SIER HAN HAR PURRET PÅ ALSGAARD: Langrennssjef Åge Skinstad avviser at de ikke har forsøkt å organisere et møte med Thomas Alsgaard. Torsdag etterlyste langrennslegenden mer nysgjerrighet og ydmykhet fra trenere og løpere, etter bronsen på 15 kilometer fristil. 
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
SIER HAN HAR PURRET PÅ ALSGAARD: Langrennssjef Åge Skinstad avviser at de ikke har forsøkt å organisere et møte med Thomas Alsgaard. Torsdag etterlyste langrennslegenden mer nysgjerrighet og ydmykhet fra trenere og løpere, etter bronsen på 15 kilometer fristil. Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer

- Det er mulig Thomas har glemt den mailen vi sendte

Skinstad stusser over Alsgaards kritikk etter NM-bronsen.

VOSS (Dagbladet): Thomas Alsgaard (40) tok et oppgjør med norsk langrennselite for to dager siden, etter å ha gått inn til sin andre NM-bronse på to år.

Den gamle langrennseleganten kritiserte løpere og trenere for å mangle nysgjerrighet, og hevdet han ikke hadde fått et eneste spørsmål om hva som lå bak suksessen hans i NM.

Utspillet har overrasket flere i langrennsmiljøet, deriblant langrennssjef Åge Skinstad, som er klar på at Alsgaards påstand ikke medfører riktighet.

- Det overrasket oss litt, for å si det sånn, for vi har jo stilt de spørsmålene. Han (Alsgaard) har foreløpig ikke funnet tid til det møtet hvor vi kan sette oss ned sammen, og få det ned på papiret. Vi har til og med purret og gjentatt vårt ønske om den samtalen etter NM-innsatsen nå, sier Skinstad til Dagbladet.

Vil ha Alsgaard-møte
Thomas Alsgaard selv var ikke lysten på å kommentere svaret fra Skinstad etter dagens 30-kilometer på Voss, men på Dagbladets spørsmål om han har mottatt en mail, svarte 40-åringen avkreftende.

Skinstad er uansett ikke i tvil om at et møte vil bli gjennomført på et eller annet tidspunkt.

- Vi veit at den samtalen vil skje, men vi har ikke funnet tid til det ennå. Det skyldes sikkert begge parter. Spørsmålet har kommet, og jeg vet at det vil bli besvart. Så det er mulig han hadde glemt den mailen.

- Stusser du over at han sier ingen av dere har tatt kontakt?

- Så lenge vi har vært i kontakt, stusser jeg litt over det, ja, sier Skinstad.

Han forteller at det er satt i gang et såkalt treningsfilosofiprosjekt, under ledelse av Øyvind Sandbakk ved NTNU i Trondheim, der målet er å innhente så mye informasjon om treningsmetoder og om satsningen fra enerne i norsk langrenn fra 1960-tallet og fram til i dag.

KRITISK: - Bronsen min i NM i fjor var et bra løp, og det var en stor overraskelse. Likevel er det ingen som stiller spørsmål ved det. Det er ingen som har kommet til meg og spurt: «Hva gjør du for noe?». «Hvorfor får du det til?». Det har ikke vært ett spørsmål. Ingen trenere, ingen løpere, sa Thomas Alsgaard til Dagbladet torsdag. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
KRITISK: - Bronsen min i NM i fjor var et bra løp, og det var en stor overraskelse. Likevel er det ingen som stiller spørsmål ved det. Det er ingen som har kommet til meg og spurt: «Hva gjør du for noe?». «Hvorfor får du det til?». Det har ikke vært ett spørsmål. Ingen trenere, ingen løpere, sa Thomas Alsgaard til Dagbladet torsdag. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

I den forbindelse skal de snakke med alle som har vært landslagstrenere i den perioden, og Skinstad sier de også fikk snakket med Oddmund Jensen før han døde i mars i fjor.

Men Skinstad vil også høre Alsgaards tanker og erfaringer - særlig de som handler om hvordan man spisser formen inn mot et mesterskap.

- Det er klart Thomas er en stor ressurs. Han har ekstraordinære egenskaper som vi finner hos veldig få personer, sier han til Dagbladet.

- Dette med å forberede seg til mesterskap, og prestere maks til riktig tid, er noe Alsgaard ligger lenger framme på enn noen andre. Jeg husker godt jeg jobbet i NRK i 2003, og det var ikke lett å få prate med Alsgaard etter NM-innsatsen den gang. Han ble nummer 30-et-eller-annet i Molde, og tre uker seinere tok han gull i Val di Fiemme.

- Litt som Northug, egentlig?

- Du kan gjerne sette likhetstrekk mellom det. Petter er også fantastisk på å mobilisere til riktig tid, sier Skinstad.

- Alsgaard trener like mye som de på pallen
Han var lite imponert over innsatsen til landslagsløperne på torsdagens 15 kilometer, med Martin Johnsrud Sundby som hederlig unntak, og mente langt flere eliteløpere burde greid å klemme seg inn mellom Sundby på førsteplass og skotske Andrew Musgrave på andreplass.

Ikke minst likte han dårlig at 44 år gamle Kristen Skjeldal slo alle nesten alle landslagløperne

I dag var Sundby igjen suveren, og vant med 53,5 sekunder.

- Glad for at Alsgaard ikke gikk i dag?

- Nei, jeg er ikke glad for det. Thomas Alsgard er forholdsvis ung fortsatt, og har trent like mye som dem som er på pallen her.

Alsgaard har sagt at han i gjennomsnitt ligger på rundt 50 treningstimer i måneden, men at han lå en del høyere i september og oktober.

- Hvor mange treningstimer har landslagsløperne på en måned, Skinstad?

- Rundt 90 timer, tenker jeg.

- Når Alsgaard sier han ligger rundt 50 til vanlig, tror du han underdriver?

- Nei, det er mye trening, det også. Thomas har trent så bra gjennom så mange år, og er fortsatt veldig flink til å forberede seg til mesterskap. Jeg var overhodet ikke overrasket over at han var med i medaljekampen torsdag, sier Skinstad.