- Det er med en bismak

Tannløst Aalesund berget plassen tross tap.

ULLEVAAL (Dagbladet.no) Vålerenga – Aalesund 2 – 1.

Først noen minutter etter at dommer Svein Erik Edvartsen hadde blåst av kunne Aalesund slippe trekke et lettelsens pust på Ullevaal. For det var bortelaget som hadde mest på spill når Aalesund besøkte Vålerenga i et regntungt Oslo. Gjestene kunne for første gang i historien fornye sin kontrakt i toppdivisjonen, men virket ikke til å ha fått med seg at dommeren blåste kampen i gang. Etter kampen var det bare blandede følelser å spore.

- Vi fortjente å holde plassen, men det er alltid surt å tape en kamp. Det er med en bismak, sa en ordknapp Per Joar Hansen til pressen etter kampen.

Full kontroll

For Vålerenga styrte det meste i den første omgangen på Ullevaal, og det var ikke ufortjent at de tok ledelsen etter 23 minutter. Daniel Fredheim Holm fikk stå ganske så alene på fem meter, men satte ballen i stolpen.

Der dukket imidlertid kaptein Christian Grindheim som kontant satte ballen i det tomme buret til ledelse 1-0.

Ti minutter senere kom likevel Fredheim Holm på scoringslista. Vålerenga angrep ned høyrekanten, og banens beste, Jarl André Storbæk, slo et presist innlegg som spissen styrte inn med pannebrasken.

- Jeg ser tidlig hvor han vil ha den, så jeg måtte bare få den forbi førstemann, forklarte Storbæk til Dagbladet.no etter kampen.

JUBEL: Morten Berre og Daniel Fredheim Holm feirer sistnevntes scoring mot Aalesund. Men tross slett innsats kunne også de oransje slippe jubelen løs etter kampen. Foto: KYRRE LIEN / SCANPIX
JUBEL: Morten Berre og Daniel Fredheim Holm feirer sistnevntes scoring mot Aalesund. Men tross slett innsats kunne også de oransje slippe jubelen løs etter kampen. Foto: KYRRE LIEN / SCANPIX Vis mer

Hevet seg

AaFK hadde ikke skapt særlig i kampen fram til dette, men innså plutselig stundens alvor. De flyttet seg høyere på banen, og fikk belønningen etter 42 min.Tor Hogne Aarøy headet over fra blankt hold, og spissen vær nær å snappe opp en Arason-retur fra et hardt skudd Diego Silva. Keeperen klarte imidlertid å rydde opp i situasjonen.

Aarøy jobbet hardt i feltet, og fikk slått ballen ut til Erland Holm som skjøt på direkten. Ballen traff en Vålerenga-spiller, og falt inn til Håvard Sakariassen. Arason holdt spissens avslutning unna, men Austnes snappet returen og sørget for at lagene kunne gå til pause med 2-1. Spørsmål kan stilles om ikke Aalesund var i offside to ganger i trekkene før målet.

Gjestene gjorde et dobbeltbytte i pausen, men Vålerenga fortsatte å styre som de gjorde før pause. Adin Brown leste spillet perfekt da han gikk ut i duell med en framstormende Berre, og fikk satt inn en takling som vippet Berre av pinnen uten å felle han.

- Alt skjedde så fort, jeg konsentrerte meg bare om å ta ballen uten å felle mannen. Jeg fryktet å få rødst hvis jeg bommet, sa en lettet Brown til Dagbladet.no etter kampen.

Trippelsjanse

Keeperen var igjen involvert bare minutter senere, da han bokset unna et hardt frispark fra Sebastian Mila på streken. Brown holdt gjestene inne i kampen, men med et kvarter igjen av kampen begynte plutselig Aalesund å yppe seg.

Tor Hogne Aarøy headet over fra blankt hold, og spissen vær nær å snappe opp en Arason-retur fra et hardt skudd Diego Silva. Keeperen klarte imidlertid å rydde opp i situasjonen.

Så våknet plutselig hjemmelaget fra dvalen. Etter 82 minutter brøt Storbæk ned kanten, og la inn til Fredheim Holm. Spissen skjøt, ballen ble blokkert, Mila skjøt, ballen ble blokkert igjen, før Storbæk skjøt ballen på tribunen og Aalesund slapp med skrekken.

Den største sjansen tilfalt Christian Grindheim to minutter før slutt. Innbytter Alexander Mathisen tråklet seg nedover på høyresiden, og stormet inn i boksen. Ballen rullet til Grindheim, som dro av en mann.

Alene med keeper forsøkte han å løfte ballen, men Adin Brown fikk slått unna med en refleksredning.

Dermed vant Vålerenga sin siste kamp for sesongen foran 11503 tilskuere. Aalesund kunne på sin side juble for ny toppseriekontrakt, selv om de skjulte gleden godt i pressesonen.

Vil opp av sumpa

- Spillerne var ”pretty happy” i garderoben etter kampen, dette har jo klubben aldri klart før, sa Brown etter kampen.

Foran journalistene kom likevel de fleste med AaFK som arbeidsplass med klare utfordringer til klubbens styre. Per Joar Hansen påpekte at AaFK nå får roen til å jobbe med ny trenerløsning, men Trond Fredriksen etterlyste en bredere stall.

- Vi må heve oss. Målet må være noe annet enn å kjempe mot nedrykk, sa Fredriksen før laget tok fatt på reisen hjem.

Neste uke kan dermed sunnmøringene ta Rosenborg i mot uten noe press, og vinke farvel til en trener som i dag ble historisk. Selv med bismak.