Bianca Salming:

- Det er mye hets

Den svenske sjukampstjerna Bianca Salming (22) mener idrettsutøvere bør slutte å veie seg.

SNAKKER UT: Bianca Salming forteller om sine problemer med vekt. Foto: Shutterstock Editorial
SNAKKER UT: Bianca Salming forteller om sine problemer med vekt. Foto: Shutterstock Editorial Vis mer
Publisert

I løpet av flere uker har Dagbladet publisert en rekke artikler som har satt søkelyset på vektproblematikken i langrenn og skiskyting.

Det er imidlertid ikke bare i de to idrettene at utøvere opplever liknende problemer. I et intervju med den svenske avisa Expressen åpner sjukampstjerna Bianca Samling om sine problemer med egen vekt.

Hun forteller at hun har opplevd vanskeligheter med å balansere hvordan hun skal justere vekten for å prestere best mulig. Selv beskriver hun sine vektproblemer som en berg-og-dal-bane.

- Man lærer hva man bør spise, men samtidig prøver alle å strebe etter å være lette, og se ut som de synes en idrettsutøver bør gjøre. Jeg vil si at det er mye hets. Du løper rundt uten klær, og tenker: «Hvorfor ser jeg ikke sånn ut?», sier Salming til Expressen.

Hun forteller at hun har gått mye opp og ned i vekt. Og før ungdoms-EM i Grosseto, Italia i 2017, gikk hun drastisk ned i vekt. Et valg som gjorde at hun ikke kunne prestere like bra som hun ville, forteller hun.

Opplevelsen i Italia fikk Salming til å tenke nytt. Hun dro hjem, slappet av og la seinere på seg noen kilo.

Fire uker etterpå hoppet hun sitt beste hopp i høyde noensinne.

Hun sier at den beste avgjørelsen hun har tatt er å slutte å veie seg.

- Man er skadet i hjernen dersom man tenker at vekta har så mye med prestasjonen å gjøre. Det er klart at det spiller en rolle, men det er ikke nøkkelen til alt, sier Salming.

Hun mener det er viktigere å lytte til sin egen kropp, og har en oppfordring til andre toppidrettsutøvere:

- Skal du bli best er alt viktig, men du må ikke bli fanget av stereotypier. Lytt til kroppen din og kjenn selv. Slutt å veie deg - det var nøkkelen for meg og hjernen min. Begynn å tenke «hva trenger jeg», i stedet for å tenke «hva skal jeg fjerne».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer