Det er nå eller aldri

Nok en gang er alle verdens øyne rettet mot Lionel Messi, i det som kan være hans siste sjanse. Treneren mener det er utrolig hvordan han takler livet som konstant midtpunkt.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

SISTE SJANSE: Lionel Messi er 35 år gammel og kan spille sitt siste VM. Foto: JUAN MABROMATA /AFP/NTB
SISTE SJANSE: Lionel Messi er 35 år gammel og kan spille sitt siste VM. Foto: JUAN MABROMATA /AFP/NTB Vis mer
Publisert

Alt om VM

DOHA (Dagbladet): Han kom luntende ut fra det anonyme bygget til slutt, en liten stund etter lagkameratene. Ned en liten trapp, bort til den grønne gressmatta, for så å plassere føttene på en boks for å knytte skolissene.

Skoene til Lionel Messi skinte i flomlysene på treningsbanen ved Qatar Univeristy Stadium, til lyden av flere titalls kameraer som gjorde jobben sin.

Det er noe helt spesielt med Argentina og VM når det gjelder interesse fra pressen. Flere hundre personer, reportere, journalister og fotografer hadde møtt opp på denne varme kvelden. Mange var der nok for å få 15 minutter med superstjerna Lionel Messi - på litt avstand.

Argentina-trener Lionel Scaloni satte tidligere i mesterskapet ord på hva Messi går gjennom «hver eneste dag»:

- Det er ikke rettferdig at han ikke kan leve et liv som oss. Når han går inn i spisesalen, så ser alle på ham: kokken, materialforvalteren, alle. Og det er folk som kjenner ham. Se for deg de som ikke gjør det - 365 dager i året, 24 timer i døgnet. Han forstår det. Hvor mange ganger har han hevet stemmen de siste 20 åra? Jeg beundrer ham, elsker ham mye, det er utrolig hvordan han takler det.

Det argentinske stjernegalleriet gikk gjennom noen vanlige oppvarmingsøvelser på gresset, før den ene pressesjefen annonserte at det var på tide å trekke ut av området.

I mellomtida hadde Messi vist at han heller ikke er feilfri, da han ble «dritten i midten» - et spill mange kjenner godt fra barndommen.

«DRITTEN I MIDTEN:» Lionel Messi (foran de gule og oransje plastmennen). Foto: Christian Monge Hugsted
«DRITTEN I MIDTEN:» Lionel Messi (foran de gule og oransje plastmennen). Foto: Christian Monge Hugsted Vis mer

Noen timer tidligere hadde lagkamerat Alexis Mac Allister skrytt av Messi på en pressekonferanse.

- Dere kjenner Leo. Han overrasker oss hver dag. Han gjør utrolige ting på trening og i kamper. Han føler seg lykkelig, noe som er bra for oss, sa Mac Allister fra podiet.

KRITIKK: Den meksikanske bokseren Canelo Alvarez kom med trusler mot Messi etter han tilsynelatende sparket borti et mexikansk flagg og drakt Vis mer

- Det blir irriterende

Scaloni fikk overraskende få spørsmål om Messi, da han holdt pressekonferanse noen minutter etterpå. ESPNs TV-reporter Francisco Canepas forklarer hvorfor.

- Det kommer litt an på journalisten. Vi har vært her i en måned nå, så de spørsmålene kom nok i starten. Hvis Messi sitter på podiet, så vil alle spørsmål handle om Messi, slik som var tilfellet med Luka Modric på Kroatias pressekonferanse, sier Canepas og fortsetter:

- Det handler også om å ikke legge alt presset på én spiller. Argentina er Argentina. Selv om Messi er verdens beste spiller, er det mye kvalitet utenom Messi. Hvis du har en annen spiller sammen med treneren og hele tida spør om Messi, så blir det irriterende. Spillere blir kanskje litt sjalu på sånne ting.

TV-PERSONLIGHET: Francisco Canepas. Foto: Christian Monge Hugsted
TV-PERSONLIGHET: Francisco Canepas. Foto: Christian Monge Hugsted Vis mer

Messi er en type som gjerne sparer energi på banen, før han bruker kreftene når han finner ledig rom eller er i en god posisjon og kjenner lukten av mål. Slik opplevdes han også på trening, hvor han ikke var den spilleren som verken løp mest eller fortest.

- Det er bare 15 minutter for pressen og den delen vi får lov til å se. Det er den minst viktige delen av treningen. På dette tidspunktet i VM er spillere trøtte, de må passe på kroppen. Andre spillere kjemper kanskje for å komme med i elleveren, mens Messi vet at han skal spille uansett, sier Canepas.

Messi startet VM med en nokså svak kamp mot Saudi-Arabia, som blant annet fikk Dagbladet-kommentator Esten O. Sæther til å skrive kommentaren «Slutt på Messi». I ettertid har 35-åringen vist glimt av gammel storhet, særlig i den siste kampen mot Australia.

- Vi ser den konkurransedyktige Messi, den sultne Messi, den talentfulle Messi. Han er den beste spilleren i verden - og han vet at dette kan være hans siste mulighet til å løfte det eneste trofeet han mangler, sier Canepas og fortsetter:

- Han tenker nok at dette kan og bør være den store muligheten han får.

- Ønsker det mest

Fernando Czyz fra D Sports har dekket Argentina i tre VM-sluttspill. Han mener Messi ser veldig bra ut for tida.

- Starten på denne sesongen i PSG har vært mye bedre enn forrige sesong. Derfor er det bedre for ham at det er VM på denne tida av året, sier Czyz til Dagbladet.

- Tror du Messi er desperat etter å vinne VM-gull?

- Ja, selvfølgelig. Jeg tror at han er den argentinske spilleren som ønsker det mest. I Argentina sier vi at Messi kanskje vil ha en annen rolle under VM i 2026. Ikke som leder og ikke som kaptein. Dette vil være hans siste sjanse som kapteinen på laget.

DEKKER ARGENTINA: Fernando Czyz. Foto: Christian Monge Hugsted
DEKKER ARGENTINA: Fernando Czyz. Foto: Christian Monge Hugsted Vis mer

I VM for fire år siden endte det med exit i åttedelsfinalen mot Frankrike, som seinere vant hele mesterskapet.

- I dette VM har Argentina et lag. De har gode spillere over hele linja. Nå er det et lag med Messi, ikke Messi og et lag. Det er en stor forskjell. Han ønsker å vinne for seg selv, men også for lagkameratene sine, sier Czyz.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer