Martin Ødegaard til Real Sociedad

Det er nå det begynner

Kontraktsforlengelsen med Real Madrid forteller mye om Zinedine Zidanes planer for Martin Ødegaard. Det kommende året med Real Sociedad er veien dit.

TIL SPANIA: Martin Ødegaard er klar for utlån til Real Sociedad. Samtidig har han skrevet under på en ny kontrakt med Real Madrid.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
TIL SPANIA: Martin Ødegaard er klar for utlån til Real Sociedad. Samtidig har han skrevet under på en ny kontrakt med Real Madrid. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

REAL MADRID SER ei lysende framtid i Martin Ødegaard. En ganske nær framtid også. Fire nye år bekrefter det. Og det faktum at Real Sociedad bare fikk en låneavtale for kommende sesong, skriver på sett og vis disse framtidsplanene i stein.

2018/2019-sesongen i Vitesse har overbevist Zinédine Zidane om at Martin Ødegaard faktisk kan bli så god som alle trodde da han kom dit som 16-åring

Tar han nivået i La Liga, og det er ingenting som tilsier noe annet, er han Real Madrid-spiller om et år.

DE BETYR AT det er nå det virkelig skjer for Martin Ødegaard. De fire siste åra i Real Madrid Castilla (58/5), Heerenveen (38/3) og Vitesse (31/8) har mest vært læringskurven på vei til La Liga. Og mens altfor mange har vært ekstremt utålmodige, har gutten sjøl tatt tida til hjelp.

Martin Ødegaard har skyndet seg langsomt.

Den nye Real-kontrakten, og det ene året han står foran i Real Sociedad, forteller at han er klar.

JEG VET IKKE hvem som har bestemt hva i Martin Ødegaards klubbjakt siden avskjeden med Vitesse, det vet bare de på innsida, men jeg sitter med en følelse at Real Madrid (helst) ville ha Martin til Spania. Selv om Champions League-klubber skal ha stått i kø, og vi vet med sikkerhet at Bayer Leverkusen og Ajax begge var veldig interessert, er det en overordnet grunn til at nummer ni-klubben fra La Liga 2018/2019 ble foretrukket. Og jeg tror det handler om nærhet, at Real Madrid vil se hvordan spilleren tar nivået og alt som handler om La Liga uke ut og uke inn.

Det er tross alt der han skal jobbe når Real Madrid kaller ham hjem.

At det ikke blir Champions League fra høsten av, har ingenting å si for Martin Ødegaards utvikling som fotballspiller.

OG DET ER det dette handler om. Det neste steget. Eller det siste steget om du vil. Det siste før Real Madrid. Når La Liga 2019/2020 sparkes i gang, møter Martin Ødegaard en konkurransesituasjon han ennå ikke har vært i nærheten av. For med respekt å melde, og uten å ha glemt at Æresdivisjonen i Nederland ga oss en Champions League-semifinalist i enden av forrige sesong, nivået i fotballens oransje land er ikke det aller beste.

Det kan for eksempel ikke måle seg med Championship, nivå to i England.

Snakker du med dem som har den totale oversikten, får du også beskjed om at 2. Bundesliga løper runder rundt det øverste nivået i Nederland.

MARTIN ØDEGAARD HAR gjort det. Han har gått gradene i sitt tempo, uten å la seg stresse av omverdenen. Han er blitt fysisk sterkere for hver måned som er gått. Blitt stadig litt bedre på alt. Og da også sluttproduktet (mål og målgivende pasninger) begynte å falle på plass i Vitesse etter jul, så alle at Martin Ødegaard var klar.

For ett år siden startet han ikke landskamper for Norge.

Nå er han en av de første Lars Lagerbäck setter opp på arket.

OG HAN ER fortsatt bare 20 år. Tenk på det. Martin Ødegaard har vært Real Madrids eiendom i fire og et halvt år, men han har fortsatt et halvt år igjen til sin 21. års dag. Ja, det er andre talenter som av mange forskjellige årsaker har blomstret tidligere, men fotballspillere på dette nivået kan ikke sorteres etter alder.

De er som epler og pærer.

De kan ikke sammenliknes.

SETT MED NORSKE øyne vil den kommende sesongen i La Liga få et ekstra løft med Martin Ødegaard. Han kan dessverre ikke spille kamper mot Real Madrid, hvilket ville vært den ultimate målestokken. Låneavtalen hindrer ham fra det. Men han kan spille mot Barcelona, Atlético Madrid, Valencia, Getafe, Sevilla, ja, kom med dem.

Martin Ødegaard er endelig klar for det øverste nivået.

Real Madrid har sagt at han er det.