Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Det er Koteng som eier RBK-krisa

Eirik Horneland er navnet på den siste RBK-krisa. Bak avskjeden natt til fredag handler alt om dårlig ledelse.

MØTTE PRESSEN: Ivar Koteng møtte pressen fredag i forbindelse med at Eirik Horneland er ferdig som Rosenborg-trener. Video: Mathias Hagen / Dagbladet Vis mer

KRISA I ROSENBORG er ikke ny. Den virker bare så kjent fordi den er en vedvarende tilstand. Den kom ikke med Eirik Horneland, den har plaget klubben siden Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun fikk sparken 19. juli 2018.

Ingenting var forberedt den gangen.

Det vil overraske meg om noe er forberedt nå.

DET VAR IKKE argumentene som var problemet tilbake i 2018. Vi som har ører under radaren hadde hørt at Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun mest sannsynlig var inne i sin siste sesong. Men måten det skjedde på fortjener all den kritikken som ble kastet RBK-styrets vei.

23 MÅNEDER INN I KRISA: Rosenborgs styreleder Ivar Koteng snakker med media etter Eirik Hornelands avskjed på Lerkendal. Den pågående krisa er ikke av nyere dato. Den har vart i snart to år og eies av Koteng. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
23 MÅNEDER INN I KRISA: Rosenborgs styreleder Ivar Koteng snakker med media etter Eirik Hornelands avskjed på Lerkendal. Den pågående krisa er ikke av nyere dato. Den har vart i snart to år og eies av Koteng. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Vis mer

For det første skjedde det på impuls, ikke engang sportsdirektøren var informert.

For det andre hadde ikke Rosenborg en påtroppende trener klar.

MANGELEN PÅ FORBEREDELSER, det faktum at Rosenborg ikke var i forkant av situasjon og derfor ikke hadde kontroll på sin egen framtid etter 19. juli 2018, er dårlig ledelse. Alt som ble avslørt i Trondheim tingrett i januar 2019, da Ingebrigtsen og Hoftun tok saken til retten, er enda verre ledelse.

Ivar Kotengs adferd og mange fotball(u)faglige innblandinger i trenernes virke var knapt til å tro.

Det gjorde Rosenborg til fotballens fjols og kostet klubben penger og omdømme.

SAMTIDIG DELTE DET klubben i to. Det så du på årsmøtet i februar da Ivar Koteng, som av nevnte pluss flere årsaker ikke var innstilt av valgkomiteen, tok kampvotering mot konsernsjefen i Trønderenergi, Ståle Gjersvold. Ivar Koteng hadde Nils Arne Eggen og klubbens eldre i ryggen, vant med 87 stemmer (331-244), og smilte som ei sol etter seieren.

I denne spalten ble Rosenborgs styreleder oppgradert til kongen av Lerkendal.

HORNELAND-EXIT: Eirik Horneland er ferdig som trener i Rosenborg. Vis mer

DET ER ALLTID treneren som ofres når et fotballag ikke lykkes. Det overordnede sportslige ansvaret ligger hos han. Det er sånn bransjen er. Halen henges alltid på det samme eselet.

De som har ansatt treneren går alltid fri.

Det samme gjør spillerne, støtteapparatet og sportsdirektøren.

Rosenborg foretok riktignok en betydelig storrengjøring etter 2019, og flere Koteng-ansettelser forsvant.

Prestisjeprosjektet Horneland, umulig å sparke i 2019 fordi det ville være det samme som å innrømme feil, fikk forlenget kontrakt.

EIRIK HORNELAND ER nå Rosenborgs siste offer. Brorparten av ansvaret ligger imidlertid hos Ivar Koteng. Det er han som er makta på Lerkendal. En posisjon Ivar Koteng liker og dyrker. Hvorfor er han ellers i TV-bildene i samtale med treneren nede på banen i forkant av alle Rosenborgs hjemmekamper.

Hvem andre styreformenn i Eliteserien gjør det?

Hvem andre styreformenn i fotballen gjør det?

KOTENG: Dette sa RBKs styreleder Ivar Koteng om Horneland dagen etter at partene skilte lag. Video: NTB Vis mer

IVAR KOTENG HAR stått for alle valgene Rosenborg har tatt de to siste åra. Derfor eier han denne krisa. Det sies at spillestil er overordnet på Lerkendal, at røttene fra Eggen-tida er det som styrer klubben sportslig. Da finner jeg det merkelig at Rosenborg falt ned på den treneren de gjorde. Men sånn går det når man kaster klubben ut i en uforberedt situasjon, og det Rosenborg ikke var forberedt på var hvor vanskelig det var å få tak i en trener post Kåre Ingebrigtsen.

I desember 2018, etter en lang høst i markedet, spurte de til slutt Sarpsborgs 4-4-2 trener Geir Bakke.

Da han sa nei gikk de videre til Haugesund og 4-4-2 treneren Eirik Horneland.

HVORDAN DET GIKK fikk vi svar på allerede etter få kamper i fjorårssesongen. Det fungerte ikke. Konsekvensen av det kom først natt til fredag.

Eirik Horneland ble løst fra kontrakten.

TILBAKE PÅ LERKENDAL sitter Ivar Koteng med mandat til å finne arvtakeren. Denne gangen vil valget han gjør få konsekvenser for framtida hans i klubben. Han har ikke lenger hele Rosenborg i ryggen. Når den neste treneren skal ansettes vil Rosenborg-familien minne seg selv på at Ivar Koteng sparket en som var med på å vinne sju titler på fire år, og ansatte en som knapt hadde grunnfag i 4-3-3.

Ivar Koteng er ikke på valg i 2021, men han kan avsettes av årsmøtet.

Treffer han ikke med den neste signeringen er det mye som tyder på at de 40 prosentene som gikk for fornyelse vil bli en majoritet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!