Kjempemiss av Erling Braut Haaland

Det er menneskelig å misse sjanser

Erling Braut Haaland og Borussia Dortmund møtte ei fartsdump høy som et fjell. Du kan også kalle det et svart hull. Haaland er avslørt. Han er også menneskelig.

Publisert
Sist oppdatert

FIRE MINUTTER PÅ overtid misset Erling Braut Haaland en sjanse han hadde satt i søvne det siste året. Bortskjemte som vi er blitt, var det ikke til å tro. Da verdens mest omtalte spiss bare trengte en solid berøring fra en halvmeters hold, valgte han å bruke yttersida av godfoten.

Også han må ha hatt følelsen av at dette går av seg selv.

INGENTING GJØR DET, ei heller for Erling Braut Haaland. Dårlige dager er dårlige dager, fordi mennesker er mennesker. De kommer når du minst venter det. Brauten er ikke blitt noe dårligere på grunn av dette, og ikke tror jeg det tapper så mye som en dråpe av sjøltilliten han har bygd opp.

Men klokere er han kanskje blitt.

Når man tenker over missen i det 95. minutt, sitter jeg med en følelse av at han angrer på valget.

Når han blir minnet på hva som skjedde på første stolpe i forkant av Kölns to corner-scoringer, skjønner han at hodespillet og luftstyrken må utvikles prompte.

DA BORUSSIA DORTMUND kollapset mot laget som ikke hadde vunnet siden før covid-19 snudde verden på hodet i mars, gikk Brauten med i dragsuget. Det er naturlig.

Etter 18 bundesligakamper på rad uten seier vant Köln en sensasjonell seier.

Etter et helt år på alles lepper, spilte Erling Braut Haaland og Dortmund en flau fotballkamp.

HADDE MAN IKKE vist bedre ville det vært lett å påstå at Borussia Dortmund ikke ville vinne denne kampen. Fram til 70 spilte minutter så det nemlig slik ut. Den første omgangen var bånn, den andre var uten det som kreves når du kommer to mål ned.

Ingen finesse.

Ingen brodd.

Ingen Haaland slik verden definerer Haaland.

ETTER SEKS SCORINGER på ei uke, fire mot Hertha Berlin og to mot Club Brügge, var det stopp for Erling Braut Haaland. Greit, så er han bare et menneske.

Siden gjennombruddet i fjor høst har han aldri sett mer utilpass ut.

Før pause var han knapt borti ballen.

SÅNT SKJER I fotball. Med alle lag og alle spillere. Borussia Dortmund og Haalands problem sett i lys av klubbens ambisjoner, er at det skjedde da ikke skulle skje.

Titteldrømmerne bak Bayern München skal aldri tape for Köln.

Borussia Dortmund gikk til bunns så det sang.

DA NOMINASJONENE TIL The Best FIFA Men's Player 2020 kom tidligere i uka, tok denne spalten til orde for at Erling Braut Haaland er forbigått, og at nominasjonen sånn sett er en skandale. Det står seg selvfølgelig. Ei fartsdump midt i trynet har ingenting med den saken å gjøre.

Men denne typen påstander blir det gjerne støy av.

Mer enn noe annet handler fotball om lidenskap og følelser, stammetilhørigheten uttrykt gjennom oss mot dem.

Den typen kjærlighet gjør også blind.

Vi har alle vårt.

DYKKER MANN NED i kåringens statutter – der artikkel 3 i regelverket sier at spillerne bare skal bli målt på prestasjoner på og av banen – er saken grei. Da slutter egentlig den ballen å sprette.

Da handler det ikke lenger om oss mot dem.

Da handler det utelukkende om fakta.

DET HOLDER Å se på tallene bak det som er levert i tidsrommet 20. juli 2019 til 7. oktober 2020, tall som viser at Norges landslagsspiss er overlegen Frankrikes beste offensive spiller.

Selvfølgelig skulle Erling Braut Haaland vært en av de elleve nominerte.

Og selvfølgelig skulle han utliknet til 2–2 på overtid mot Köln.

Men det er en annen sak.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer