Det er klokt å benke Ødegaard. Vi trenger ikke en illusjon rundt en redningsmann

Mye må være på plass for Norge klokka 20.45 i kveld. En 15-åring fra Drammen er ikke en av dem.

 STARTER TROLIG PÅ BENKEN:  Martin Ødegaard spiller ikke fra start mot Malta i kveld, skriver Morten Pedersen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
STARTER TROLIG PÅ BENKEN: Martin Ødegaard spiller ikke fra start mot Malta i kveld, skriver Morten Pedersen. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

MALTA (Dagbladet): Så lenge han allerede er blitt en profilert tryllekunstner i Tippeligaen, er det forståelig at store deler av Norge, også det kommenterende og fotballfaglige, mener Martin Ødegaard bør starte mot Malta i kveld. Jeg er ikke en av dem.

For det er ikke først og fremst en illusjon rundt en redningsmann vi trenger i denne helt avgjørende kampen mot laget som er rangert som 155 på FIFA-rankingen. Det vi trenger er et lag som funker og som finner fram til de øyeblikkene som i løpet av det siste året har gjort Høgmos kursendring og ønsker om et eget spill verd å tro på. De er ikke mange selv om treneren noen ganger får det til å høres ut sånn, men mot Tsjekkia i mars (2—2) så vi laget slik treneren ønsker det skal framstå.

Finner laget tilbake til det, slår vi Malta i kveld.

Men å si at vi gjør det tar jeg ikke sjansen på.

DERFOR MENER JEG det er klokt av Per-Mathias Høgmo å starte med nasjonens nye fotballyndling på benken. Det spiller ingen rolle at Martin Ødegaard innimellom herjer i Tippeligaen og at han spilte en meget god (offensiv) U21-kamp mot Portugal hjemme i sin egen have i Drammen. Der Norge er nå, lenger nede enn noen gang siden FIFA begynte å sette alle verdens landslag inn i et kvalitativt rankingsystem tidlig på 90-tallet, ville det nesten vært dårlig gjort å gi gutten det ansvaret en plass i kveldens startoppstilling medfører. For det er ingen enkel kamp vi står foran, selv om vi møter et lag vi skal slå alle dager både borte og hjemme.

Den er, fordi det er lite som tyder på at vi plutselig er blitt gode, bare skjebnetung, vanskelig og helt avgjørende for Prosjekt Høgmo.

HADDE NORGE vært et godt fotballag, ville det vært greit å starte Martin Ødegaard som læregutt mot Malta. Da kunne han spilt uten forventningspress og ansvar, og fått lov til å være seg selv uten andre oppgaver enn å gjøre sitt beste med ballen i beina. Men vi er ikke et godt fotballag, vi er bare et lag der vår beste spiller det siste året, Mats Møller Dæhli, aldri har vært med på å vinne en A-landskamp.

Eller enda mer brutalt:

Vi er et lag der Tarik Elyounoussi er den eneste av 23 spillere her på Malta som har scoret mål under Per-Mathias Høgmo (12 kamper).

NORGE HAR ØVD på spillvendinger inn mot kveldens kamp. Fordi Malta forsvarer seg lavt og smalt blir dette helt avgjørende i jakten på målsjanser. Kantene skal inn i banen, og backene opp og rundt for å slå innlegg. Men like viktig er balltempoet i laget. Skal vi klare å bryte gjennom et kompakt og balansert hjemmeforsvar, må vi ha tempo i pasningsspillet.

En annen meget viktig faktor i det oppbyggende norske spillet er Vegard Forrens link(er) til innoverkantene Mats Møller Dæhli og Per Ciljan Skjelbred. Når muligheten byr seg og øyekontakten finnes, kan det vi trenger for å vinne kampen starte med en Forren-pasning rett opp i rommet mellom Maltas midtbane og forsvarsrekke. For uansett hvor lavt og kompakt de ligger — i løpet av en fotballkamp vil det alltid dukke opp en mulighet.

Det er ikke mer som skal til.

Tarik Elyounoussi spiller selvfølgelig fra start i kveld. Jeg tror Håvard Nielsen, fordi han er flinkere enn Joshua King i trange omgivelser, får den andre plassen på topp. Og de som husker førsteomgangen i U21-kampen mellom Norge og Israel i Drammen i fjor høst (1-3), husker sikkert også samarbeidet mellom Møller Dæhli og Nielsen.

Det er den typen fotball som kan bryte ned Malta.

PS: Trolig lagoppstilling: Ørjan Håskjold Nyland, Omar Elabdellaoui, Håvard Nordtveit, Vegard Forren, Per Egil Flo, Per Ciljan Skjelbred, Alexander Tettey, Stefan Johansen, Mats Møller Dæhli, Håvard Nielsen og Tarik Elyounoussi.