Det er én ting Carlsen og legen hans aldri snakker om lenger

Møt mannen som skal holde Carlsen frisk under VM.

CARLSENS LEGE: Brede Kvisvik skal holde Magnus Carlsen frisk under VM i Russland. Til daglig jobber han som lege på Ahus. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
CARLSENS LEGE: Brede Kvisvik skal holde Magnus Carlsen frisk under VM i Russland. Til daglig jobber han som lege på Ahus. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

AKERSHUS UNIVERSITETSSYKEHUS (Dagbladet): I dag tar Brede Kvisvik en pause fra den 5-årige studien på hjertesykdommer ved Ahus og setter seg på flyet til Sotsji. I den russiske VM-byen skal kristiansunderen være Magnus Carlsens lege, kamerat og treningspartner.

- Jeg gleder meg. Jeg var med til India i fjor, men kunne ikke være sikker på at jeg fikk være med denne gangen også. Da Henrik Carlsen ringte og spurte meg om jeg hadde lyst, ble jeg veldig glad, forteller 30-åringen til Dagbladet.

Skrekkscenarioet Kvisvik har startet på en spesialisering på indremedisin. Da han var med til India, fikk han også bruk for utdanningen innen tropemedisin. Men nå er India byttet ut med Russland. Forholdene er annerledes. Det må Carlsens private lege ta høyde for.

Ansvaret er nemlig stort. Hvis skrekkscenarioet blir en realitet, kan Carlsen miste tittelen.

- Skrekkscenarioet er at Magnus blir så syk at han ikke klarer å spille eller yte sitt beste og at han taper på grunn av det, forteller Kvisvik.

Han har derfor forberedt seg godt. I forkant av VM har legen blant annet vært i dialog med Olympiatoppen for å høre hvilke erfaringer de gjorde seg under vinter-OL i februar.

- De har kommet med en del innspill og tips. Det viktigste blir å komme seg til Sotsji noen dager før det første partiet, slik at Magnus blir akklimatisert og ikke har jetlag før det starter.

Godt utstyrt I Sotsji skal Carlsen, støtteapparat, venner og familie bo på luksushotellet Radisson Blu Paradise Resort & Spa. Fasilitetene vil holde høy standard - både innen- og utendørs. Temperaturmessig er det ventet rundt 12 varmegrader.

Kvisvik påpeker at forholdene vil være ganske like de vi har i Norge. Det gjør at sykdommene som potensielt sett kan sette Carlsen ut av spill også er mange av de samme.

- Han kan få magesjau, influensa, lunge- eller halsbetennelse. Jeg har med en del utstyr i tilfelle noe skulle oppstå, sier Kvisvik.

Gode kompiser Det er likevel ikke som lege han ønsker å spille den største og viktigste rollen. Håpet er at Carlsen holder seg frisk gjennom hele VM-måneden - som han gjorde i India i fjor. Derfor vil Kvisviks sosiale egenskaper forhåpentligvis bli enda viktigere. Mellom partiene vil han for eksempel stille opp når Carlsen ønsker å koble av - enten det er med fotball, basket eller skigåing i OL-løypene.

At Kvisvik selv er blant Norges 40 beste sjakkspillere, er heller ingen ulempe. Det er imidlertid en ting han og Carlsen definitivt ikke kommer til å snakke om i Russland; det er gangen da det norske sjakkfenomenet tapte en innbyrdes match som avgjorde hvem av de som skulle spille på førstebordet til NTG i en turnering. Det skjedde da Carlsen var 12 år gammel.

- He-he. Det har vi ikke snakket om siden. Men da var han veldig ung. Jeg spilte et hurtigsjakkparti mot ham i fjor. Da ble jeg skikkelig knust, sier Kviskvik og smiler.