SUVEREN VERDENSREKORD: Jan Zeleznys verdensrekord har stått siden 1996, og ingen har noen gang vært i nærheten av å slette den. Nærmest var finske Aki Parviäinen med 93,09 meter i 1999. Foto: SCANPIX
SUVEREN VERDENSREKORD: Jan Zeleznys verdensrekord har stått siden 1996, og ingen har noen gang vært i nærheten av å slette den. Nærmest var finske Aki Parviäinen med 93,09 meter i 1999. Foto: SCANPIXVis mer

- Det er litt deprimerende

Men derfor vil ikke Thorkildsen ofre det som kreves for å slå v-rekorden.

||| OSLO PLAZA (Dagbladet): 98,48 meter.

Det er Jan Zeleznys tilsynelatende uslåelige verdensrekord i spyd, satt så langt tilbake som i 1996.

- Verdensrekorden er nesten ødeleggende for sporten, sa trener Åsmund Martinsen til Dagbladet for noen år tilbake - og siktet til at noe av spenningen forsvant når ingen var i stand til å utfordre rekorden.

Spydtypen er den samme i dag som da Zelezny satte sin rekord, og Thorkildsen har per i dag «bare» verdens sjette lengste kast gjennom tidene med 91,59.

På dagens pressetreff på Oslo Plaza fikk nordmannen igjen spørsmål om det er umulig å slå verdensrekorden.

- Det er litt deprimerende, svarte Thorkildsen med et skjevt smil.

Før han fant noen lyspunkter:

- I Florø i forrige uke kastet jeg bra (90,37 meter), men det er fortsatt masse å jobbe med. Med litt flaks i tillegg kan det gå veldig langt.

Overfor NTB forklarer han at et seriøst forsøk på verdensrekorden ville forutsatt at han konkurrerte på forblåste steder, og heller valgte vekk flere av de store stevnene. 

- Jeg tror det er fullt mulig å sette ny verdensrekord om forholdene er gode nok, men da må jeg prioritere å reise til gunstige plasser og kaste i mindre stevner. Og det prioriterer jeg ikke, sier han.

Zelezny hadde ekstremt gode vindforhold da han fikk opp 98,48 meter, og han var også to år eldre enn det Thorkildsen er nå.

Men arenaen det kastes på har også mye å si - og Thorkildsen føler årets Diamond League i så måte inviterer til lange kast.

- Det åpner seg opp masse muligheter på steder som New York og Lausanne. Der er det åpne stadioner, og da kan det gå virkelig langt, sier han.

Verdensrekorden i spyd er regnet som en av de mest suverene verdensrekordene i friidrett, ved siden av enkelte løpsdistanser på kvinnesiden som har et mistenkelighetens slør over seg.

Thorkildsen tror verdensrekorden i spyd ville vært rundt 93 meter om man brukte de samme vindprinsippene som i sprint.

- Om man hadde operert med vindmåling også i spyd, ville verdensrekorden vært rundt 93 meter. Er jeg i form til å kaste 90 meter uten vind, vil trolig spydet flyte til 95 meter med perfekt medvind. Allerede da ville jeg vært betraktelig nærmere Zelezny-rekorden. Hadde Usain Bolt løpt 100 meter med 10 sekundmeter i ryggen, ville han kanskje prestert 9 sekunder blank, sier Thorkildsen til NTB.

VIL IKKE REISE TIL FORBLÅSTE STEDER: Thorkildsen tror han måtte reist til forblåste Island og deltatt i mindre stevner der i håp om ideelle vindforhold, om han skulle gjort seg realistiske forhåpninger om en verdensrekord. Men det er han ikke villig til å gjøre. Foto: AP Photo/Andy Wong
VIL IKKE REISE TIL FORBLÅSTE STEDER: Thorkildsen tror han måtte reist til forblåste Island og deltatt i mindre stevner der i håp om ideelle vindforhold, om han skulle gjort seg realistiske forhåpninger om en verdensrekord. Men det er han ikke villig til å gjøre. Foto: AP Photo/Andy Wong Vis mer