Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Det er noe av det beste jeg har sett av fotball

Nå hyller til og med Drillo Barcelona.

BARCA TOK DRILLO MED STORM: Drillo har ikke latt seg blende av Barcelona der andre har bøyd seg i støvet. Etter å ha sett lørdagens mesterligafinale, der Barcelona lekte seg til 3-1 mot Manchester United, er selv Drillo svært imponert. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
BARCA TOK DRILLO MED STORM: Drillo har ikke latt seg blende av Barcelona der andre har bøyd seg i støvet. Etter å ha sett lørdagens mesterligafinale, der Barcelona lekte seg til 3-1 mot Manchester United, er selv Drillo svært imponert. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Egil «Drillo» Olsen har gjennom hele sin trenerkarriere vært en mann som har gått mot strømmen.

Her i Norge har han gradvis vunnet mer og mer aksept for sin fotballfilosofi, men på ett område har han stått så godt som alene: I oppfatningen av Barcelona og deres «tika taka»-fotball.

Ved gjentatte anledninger har Drillo hevdet at katalanerne er overvurderte, og kanskje mest oppsiktsvekkende: At Barcelona representerer fortidas fotball.

Sjeleglad for at norske aviser ikke bestemmer
I Champions League-finalen på lørdag, mot et lag som trolig tilhører topp tre i verden, var Lionel Messi & co igjen knusende overlegne. Selv sir Alex Ferguson, som sjeldent tar fram lovordene om motstanderen etter et sviende nederlag, måtte innrømme at laget hans aldri hadde fått så juling før.

På dagens pressemøte med det norske landslaget, som møter Portugal i Lisboa til lørdag, måtte selvsagt Drillo få spørsmålet igjen:

Hva syntes han om Barcelona nå, etter det som skjedde på lørdag?

Og denne gangen måtte selv Drillo krype til korset og servere følgende erkjennelse:

- Det er noe av det beste jeg har sett av fotball.

Men Drillo ville ikke vært Drillo om han ikke samtidig la til:

- Og så skal dere være veldig glade for at fotballforbundet også har så fotballkyndige folk at vi vurderer Barcelona totalt sett, og kan se faser ved spillet deres som kunne vært enda bedre. Det faller noen veldig tungt for brystet. Vi skal være sjeleglade for at det ikke er avisene som styrer norsk fotball, men at vi gjør det.

- Hva imponerte deg mest med Barcelona mot United?

- Der de har tatt et skritt lenger enn det verden noensinne har sett, er i gjenvinningsfasen. Prøver du å spille deg ut når du mister ballen høyt oppe mot Barcelona, så møter du veggen. Da mister du ballen veldig fort. Det straffet seg for United også. Der er de best i verden, og på pasningskvalitet er det ingen som matcher dem. Men her i Norge har jeg inntrykk av at jeg får skylda for at Messi ikke er norsk. Det kan jeg ikke ta skylda for, sier Drillo til Dagbladet.

Ville ikke endret mye
Landslagssjefen har ment Barcelona ville vært enda bedre om de hadde tatt vekk noen av de «unødvendige støttepasningene» og vært enda mer direkte, men han innrømmer samtidig at han ikke ville gjort de store endringene dersom han hadde overtatt Barcelona.

- Jeg ville ikke gjort store grep, men det har så mye med kultur å gjøre. Det blir i overkant hypotetisk.

- Kan det ikke ha en nedbrytende moralsk effekt på motstanderen at de ikke får låne ballen?

- Det som bryter motstanderen mest ned, er å få masse mål imot. Det er det verste av alt. Jeg mener fortsatt at det er situasjoner der Barcelona kunne vendt opp og utfordret enda mer enn de gjør nå. Når de vender opp i mellomrommet er de nesten umulige å stoppe.

VILLE IKKE ENDRET MYE: Drillo syntes det ble i overkant hypotetisk å svare på om han ville gjort store grep med Barcelona dersom han overtok treneransvaret fra Pep Guardiola. - Men nei, ikke store grep, svarte han. Foto: AFP PHOTO / FRANCK FIFE
VILLE IKKE ENDRET MYE: Drillo syntes det ble i overkant hypotetisk å svare på om han ville gjort store grep med Barcelona dersom han overtok treneransvaret fra Pep Guardiola. - Men nei, ikke store grep, svarte han. Foto: AFP PHOTO / FRANCK FIFE Vis mer

- Har Barcelona tatt internasjonal fotball til et nytt nivå?

- På noen områder. Rent ferdighetsmessig er de best i verden. Selv om andre lag kan ha enkeltspillere som matcher dem, har de så mange å ta av. Men mange blander ferdigheter og spillestil, det er to forskjellige ting. Vi må huske på at veldig mange lag som har Barcelona som det store forbildet sitt rykker ned. Vi har mange eksempler på det.

- Er den eneste måten å slå Barcelona på å ødelegge og være destruktive?

- Jeg så Spanias kamp mot Portugal (4-0 til Portugal, journ.anm.). Det ligner litt, for det er veldig mye Barcelona på det spanske landslaget. I den kampen la portugiserne seg bakpå og kontret Spania i senk. De vant 10-4 i sjanser og 4-0 i mål. Mange av sjansene var veldig store. Det var nesten bare sjanser og mål på kontringer. Og i den kampen hadde Spania bortimot 70 prosent ballbesittelse, sier Drillo til Dagbladet.

Tror Norge vil ha 35 prosent ballbesittelse
Når Norge reiser til Lisboa vil mange mene at styrkeforholdet er det samme som når Barcelona møter Getafe eller Levante på Camp Nou. Sist uke uttalte Drillo at det var vanskelig å se bedre landslag enn Portugal for øyeblikket.

De aller fleste forventer enveiskjøring, kanskje også stygge sifre. Drillo elsker imidlertid underdog-rollen. Om Norge skulle greie å ta poeng borte mot Portugal, blir det neppe vakkert.

Uten at særlig mange nordmenn kommer til å bry seg om det.

Drillo tror imidlertid ikke vi får se et Portugal-lag som har like mye ball som Barcelona vanligvis har.

- Jeg regner med 65-35 prosent i deres favør, kanskje.

- Du tror Norge kommer til å ha såpass mye ball?

- Det er vanskelig å si. Men et sted mellom 30 og 40 prosent, antakelig. I de fleste landskamper jeg har ledet Norge har motstanderen hatt mer ballbesittelse enn oss. Men verdien av ballbesittelse er todelt, det er ikke så enkelt. Hvis to lag spiller på samme måte og har samme filosofi, vil det laget med mest ball som regel vinne kampen. Men når lag med vidt forskjellige filosofier møtes er det ikke like opplagt, sier Drillo.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media