IKKE FAVORITTRITTET: Alexander Kristoff rekognoserte deler av Paris-Roubaix-løypa på torsdag. I søndagens monument synes han det er naturlig at han er favoritt med Flandern rundt i minnet, men han er tydelig på at det ikke er favorittrittet å sykle. Foto: AP Photo/Michel Spingler
IKKE FAVORITTRITTET: Alexander Kristoff rekognoserte deler av Paris-Roubaix-løypa på torsdag. I søndagens monument synes han det er naturlig at han er favoritt med Flandern rundt i minnet, men han er tydelig på at det ikke er favorittrittet å sykle. Foto: AP Photo/Michel SpinglerVis mer

- Det er naturlig at jeg er favoritt

Kristoff tror han trenger flaks for å vinne i Roubaix.

CARREFOUR DE L´ARBRE (procycling.no): Journalistene som ville snakke med Alexander Kristoff, var nødt til å vente lenge i vårsola, nord i Frankrike, torsdag.

Flere andre storlag som Lotto-Soudal og Trek Factory Racing kom til syne over åskammen i forkant, og da Katjusja endelig dukket opp, satt nordmannen i andre gruppe i den siste rekognoseringsturen foran søndagens Paris-Roubaix.

27-åringen er ikke spesielt glad i tørrtrene på brosteinen, heller:

- Jeg har gjort dette de siste fem årene, og føler vel egentlig ikke at jeg lærer så mye av det, uttalte sykkelstjernen til procycling.no i utkanten av byen Guston.

Etter fem seirer på hans fem siste fellesstarter, ønsket flere utenlandske journalister å få ham i tale for å høre om det er mulig for ham å følge opp seieren i Flandern rundt, med nok en monumentseier.

Men trolig gikk de skuffet hjem fra den seansen.

Snakket seg selv ned Kristoff er kjent for å gi oppriktige svar på alle spørsmål han stilles, og endte denne gangen med å snakke ned egne muligheter.

Bakgrunnen for det er at han aldri har likt seg på flate, tunge brosteinspartier.

Da klinger Paterberg og Poggio bedre i hans ører.

- Jeg liker Paris-Roubaix, og det er flott å se det på TV. Men det er tøffere å være med selv. Jeg føler sjansene min var bedre i de to som allerede har vært, sier nordmannen og snakker da om Flandern rundt og Milano-Sanremo.

Ingen utstyrsnerd
Som Flandern, er også Paris-Roubaix et uskillelsesritt - men i langt mer jevn og monoton tone enn de mer eksplosive bakkene som avgjør det belgiske rittet.

- I fjor punkterte jeg i Arenberg-skogen, og da var det over for min del. Hvis jeg skal kunne vinne søndag, er jeg nødt til å unngå uhell i avgjørende faser. Dersom det kommer seg noen løs, tror jeg det blir tungt å kjøre det inn igjen. Jeg trenger litt flaks for å være med helt inn, sier Kristoff og peker på at niendeplassen fra 2013 fremdeles er hans beste prestasjon i rittet.

I den franske brosteinsdronningen dreier det seg om risting i styret, styreteip, aluminiumshjul og innebygget demping på gaffelen.

Det er så langt unna Alexander Kristoff det er mulig å komme.

- Jeg har hatt en Roubaix-edition tidligere (da han syklet for BMC Racing, vår anm.), men jeg merket ikke noen stor forskjell fra en vanlig sykkel. Jeg sykler med større dekk, som er tilpasset dette, og har lite luft i dem. Det er den største forskjellen, og det som hjelper meg mest. Nå har Sky en ny sykkel med innebygget demper. Det er mulig det hjelper, men det har jeg ikke prøvd før, sier Kristoff til procycling.no.

Dropper spesialsykkel Søndag sykler han derfor med sin vante jernhest, som det kun er mindre modifikasjoner nå.

- Det er en liten endring på gaffelen. Det er et adapter vi kan snu på, slik at det blir mer avstand mellom hjulene. Da slipper jeg også stille inn alt på nytt på sykkelen.

Begrunnelsen hans er at Paris-Roubaix består av 50 kilometer brostein, men også 200 kilometer asfalt.

- Det hjelper ikke å ha hjul som går bra på brostein, hvis du bruker 20 prosent mer krefter før du kommer dit, lyder logikken.
 
Kristoff: - Formen varer ikke evig Konkurrentene er nødt til å riste av seg nordmannen på brosteinspartiene.

Mens han naturlig nok ønsker å henge på det så nært inn mot velodromen i Roubaix som overhodet mulig.

Torsdag ble brosteinsseksjonene fra Arenberg og inn til Carrefour de l´Arbre unnagjort. Holder 27-åringen seg i nærheten av de beste hele veien inn dit, har han en god mulighet til å overleve de siste tre, og relativt enkle, seksjonene på veien inn mot mål.

- De andre favorittene trekker fram ditt navn, hvordan reagerer du på det? ble han spurt.

- Det er naturlig når jeg har gjort det så bra den siste uka. Det forstår jeg. Jeg forventer ikke at jeg vinner søndag, men jeg hadde heller ikke forventet å vinne så mye de siste ukene heller.

- Du har vunnet fem av dine seks siste starter, hadde det ikke vært smart å holde en litt lavere profil?

- Nei, det er ikke sånn at formen varer evig. Jeg prøver å ta det jeg kan. Det er ikke sånn at jeg unngår å vinne ritt, slår han fast overfor procycling.no.