Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

«Det er mange fine historier, men så er det noen som er mer sårende»

Anja og Gro med utleverende bok på nyåret.

HJEM TIL BABYCARE: Rulletrappa til Norge-flyet i Beograd går også til stellerommet. Nå får Anja Hammerseng-Edin se mer til sønnen Mio (1) enn planlagt i førjulstida. Foto: Bjørn Langsem
HJEM TIL BABYCARE: Rulletrappa til Norge-flyet i Beograd går også til stellerommet. Nå får Anja Hammerseng-Edin se mer til sønnen Mio (1) enn planlagt i førjulstida. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

BEOGRAD (Dagbladet): Etter en vond natts søvn og mange kvartfinaletanker sjekket de norske jentene i går ut av VM og inn på flyet som tok dem hjem til Norge.

Langt tidligere enn planlagt.

Anja Hammerseng-Edin får i hvert fall noe positivt ut av det. Hun får se kona Gro og sønnen Mio (1) raskere enn planlagt.

- Nå skal jeg hjem til familien min, og da kjenner jeg at håndballen blir liten i forhold. Vi hadde lyst til å være her fram til lille julaften, men når det ikke ble sånn er det en veldig god trøst, sier hun til Dagbladet.

Tvunget til ærlighet På nyåret kommer boka Anja og Gro har skrevet sammen. Den handler om det å få barn som lesbiske.

Anja forteller at det har vært et lærerikt, hvor de har sett andre sider av hverandre.

- Ja, veldig. Og så har vi vært tvunget til å snakke om ting vi kanskje ikke ville snakket om dersom vi ikke hadde skrevet boka. «Hvordan opplevde du akkurat det?» Vi har vært veldig ærlige på ting overfor hverandre, det har vært en veldig fin prosess.

Hun er svært utleverende i Fearless-prosjektet sitt, hvor hun blant annet holder foredrag og forteller om oppvekst, fordommer og selvutvikling. Gro er i utgangspunktet mer tilbakeholden med å utlevere seg selv, og har beskyttet privatlivet mer.

Ulike roller - Vi har skrevet det vi er komfortable med. Den må bli personlig, med historier vi har opplevd, sånn at folk kan se hvordan verden faktisk er. Dette er ikke spesielt for oss, du kunne plukket et annet skeivis-par der ute som helt sikkert kunne sagt det samme. Det er veldig mye positivt i boka, og mange fine historier, men så er det noen som er mer sårende.

- Har dere skrevet sammen eller hver for dere?

- Vi er dønn ulike. Jeg er den uten impulskontroll som skriver hele tida, og så er hun perfeksjonisten som rydder opp etter meg. Vi har skrevet hver våre historier, og så har vi skrevet samme historier med hver vår stemme, siden vi har opplevd ting forskjellig. Hun bar fram barnet, mens jeg ikke er biologisk mor. Det er veldig spennende, og fint å se hverandre i den settingen.

Gro er en naturlig kaptein på banen, og har inntatt en liknende rolle i forfattergjerningen.

- Jeg har kanskje vært drivkraften som har fått det til å skje, og så mener jeg hun er den som gjør at det faktisk blir bra.

SKEIV PARADE: Gro og Anja trosset regnet under homoparaden i Oslo. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
SKEIV PARADE: Gro og Anja trosset regnet under homoparaden i Oslo. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix Vis mer

Og selv om de vil være utleverende i boka, så holder de litt tilbake. Foreløpig. For hva skal bokbabyen hete?

- Den er klar, men det er hemmelig, sier Anja med et lurt smil.

Må kappe greina Spillerne sliter mer med smilet når de skal oppsummere årets VM. Etter ni strake medaljer reiser seiersmaskinen hjem etter en av de største nedturene i moderne håndballhistorie.

Anja beklager at hun ikke har noen konkrete svar på hva som gikk galt, men hun irriterer seg over at de to ganger mistet en femmålsledelse.

- Jeg føler vi har muligheten to ganger i kampen til å kappe den greina. Så fort de kjenner på at dette kan vi ta igjen, da blir det en helt annen kamp, og etter hvert går de jo på vannet. Vi har nok et forbedringspotensial der, til å avgjøre og låse kampen når det faktisk er mulig.

- Har du fått noen analyse av Gro på hva som gikk galt?

- Hun er veldig fin der, for hun kommer ikke med fasitsvarene. Hun er heller en god støtte og sier at hun gleder seg til at jeg kommer hjem. Kjæresten min vet at hun ikke skal komme med fasiten, det er nok mennesker her nede som gjør det.

Det var tidvis verdensklasse i den brutale fighten mot Serbia, men periodene ble for korte.

Derfor blir det i stedet en lang jul for familien Hammerseng-Edin.

PERFEKSJONISTEN: Ifølge Anja er Gro perfeksjonisten som sørger for at boka henger på greip. Foto: Nina Ruud
PERFEKSJONISTEN: Ifølge Anja er Gro perfeksjonisten som sørger for at boka henger på greip. Foto: Nina Ruud Vis mer