Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Det er nesten bare å sparke ham ned

Eliteserien-profiler møtte Erling Braut Haaland som 17-åring. Nå forteller de hvordan deres opplevelse var av stjernespissen.

HERJER: Erling Braut Haaland har hatt en fantastisk start på Dortmund-karrieren. Foto: AP Photo / Martin Meissner / NTB Scanpix
HERJER: Erling Braut Haaland har hatt en fantastisk start på Dortmund-karrieren. Foto: AP Photo / Martin Meissner / NTB Scanpix Vis mer

Erling Braut Haaland (19) har for lengst presentert seg i Tyskland, og herjer for Borussia Dortmund om dagen. Han scoret åtte scoringer på sine fem første kamper.

Det utgjør et snitt på 1,6 scoringer per kamp i den gulsvarte drakta.

Selv om få hadde forventet en slik scoringseksplosjon fra start av, har tegnene på en stor målscorer alltid vært der. Helt fra han var liten gutt, via Eliteserien og østerrikske Red Bull Salzburg.

19-åringen har knapt hatt en måltørke siden han slo gjennom på toppnivå i Molde, og det er lite som tyder på at han vil stoppe med det første.

Sin unge alder til tross - Haaland er en håndfull for de fleste forsvarere. Det kan Vålerengas rutinerte midtstopper, Jonatan Tollås Nation (29), skrive under på.

Herjet med VIF

Sist gang Haaland spilte mot Vålerenga var han 17 år gammel, og herjet med Oslo-klubbens forsvar. Tollås Nation forteller at han umiddelbart skjønte at noe spesielt er på gang.

- Vi håndterte forsvarsspillet altfor dårlig. Han startet ofte mellom back og stopper, og det var vel det han gjorde på det andre målet sitt (mot VIF), sier Tollås Nation til Dagbladet.

VIF-PROFIL: Jonatan Tollås Nation. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
VIF-PROFIL: Jonatan Tollås Nation. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

Han sier videre at de var oppmerksomme på unggutten, men at de ikke gjorde noen spesielle grep for å håndtere unge Haaland.

- Vi gjorde ikke noe spesielt i forkant, bortsett fra å se på videoer av ham. Han var nesten helt umulig å håndtere, fordi han er så vanvittig rask og smart, sier Vålerenga-profilen.

- Første gang jeg spilte mot ham, merket man at han hadde en kraftpakke ut av en annen verden. Jeg spurte før kampen om hvem denne spilleren var, og jeg kunne tydelig se at han hadde noe helt spesielt. Han er så moden og så smart, kombinert med at han også er rask og en god målscorer. Han likner litt på (Filippo) Inzaghi med (Romelu) Lukakus fysikk, sier Tollås Nation.

- Vi ble filleristet

Haaland hadde kanskje sin aller beste periode i Molde-drakta da han møtte Vålerenga for halvannet år siden. I kampen før scoret han fire mål i 4-0-seieren over Brann, mens han scoret to mot VIF.

Tollås Nation satt ikke igjen med verdens beste følelse etter kampen mot Haaland og Molde.

- Hva skal jeg si? Vi ble jo filleristet av alle Molde-spillerne den kampen. Man føler seg liten når man er en erfaren spiller, og så kommer en 17-åring og løper fra deg og dytter deg unna, forteller han.

Haaland har altså tatt Bundesliga med storm, og Tollås Nation forteller at han storkoser seg når han ser Dortmund spille kamp.

- Det er veldig gøy å se på, og jeg gleder meg til hver kamp Dortmund spiller - og ikke minst til landskampen i mars. Man blir stolt av å se en nordmann levere på det nivået. Det finnes ingen hindringer for at han kan bli blant de aller beste, sier Tollås Nation.

- Spark ham ned

Martin Bjørnbak (27), som nå spiller for Molde, møtte også Haaland med gamleklubben Bodø/Glimt i 2018. I den første kampen klarte nordlendingene seg godt, og vant kampen 2-1. I motsatt oppgjør ble det derimot tyngre, og Haaland ble matchvinner da Molde vant 1-0.

- Det første som slo meg, var at han hadde så mye å by på. Han var komplett på alle måter. Han var selv den gangen veldig vanskelig å håndtere. Han hadde en pakke som var veldig bra allerede da, sier Bjørnbak til Dagbladet.

- Du finner spillere som har ok fart, styrke og «smartness», men han scorer veldig høyt på alle parametre, sier han videre.

Molde-stopperen forteller videre at de møtte en Haaland i storform, og de var oppmerksomme på hvilken type spiller de fikk bryne seg på.

Bjørnbak er usikker på hvordan man skal håndtere en slik spiller, spesielt på det nivået han er i dag.

- Det er selvfølgelig vanskelig når han er raskere og kanskje like sterk som deg selv, i tillegg til at han er smart og god på kombinasjonsspill. Det er veldig lite å gjøre, så det er nesten bare å sparke ham ned og prøve å gjøre han sur, rett og slett, sier den tidligere Glimt-stopperen.

Bjørnbak sier i likhet med Tollås Nation at han koser seg med Dortmund-kamper om dagen.

- Det er nesten ikke til å tro. Det er så stort. Når man ser han går ut på banen, så har han en enorm selvtillit og han ser så sulten ut. Han ser nesten desperat ut etter å score, og da må man være like desperat som midtstopper, sier Bjørnbak.

- Ikke overrasket av suksessen

At Haaland skulle dytte rundt på voksne menn allerede som 17-åring, var det ikke alle som hadde sett for seg. Han begynte tidlig å spille med dem som var ett år eldre, og var naturlig litt mindre av vekst.

Som barn utmerket han seg imidlertid tidlig med kloke bevegelser, teft og avslutningsferdigheter. Fotballtalentet har alltid vært der, men så begynte han å vokse også.

Vekst er ikke alltid udelt positiv, men kan være en trussel for noen. I Haalands tilfelle var der viktig å unngå skader i denne utsatte perioden.

- 14 år gammel begynte han å vokse veldig mye. Jeg husker en turnering i Danmark hvor Erling var med, men han kunne ikke løpe skikkelig. Han bare haltet rundt. Det var viktig å ta hensyn i den perioden hvor han vokset mest, fra han var 14-15 år, forteller Alf Ingve Berntsen til Dagbladet.

Etter hvert begynte Haaland å lage sine egne middager. Han spiste mest og trente mest, og veksten fortsatte. En spiss som både er stor, sterk og rask, i tillegg til å ha et imponerende teknisk register, er sjelden vare i fotballen. Da spissen begynte å strekke seg høyt over bakken, var Berntsen aldri i tvil om at han kom til å bli en toppspiller.

- Suksessen til Erling er veldig gøy, litt merkelig, men ikke noe sjokk. Erling er en spesiell gutt med en ekstrem vinnerskalle og smarthet i boksen.

Og Dortmund-spissens tidligere trener var hele veien sikker på at fysikken ville komme med åra.

- Faren Alf Inge har målt en av de høyeste toppfartene i norsk fotball. Broren til Erling er rundt 195 centimeter. Så vi skjønte at han ville bli stor, sterk og rask.

Gyllen generasjon

Noen andre som kjente Haaland i disse formative åra, var hans tidligere lagvenninne, Andrea Norheim.

Hun utmerket seg også tidlig, og tok et noe uvanlig grep da hun valgte å spille med guttene i stedet for jentene. Der fikk hun matchet seg bedre, og den gode utviklingen har gitt kamper for en rekke aldersbestemte landslag.

En periode var hun og Haaland spisspartnere. Norheim unner vennen den enorme suksessen han nå opplever, men også hun husker den spinkle, lille gutten som nå herjer med Europa.

- Han var veldig liten, men han har alltid vært en god spiller og målfarlig spiss. Han var ett år yngre enn oss andre, men ble flyttet opp. Han viste hvorfor han var god nok til det, sier hun.

Bryne-generasjonen som Norheim og Haaland er en del av har blitt omtalt mange ganger. For det er nemlig flere andre spillere fra de samme årskullene som har lyktes i fotballen. Tord Salte, Andreas Ueland og Adrian Berntsen har alle aldersbestemte landskamper.

- Det er kult! Jeg tror kulturen vi hadde i den gruppa er årsaken til det. Vi kom alltid på trening med et ønske om å bli bedre. Det var alltid god kvalitet på treningene, og vi hadde flinke trenere som kunne fotball, sier Norheim.

- Om jeg frykter ham?

Haaland endte på alles lepper da han tok Champions League med storm tidligere denne sesongen.

Den norske landslagsspissen markerte seg med hattrick i debutkampen i den prestisjefulle turneringen, og han ga seg ikke der. Det ble også scoring i den neste kampen mot Liverpool, og mot Napoli puttet han tre på to kamper. Totalt endte han på sju scoringer i gruppespillet, og på tirsdag får han en ny mulighet til å score i Champions League.

Nye regler tillater en spiller å spille for to ulike klubber i samme sesong i Champions League, og for Dortmunds del er det Paris St. Germain som står for tur i åttedelsfinalen.

Da er det et nytt forsvar som skal få bryne seg på nordmannen. Den belgiske landslagsspilleren, Thomas Meunier, skjelver derimot ikke i buksene av tanken på å møte spissen.

- Om jeg frykter ham? Jeg kjenner ham ikke spesielt, sier forsvarsspilleren før møtet.

- Han har veldig gode tall, som understreker at Dortmund scorer enormt med mål, men de er også et lag som slipper inn mange mål. På papiret skal PSG slå alle lag. Det er opp til oss å sørge for at vi går videre, legger Meunier til.

Kampen spilles tirsdag. Dortmund må klare seg uten kaptein Marco Reus og Julian Brandt, og dermed hviler et desto større ansvar på unge Haalands skuldre.