syns jo FIS burde vært på banen i forhold til hvor de har fått verdiene fra, for jeg vet ikke sjøl hva jeg hadde. Da er det betenkelig at de har det, fortsatte hun, og får i dag støtte av generalsekretæren i FIS, Sarah Lewis.

- De er i sin fulle rett til å være bekymret for det, sier Lewis til Dagbladet.

- Vi kommer til å ha et møte med Wada (Det internasjonale antidopingbyrået, red.anm.) om ti dager der blant annet dette kommer til å være et tema.

Saltin kilden
Ifølge Lewis er det ingen i FIS som har gitt Sveriges Televisjon opplysningene dokumentaren er bygget på. Overfor Dagbladet legger hun ikke skjul på at opplysningene må være gitt av den tidligere lederen for FIS' medisinske komité, Bengt Saltin, som også opptrer som kilde for prøvetolkningene i selve dokumentaren.

Saltin var FIS' øverste ansvarlige for antidopingarbeidet i internasjonal skiidrett på dette tidspunktet. 

- Så langt jeg kan skjønne har de samarbeidet med Saltin om dette. Opplysningene kommer i hvert fall ikke fra Rasmus Damsgaard, som forøvrig var Saltins elev tidligere, eller meg. Og det er ikke så mange andre som har hatt tilgang til dette materialet, sier Lewis.

Danske Damsgaard overtok som medisinsk ansvarlig i FIS etter Bengt Saltin. De siste årene har alle dopingtester som er tatt av FIS blitt lagt inn i det store fellessystemet som er forkortet ADAMS.

Systemet gjør det vanskeligere for enkeltpersoner å lekke så detaljerte opplysninger som det SVT har fått tak i i forbindelse med gårsdagens dokumentar.

IKKE FORNØYD: Marit Bjørgen reagerte i går på at SVT har fått tilgang til blodverdier hun ikke selv har tilgang til en gang.Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
IKKE FORNØYD: Marit Bjørgen reagerte i går på at SVT har fått tilgang til blodverdier hun ikke selv har tilgang til en gang.Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer