MATPRAT MED STJERNENE: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo utvider støtteapparatet med ernæringsfysiolog Christine Helle.
MATPRAT MED STJERNENE: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo utvider støtteapparatet med ernæringsfysiolog Christine Helle.Vis mer

- Det er litt for mye godteri i enkelte sammenhenger

Landslaget får matekspert.

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Ernæringsfysiolog Christine Helle er engasjert i 50 prosent stilling tilknyttet A-landslaget i fotball. Det fortalte landslagssjef Per-Mathias Høgmo i forbindelse med en pressekonferanse på Ullevaal stadion onsdag formiddag.

- Tidligere Manchester United-manager David Moyes sa at han syntes det var for mye chips å se blant spillerne. Hvilket inntrykk har du?

- Jeg opplever ikke det som utfordrende, sier Høgmo til Dagbladet.

- Men jeg tror enkelte spillere kan bli flinkere til å spise mindre sukker. Jeg tror fortsatt det er litt for mye godteri i enkelte sammenhenger. Det gjelder generelt, men også blant fotballspillere. Men i det store og hele ser jeg at vi er blitt bedre, sier landslagssjefen.

Matprat Christine Helle, som i en årrekke har jobbet med kosthold og idrett gjennom Olympiatoppen, begynner i disse dager med sin fotballvirksomhet.

- Jeg kommer til å snakke med hver enkelt spiller, for å gi råd om hvordan dette med kosthold, trening og restitusjon best kan gjennomføres, sier Helle.

- Jeg har ikke rukket å se hvordan det står til rundt omkring, men jeg regner med det er i fotball som i mange andre idretter: At enkelte klubber har bra opplegg på dette feltet, mens andre har mye å jobbe med.

Blir med på samling Helle kommer også til å bli med når landslaget møtes i Marbella 23. mars, for å følge opp spillerne inn mot Kroatia-kampen 28. mars. Men primært skal hun drive oppfølgingsarbeid mellom samlingene, opplyser Per-Mathias Høgmo.

- Vi har tatt grep når det kommer til mental trening, når det kommer til fysisk trening, og selvsagt det medisinske. Når det gjelder kosthold, ernæring og hvile - og Christine har lang erfaring på alt dette innenfor toppidretten - så ser jeg det som viktig å få inn en så god ressurs, sier Høgmo.

De tre pilarene spising, trening og hvile er velkjente for de fleste toppidrettsutøvere.

- Vi har trent ganske tøft på landslaget, og vi ønsker å gi et signal til klubbene om at vi trener mest mulig. Selvsagt riktig også, men vi vil vise at vi pusher treningsmengden, sier landslagssjefen.

- Da er balansen med kosthold og søvn/hvile ekstremt viktig. Der er Christine en av de aller beste.

Sunne retter - Hvordan har du opplevd kostholdsutviklingen på dine 30 år i toppfotballen?

- Det har vært en ekstrem utvikling også der. Det er ikke det at det ikke spises pølse i brød i dag, men de spiste mye mer av det før. Ser du hva som spises nå, både under og mellom måltidene, så er det sunnere nå enn før. Det er ikke noen ekstreme matvaner, men vi spiser sunne retter som gjør at spillerne kan yte optimalt. Vi har for eksempel bytta ut de lyse baguettene med frukt og grønt.

- Er det godterinekt på landslaget?

- Nei, vi har ikke nektekultur. Men vi har oppfordringskultur. Og vi har bra kontroll på hva de får i seg.