- Det er nesten helt uvirkelig

Bjørgen fikk juling med over et minutt av suverene Jacobsen.

VOSS/OSLO (Dagbladet): Marit Bjørgen gikk et av sine dårligste løp for sesongen - kanskje på to-tre år - mente NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn, da hun ikke engang klarte pallen på dagens 10 kilometer fristil i NM på Voss.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen slaktet sin egen innsats i fjorårets NM-åpning på samme distanse i klassisk, men i dag ledet hun fra start til mål og var helt suveren på distansen.

Uvirkelig
Jacobsen økte avstanden til de andre nesten hele veien, og var til slutt 11,7 sekunder foran sølvvinner Therese Johaug, som gikk bra mot slutten, i mål.

- Jeg hadde ikke helt trua på det før start i dag, men det var vel den som klarte å holde ut best i vinden som vant i dag, sier Jacobsen til NRK.

- «I dag kommer det til å blåse til du stopper opp», tenkte jeg før start, men jeg visste det var minst like ille for alle. Det er nesten helt uvirkelig, sier hun.

Bjørgen frykter sykdom
Marit Bjørgen endte hele 1.05 bak Uhrenholdt Jacobsen i mål, på en sjetteplass.

- Nei, hva skjedde ... jeg gikk ikke fort på ski. Det var det som skjedde, sier hun etter løpet

SKUFFET: En småsyk (?) Marit Bjørgen kom på en sjetteplass. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SKUFFET: En småsyk (?) Marit Bjørgen kom på en sjetteplass. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Hva var grunnen til det?

- Det er vanskelig å si om jeg er sliten eller ikke. De to siste dagene har ikke vært bra, jeg har ikke følt meg helt i slag. Jeg kjente det på oppvarmingen i dag og fikk tidlig svar på det i løpet, sier Bjørgen, og antyder overfor NRK at hun kan være syk:

- Jeg har ikke følt meg helt 100 prosent siden tirsdagen, og det var ingenting å gi i dag. Jeg våknet den morgenen litt slapp, trodde jeg kanskje bare var litt sliten, men fikk vel svaret i dag. Jeg ville prøve, men fikk fort tilbakemeldinger på at det ikke gikk noe fort, sier hun.

- Det er vanskelig å si om det er sykdom eller hva. Vi får se om jeg går i morgen, jeg må snakke litt med Egil (Kristiansen, landslagssjef) og leger og sånne ting, sier Bjørgen.

Overraskende bronsejente
Egil Kristiansen har følgende forklaring;

- Det har vel ikke brutt ut noe sykdom helt ennå, men vi får bruke ettermiddagen på å finne ut av det. Jeg er ikke bekymret, men man begynner jo å tenke litt når det butter såpass som det gjør i dag, sier landslagstreneren.

- Det var kjempehyggelig med Astrid, hun får betalt for all innsatsen hun har lagt ned på trening, det er kjempeartig at det endelig lykkes, sier Kristiansen.

Talentet Martine Ek Hagen tok bronsen, mens Vibeke Skofterud og Marthe Kristoffersen ble henholdsvis nummer fire og fem.

- Jeg hadde som mål topp ti, men jeg hadde ikke trodd det hvis noen hadde sagt jeg skulle ta medalje på forhånd. Jeg hadde bestemt meg for å gå på med null respekt, og åpne hardt. Da Astrid kom opp til meg, skjønte jeg at hun ville vinne, så det var bare å henge seg på, sier Ek Hagen til NRK.