Edvartsen-saken utløser forslag viktige endringer på fotballtinget 2018

Det er klokt når Edvartsens venner tar et oppgjør med dommersjefens diktatoriske makt

Hamar IL, Svein-Erik Edvartsens klubb, vil bruke årets mest betente fotballsak til å forandre praksis og innskrenke dommersjefens enerådende makt. Det er mange måter tolke det på.

KOLLASJ: Bjarne Berntsen (leder av Norges dommerkomité), Svein-Erik Edvartsen og Terje Hauge (dommersjef). Foto: Terje Pedersen / Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix
KOLLASJ: Bjarne Berntsen (leder av Norges dommerkomité), Svein-Erik Edvartsen og Terje Hauge (dommersjef). Foto: Terje Pedersen / Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

ETT FORSLAG TIL konkret lovendring og to forslag til diskusjon på det kommende fotballtinget i mars er sendt Norges Fotballforbund. Avsender er Hamar Idrettslag. Det er ikke tilfeldig. Men forslagene, hvis utforming bærer med seg uskrevne påstander om kameraderi og forfordeling av enkeltpersoner i dommersjefens nærmeste krets, kan ikke bare tolkes som et sidevalg i den pågående striden mellom Edvartsen og NFF.

Uavhengig av hvem som mener hva eller hvem som holder med hvem i dette årets bitreste fotballstrid, har forslagene mye for seg.

Evner man å se det med åpne øyne er det systemet (rollen) som først og fremst angripes.

Ikke personen Terje Hauge.

FORSLAGET OM LOVENDRING handler om at dommerkomiteen bør være frittstående og velges av fotballtinget, ikke oppnevnes som et verktøy av det til enhver tid sittende fotballstyret. Forslaget sier også at leder og medlemmer av komiteen, i tillegg til å ha dommerfaglig kompetanse, ikke bør sitte i fotballstyret. I Norge ledes dommerkomiteen inntil videre av Bjarne Berntsen (politiker) som ikke har dommerkompetanse, men som er visepresident i NFF og styreleder i NTF (Norsk Toppfotball).

SLIK VAR DET også i UEFA og FIFA. Styremedlemmer uten faglig kompetanse ledet de respektive forbundenes dommerkomiteer. Men erfaringer førte til endringer og i dag sitter det ingen styremedlemmer i komiteene, bare folk med dommerkompetanse.

Det høres meget klokt ut.

DE ANDRE FORSLAGENE har ikke som mål å forandre noe i NFF-lovene. Det er praksisen man ønsker å komme til livs. Det handler om dommernes rettigheter og rettsløshet. I dag har dommerne per definisjon ingen reell klage- eller ankemulighet om de føler seg urettferdig behandlet rundt oppsett til kamper.

Det er dommersjefen som bestemmer.

Basta.

DET VAR EN slik konflikt som utløste Edvartsen-saken for snart et år siden. Lenge før påstandene om e-poster under falskt navn var kjent, det som ledet til avskjedigelse fra stillingen som seksjonsleder for samfunnsansvar, var det valg av assistentdommer og mentor som startet spetakkelet. Edvartsen, som Norges nest høyest rangerte dommer, mente han skulle velge assistent først etter at en av hans faste var flyttet opp i teamet til Svein Oddvar Moen, i tillegg ønsket han å fortsette med Rune Pedersen som mentor.

Det mente ikke dommersjef Terje Hauge.

HANS VURDERING VAR at Edvartsen skulle velge assistentdommer som fjerdemann i køen. Han satt også opp seg selv som Hamar-dommerens mentor selv om altså Edvarsen ønsket å fortsette det tretten år lange samarbeidet med Hauges forgjenger. Og dermed, fordi Edvartsen på Edvartsen-vis luftet sin frustrasjon i media, ble det konflikt.

I Norge, fordi systemet er som det er, har dommersjefen tilnærmet diktatorisk makt.

I NORSK FOTBALL florerer det av påstander om at det er viktig å holde seg på lag med dommersjefen. Det er han som har makta. Det er han som setter opp kampene og sender deg opp en liga, ned en liga eller ut av systemet. Uten klare retningslinjer Og fordi dømming etter hvert har begynt å handle om relativt store penger sier det seg selv at gjentatte påstander om tette relasjoner og forfordeling av lojale venner må adresseres av norsk fotballs øverste organ, fotballtinget.

Igjen, det er ikke Terje Hauge som er målskiva for forslagene.

Det er systemet og rollen dommersjefen besitter som er problemet.

FOR Å PROFESJONALISERE dommerne på de øverste nivåene ønsker Hamar IL også en diskusjon om organiseringen av toppdommerne. En egen organisasjon – Den profesjonelle toppdommergruppen (DPTG) – etter mal fra England og Premier League er de tredje forslaget. Også det godt tenkt i kjølvannet av underliggende gruff og alt som har gått galt i 2017.

Mens rettigheter og en klageinstans må være den neste selvfølgen i norsk fotball bør profesjonaliseringen av dommerne være et mål.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer