Det er én stor forskjell på Eckhoff'en til venstre og Eckhoff'en til høyre

- Det er digg.

2015 OG 2014: På bildet til høyre er Tiril Eckhoff på vei mot seier på fjorårets sprint i Östersund. Til venstre er hun på vei mot 4. plass på årets 15-kilometer. Den store forskjellen fra i fjor er at 25-åringen er mer avslappet nå. Foto: AFP / TT / NTB Scanpix og AFP / JONATHAN NACKSTRAND / NTB Scanpix
2015 OG 2014: På bildet til høyre er Tiril Eckhoff på vei mot seier på fjorårets sprint i Östersund. Til venstre er hun på vei mot 4. plass på årets 15-kilometer. Den store forskjellen fra i fjor er at 25-åringen er mer avslappet nå. Foto: AFP / TT / NTB Scanpix og AFP / JONATHAN NACKSTRAND / NTB ScanpixVis mer

ÖSTERSUND (Dagbladet): Tiril Eckhoff gikk en solid 15-kilometer torsdag, og endte til slutt på en sterk 4. plass. Det lover godt før resten av VM-sesongen for 25-åringen.

Det er Fossum-jenta også enig i selv.

- Jeg er der jeg skal være. Det var en god start, og jeg synes jeg jobba bra gjennom de 20 skuddene. Det var digg å starte sånn, sier hun til Dagbladet.

Dro på Habert 25-åringen synes det var ekstra artig at hun dro på langrennssterke Marie Dorin Habert i flere av rundene underveis. Den franske jenta endte til slutt på 2. plass.

- Jeg dro jo på henne i noen runder, så siden jeg ikke fikk pallplass selv, får jeg ta med meg at jeg dro henne til pallplass, sier hun og gliser.

Bærumsjenta vant sin første verdenscupseier på fjorårets sprint i Östersund, men resten av sesongen ble en stor nedtur for Eckhoff. Hun har tidligere sagt at hun rett og slett ble drittlei skiskyting og alt presset som fulgte med.

Hun var lei av forventingspresset og journalistenes spørsmål. Altfor mye energi gikk med til andre ting enn å prestere som skiskytter. Nå, et år seinere, før samme sprint i Östersund, er hun mer trygg på seg selv og mer beredt på hva som venter.

- Mer avslappa - Ja, jeg er først og fremst mer avslappa nå. Nå føler jeg at jeg har vært gjennom det en gang før. Nå vet jeg mer hva det går og jeg føler meg mer vel nå. Det er digg å ha med seg, sier hun til Dagbladet.

Tidligere i høst forklarte hun overfor Dagbladet at hun ikke tror hun kommer til å gå i samme fella som i fjor denne sesongen.

- Jeg tror ikke det kommer til å skje denne gangen, det var litt spesielt i fjor. Nå er jeg mer klar over hva som påvirker meg i sesongen. Jeg tok et kraftig oppgjør, med psykolog og alt i våres, og fant ut av mye rart. Nå er jeg mer klar over hvordan det fungerer å være meg. Psykologen og jeg snakket om ting jeg har opplevd og hvorfor jeg ble så sjukt sliten, sa hun.

- Jeg bekymret meg for mye rart jeg kanskje ikke trengte å bekymre meg for. Jeg tar mye ansvar blant annet. Det gjelder å ha det gøy, og det hadde jeg ikke mot slutten i fjor. Da var det mest dritt.

- Vil kjempe i toppen Eckhoff er åpenbart i god form før dagens sprint og morgendagens jaktstart, men det er også flere andre jenter, blant annet nevnte Habert og italienske Dorothea Wierer. Målet er å «kjempe i toppen».

- Hvis jeg har en god helg, så skal jeg kjempe i toppen. Da skal jeg være veldig fornøyd, sier hun til Dagbladet.

MER AVSLAPPET: Tiril Eckhoff lærte mye av fjorårets nedtur. Foto: Christine Olsson / TT / NTB Scanpix
MER AVSLAPPET: Tiril Eckhoff lærte mye av fjorårets nedtur. Foto: Christine Olsson / TT / NTB Scanpix Vis mer

25-åringen har vært de norske jentenes spydspiss siden Tora Berger la opp i mars 2013. Det er et stykke bakover til neste jente med norsk pass på lista, men Fanny Horn Birkeland viste positive tegn på torsdagens 15-kilometer.

Oslo-jenta ble til slutt nummer 14, men hun ledet etter to skytinger.

- Den gode starten torsdag lover godt før sprinten lørdag. Det er litt bittert at jeg ikke sto helt ut, men det var mye positivt, så jeg må ta med meg det, sier nygifte Birkeland til Dagbladet.

- Ligger du bedre an nå enn på samme tidspunkt tidligere sesonger?

- Ja, det vil jeg si. Tidligere har 15-kilometeren vært svak for min del. Grunnivået mitt er en del høyere nå, så jeg trenger ikke ha noen toppdag for å være der oppe.

Revansjesugen En annen som har stort potensial, men ikke helt fått det til de siste par årene, er Synnøve Solemdal. Tingvoll-jenta ble bare nummer 55 torsdag, etter fem tilleggsminutter, men hun tror på en bedre prestasjon i dag.

- Jeg føler at jeg er bedre enn det jeg viste, selv om man egentlig ikke kan si det. Jeg er ganske revansjesugen til lørdag. Jeg har planen klar, så jeg tror det blir bra, sier hun til Dagbladet.