Det er nå jobben skal gjøres, Semb

Nå må Semb tenke fram mot EM i 2004, skriver Dagbladets kommentator.

I DE SISTE MÅNEDENE har Nils Johan Semb forholdt seg til to strategier. Den kortsiktige: Teoretisk sett kan vi fortsatt komme til VM, og Norge må til enhver tid stille med det beste laget. Og den langsiktige: I praksis er VM-sjansene spolert, og Norge må bygge opp et nytt lag fram mot kommende mesterskap.

  • To strategier ble én for mye.

FRA NÅ AV HAR SEMB kun den ene å konsentrere seg om. Det skal han få sjansen til. Det er først nå han har anledning til å gjøre en fullgod jobb som landslagssjef. Jobbingen opp mot to forskjellige strategier har vært like nødvendig som vanskelig. Legger vi til alle forfallene og en solid dose uflaks det siste året, så snakker vi om de seks-sju poengene som skiller suksess fra fiasko.

HADDE NORGE scoret ett mål til i går, så hadde folk flest konkludert med at Norge var klart best og at den vonde trenden nå er snudd. For faktum er at det landslaget som spilte i går framsto temmelig nøyaktig slik tidligere - og mer suksessrike - utgaver av Norge har framstått hjemme på Ullevaal: Mange langpasninger inn i straffeltet, kriging i lufta og rundt andreballene. Det ga Norge et ekstremt sjanserovertall. Men altfor få scoringer. Til tross for at den eneste store forskjellen fra tidligere var at Norge startet med to spisser.

DET ER IKKE ENKELT for Nils Johan Semb å svare for seg etter nok en kamp med et voldsomt sjanseovertak og et nytt trist resultat. Litt fordi alt pratet om sjansefordeling nærmest latterliggjøres andre steder enn i fagkretsene, uansett hvor mye en slik statistikk forteller om kampinnholdet og selve lagprestasjonen. Men mest fordi Semb befinner seg i en frustrerende knipe:

  • Formelt sett har han alt ansvaret for elendigheten, men i praksis har han lite av skylda. Det er stor forskjell på ansvar og skyld.

SEMB KAN IKKE LÆRE en upresset John Carew å treffe et presist innlegg med hodet. Han kan heller ikke bruke tid på å fortelle Eirik Bakke at en landskamp faktisk krever maksimal motivasjon. Han kan ikke lære Vidar Riseth å spille de enkleste pasninger til medspillere. Han kan ikke lære landets to mest rutinerte midtstoppere - Henning Berg og Erik Hoftun - hvordan de skal opptre når det kommer en enslig hviterusser på skuddhold.

MEN HAN KAN LA VÆRE å ta dem med. Og der ligger den skylda det er rettferdig å legge på Semb. Men er ikke Bakke og Carew to av Norges mest profilerte fotballspillere, to spillere alle nordmenn mener bør spille på et landslag? Og er ikke Berg og Hoftun Norges åpenbare midstoppervalg akkurat nå - hvis vi ikke tenker på framtida? Svaret på begge spørsmål er mer eller mindre definitivt: Ja.

JEG HÅPER SEMB nå er tøff nok til å kutte en del bånd til samtida, og dyrke en ny generasjon spillere. Jeg gjentar meg selv: Spillere som Berg, Hoftun, Leonhardsen og Strand er kanskje de beste i øyeblikket, men ikke på sikt. Og nå må Semb tenke fram mot EM i 2004. Det er jeg overbevist om at han klarer med hell.