- Det er lavmål om vi ikke kommer oss til EM

Sander Sagosen (19) legger press på gutta før kvalikstarten i kveld.

SKUDDKLAR: Sander Sagosen er Norges nye håndballstjerne. Før Norges åpner EM-kvaliken mot Tyrkia i kveld, så er beskjeden fra 19-åringen krystallklar: - Vi skal til EM. Så enkelt er det. Foto: Bjørn Langsem
SKUDDKLAR: Sander Sagosen er Norges nye håndballstjerne. Før Norges åpner EM-kvaliken mot Tyrkia i kveld, så er beskjeden fra 19-åringen krystallklar: - Vi skal til EM. Så enkelt er det. Foto: Bjørn LangsemVis mer

(Dagbladet): Håndballgutta åpner kvaliken til 2016-EM i kveld. Lagets nye stjerne lover å ta Norge dit.

Sander Sagosen er nettopp fylt 19 år, men unggutten er allerede i ferd med å bli det hotteste navnet i norsk herrehåndball.

Tenåringen har tatt dansk håndball med storm etter at han ble lagkamerat med landslagsmålvakt Ole Erevik (33) og Håvard Tvedten (36) i Aalborg - og viste i sin Champions League-debut, hvor han scoret ni mål mot rumenske Pick Szeged, at han er klar for å styre butikken selv mot de største gutta i klassen.

16 landskamper Mens Tvedten takket for seg etter 208 landskamper og 809 scoringer for Norge, så står Sander Sagosen foreløpig med 16 kamper siden A-landslagsdebuten for ganske nøyaktig ett år siden.

Etter at en annen veteran, Børge Lund, også har brukt oktober til å takke for seg på landslaget, så klatrer Sander Sagosen brått i hierarkiet på landslaget. Nå er det trønderen som får oppgaven med å styre Norge som playmaker.

Og det er slett ingen dårlig løsning:

Målfarlig I Sander Sagosen har Norge en playmaker som også er målfarlig som få.

Norge kvalifiserte seg ikke til VM i Qatar i januar, men når kvaliken til 2016-EM starter mot Tyrkia i Kristiansund i kveld, så nærmest lover Sander Sagosen at Norge skal ta seg til det mesterskapet.

Han er på ingen måte redd for å sikte høyt og snakke i store bokstaver:

- Så enkelt er det - Vi skal kvalifisere oss. Så enkelt er det. Det er lavmål om vi ikke kvalifiserer oss til EM i 2016. Såpass press må vi legge på oss selv, sier Sander Sagosen til Dagbladet.

19-åringen har hatt en bemerkelsesverdig kjapp vei til stjernene.

For tre år siden tok han 2. divisjon med et brak for Charlottenlund. Året etter herjet han for Kolstad i 1. divisjon, før han ble årets nykommer i eliteserien for Haslum sist sesong.

Etter tre klubber i tre forskjellige divisjoner på tre år, så satte han kursen for Danmark før årets sesong. Og etter bare noen få måneder i klubben kan ikke Aalborg-treneren, den tidligere landslagsspilleren Jesper Jensen, få fullrost sin norske nykommer nok:

- Tidenes talent - Sander er et av de største talentene jeg har sett - gjennom tidene. Både spillemessig og mentalt har han potensialet til å bli verdens beste spiller, sier Jesper Jesen til dansk TV2 - og legger til at nordmannen også er den med størst X-faktor i laget.

Sander Sagosen er ikke redd for rollen som ny playmaker-sjef for Norge - etter at Børge Lund takket for seg etter 216 landskamper de siste 14 åra.

- På strak arm - Det må jeg bare ta på strak arm. Jeg har tatt nivået her fint, og jeg må hele tida utfordre meg sjøl. Børge har masse erfaring, så det ville vært mye å lære fra han både på og utenfor banen. Det er trist at han gir seg, men jeg har full respekt for at kroppen og helsa hans sier stopp, sier Sander Sagosen til Dagbladet.
  
I kveld skal han stoppe Tyrkia - som første hinder på veien mot EM i 2016.