STORMER FRAM: Tottenham er inne i en fantastisk flytperiode, som har vart siden september. Her feirer de Benoit Assou-Ekottos drømmetreff fra nærmere 30 meter i går kveld, som ga 2-0 mot Everton. Foto:  EPA/KERIM OKTEN
STORMER FRAM: Tottenham er inne i en fantastisk flytperiode, som har vart siden september. Her feirer de Benoit Assou-Ekottos drømmetreff fra nærmere 30 meter i går kveld, som ga 2-0 mot Everton. Foto: EPA/KERIM OKTENVis mer

- Det er nesten som å se Barcelona

Thorstvedt klyper seg i armen over Tottenhams supersesong.

(Dagbladet): Tottenham startet sesongen katastrofalt, og sto med null poeng og 1-8 i målforskjell etter de to første kampene i Premier League.

Siden da har ingen sanket flere poeng enn «Lilywhites». Nå har de like mange poeng som Manchester United på annenplass, noe som aldri før har skjedd i Premier League-historien på dette stadiet av sesongen. Og det skiller bare tre poeng opp til serieleder Manchester City.

Den som hadde hevdet det etter to serierunder ville trolig blitt møtt med hånlatter.

Tidligere Tottenham-keeper Erik Thorstvedt mener Harry Redknapp har fått fram et lag nesten blottet for svake punkter.

- De spiller så god fotball, det er kjekt å se på dem. Tottenham har den fine kombinasjonen av ballbesittelse og stor fart. Motstanderen sliter med å få tak i ballen, samtidig som de havner i enorm ubalanse når Spurs skrur på turboen. Men uten folk som Bale og Lennon kan det fort bli for mye balltrilling. De er avhengige av å ha denne gjengen på plass, sier Thorstvedt til Dagbladet.

Var skeptisk til Friedel
Mot Everton i går ble det en enkel 2-0-seier selv uten folk som Scott Parker, Sandro, Ledley King og William Gallas. Men sammenlignet med de to Manchester-lagene er Spurs mer sårbare for skader - noe som kan bli utslagsgivende utover våren.

- Det er viktig å få Parker og Sandro på banen igjen raskt. Selv om det gikk bra i går, er de typene som kan gi Modric frihet til å vandre og utfordre. Da er Tottenham et lag uten svake punkter. Høyrebacken har vært et spørsmålstegn lenge, men nå har de fått Kyle Walker med eksplosivitet og gode ferdigheter begge veier, sier Thorstvedt.

På keeperplassen er også tabbeforfulgte Heurelio Gomes byttet ut med pålitelige Brad Friedel. Og selv om Thorstvedt var svak for brassen, som kunne varte opp med utrolige refleksredninger for så å slippe inn et enkelt langskudd, innrømmer han at skiftet har gjort Tottenham godt.

- Jeg var stor fan av Gomes, og forsto ingenting da de hentet Friedel. «Hæ?», tenkte jeg. Men jeg må innrømme at han har vært strålende. Han gjør omtrent ingen feil, og har vært en enormt stabiliserende faktor. Han løser tingene stille og greit, og tar det han skal ta. Jeg kan ikke huske at han var så bra i Aston Villa, så i en alder av 40 år har han tatt noen steg framover.

- Kan det holde helt til ligagull?

- Jeg vet da søren. Jeg går ikke rundt og gjør meg store forhåpninger, vi får bare ta det som en gedigen bonus. Akkurat nå er jeg kjempehappy, for som Spurs-fan er man vant med å befinne seg i skyggenes dal. Det er gode tider, og payback for alle de tunge årene der Spurs lå midt på tabellen og enda lenger ned. Men det bringer noen nye utfordringer og forventningspress. Nå har de plutselig tettet luka til Manchester-lagene, og da blir det en utfordring å takle det også, sier Thorstvedt.

Sikker på at Spurs havner foran Arsenal
Harry Redknapps taktiske evner er blitt trukket i tvil tidligere, og Rafael van der Vaart fikk ikke manageren sin til å framstå som noen fotballprofessor da han uttalte at det å spille i Spurs var som å være tilbake på løkka.

Thorstvedt tror 64-åringen er undervurdert på den taktiske biten.

SKRYTER AV REDKNAPP: Thorstvedt mener Redknapp har fått fram et lag så godt som blottet for svake punkter. Foto:  EPA/KERIM OKTEN
SKRYTER AV REDKNAPP: Thorstvedt mener Redknapp har fått fram et lag så godt som blottet for svake punkter. Foto: EPA/KERIM OKTEN Vis mer

- Jeg tror det er mange som er blankere enn ham, jeg tror nok han har bra fotballhjerne. At en gammel engelskmann får laget sitt til å spille så vakker, possessionorientert fotball er litt show å se. Det er nesten Barcelona til tider. For noen kamper siden hadde Tottenham 100 prosent ballbesittelse i en femminuttersperiode. Jeg tror aldri jeg har sett det før, sier den gamle landslagsmålvakten.

For Spurs-fansen er det selvsagt også stort å være hele ni poeng foran erkerival Arsenal, som har vært storebror gjennom Premier League-æraen. Jack Wilshire har veddet 3000 pund på at Arsenal vil havne foran Tottenham på tabellen denne sesongen - og Jermain Defoe har veddet imot.

Småpenger for høyt gasjerte fotballproffer, selvsagt, men Defoe ligger meget godt an med tanke på å gå seirende ut av prestisjeduellen.

- Tottenham har et halvt poeng per serierunde å gå på fram til sesongslutt, og det bør holde. Det vil forundre meg om de ryker på det. Topp fire bør ikke være noe problem, men det svinger veldig fort. Nå har United vært ganske dårlige til tider, men de har tatt mye poeng til tross for masse skader. Nå virker City å ha en tøff periode, med skader, karantener og Afrikamesterskapet, og det blir interessant å se hvordan de står imot de neste ukene. Det kan bli veldig spennende, sier Thorstvedt.

- Tror det ikke før jeg ser det
- Hva taler for at Spurs kan bli mestere?

- De har momentum og er i godt driv, mens klubbene foran dem har vist at de ikke er ufeilbarlige. City har ikke vært i denne posisjonen tidligere og får noen tøffe uker. Når ting først begyunner å glippe for et lag som har vært så gode, kan det fort rakne. Men jeg tror ikke Tottenham kan vinne Premier League før jeg ser det. Nå er jeg bare superhappy.

- Hva taler mot Spurs?

- City og United har mer å spille på. Mens Spurs har Adebayor, Defoe og til nød Pavljutsjenko der framme, har City Dzeko, Balotelli og Agüero. Jeg må være ærlig å si at City har bedre spillere enn Spurs, sier Thorstvedt.

TROR DET IKKE FØR HAN FÅR SE DET: Erik Thorstvedt gjør seg ingen store forhåpninger om ligagull til Spurs - han er mer enn fornøyd med den nåværende plasseringen.  Foto: Lars Myhren Holand
TROR DET IKKE FØR HAN FÅR SE DET: Erik Thorstvedt gjør seg ingen store forhåpninger om ligagull til Spurs - han er mer enn fornøyd med den nåværende plasseringen. Foto: Lars Myhren Holand Vis mer