- Det er noe av det råeste vi noensinne har sett i et VM

Stem på Therese Johaug i Folkets Idrettspris.

INNTOK TRONEN MED ET SMIL: Therese Johaug utklasset alle på VM-tremila i Falun og ble mesterskapets dronning. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
INNTOK TRONEN MED ET SMIL: Therese Johaug utklasset alle på VM-tremila i Falun og ble mesterskapets dronning. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ingen andre har defilert lenger med et flagg i hånda enn det Therese Johaug gjorde på kvinnenes avsluttende tremil i Falun-VM i februar.

Johaug var så overlegen på tremila at hun gikk hele stadion med flagget i hånda. På oppløpet reiste hun seg opp og tok i mot hyllesten fra et fullsatt Lugnet skistadion. 

Der og da ble Therese Johaug VM-dronninga med sine tre gull, og mens hun veivet med det norske flagget så hun Marit Bjørgen stake seg inn på den samme jublende skistadion. Med et hav av både tid og meter mellom dem. 

- Marit har vært dronninga, og jeg har vært revansjesugen for å få til en topp tremil, spesielt i klassisk. Dette gullet er ett av mine største øyeblikk sammen med Kollen, sa Johaug etter løpet. 

Gullfinalen
Få hadde spådd Johaug som VM-dronning før mesterskapet startet. De fleste snakket om det var mulig for dronning Bjørgen å ta seks gull, og da Bjørgen like godt åpnet med å ta det første gullet på sprinten, så hun også ut som den skidronninga hun er. 

Men Johaug utliknet og ødela seksgullsmuligheten allerede på fellesstarten med skibytte to dager senere, og etter stafetten sto det programmessig 2-2 i gull mellom de to store langrennsløperne. 

Så sto bare finalen igjen. 30 knallharde kilometer opp Mördarbacker og alt som er i Falun. Prinsesse Johaug mot dronning Bjørgen, med Bjørgen som regjerende mester. 

Therese klinte til med det som nå er i ferd med å bli varemerket hennes i skisporet. Hun stakk omtrent fra start. Opp Mördarbacken takket hun Bjørgen, Charlotte Kalla og Justyna Kowalczyk for følget og begynte den ensomme triumfferden mot VM-gull og dronning-status. 

- Herregud, det er 23 kilometer igjen, tenkte jeg da jeg fikk en luke. Heldigvis hadde jeg gode ski, fortalte Johaug. 

Noe av det råeste
Det var ikke bare skiene som var gode denne lørdagen i Dalarna. Jenta oppå skiene brøt enda en barriere på veien mot fullstendig langrennsdominans. For til tross for at Bjørgen gjorde rent bord i alle verdenscuper som tenkes kan, var det Therese som plutselig var aller best da det gjaldt som mest. 

Og akkurat det hadde ingenting med skiene å gjøre. 

- Det er noe av det råeste vi noensinne har sett i et VM, fastslo NRK-eksperten Carl Henning Gran, og la nok medordet noe fordi Johaugs dronningløp minnet fælt om det femmilsløpet Johan Olsson gikk seg inn i evigheten med to år tidligere.

Folkets Idrettspris, tidligere vinnere:

Tidligere vinnere av Folkets Idrettspris:

1990: Johann Olav Koss
1991: Johann Olav Koss
1992: Vegard Ulvang
1993: Drillos
1994: Johann Olav Koss
1995: Bjørn Dæhlie
1996: Vebjørn Rodal
1997: Rosenborg
1998: Drillos
1999: Håndballjentene
2000: Knut Holmann
2001: John Arne Riise
2002: Petter Solberg
2003: Petter Solberg
2004: Andreas Thorkildsen
2005: Thor Hushovd
2006: Ole Einar Bjørndalen
2007: Aksel Lund Svindal
2008: Håndballjentene
2009: Magnus Carlsen
2010: Thor Hushovd
2011: Cecilia Brækhus
2012: Magnus Carlsen
2013: Magnus Carlsen
2014: Magnus Carlsen 

Selv ville ikke Johaug legge for stor vekt på at hun hadde skjøvet Bjørgen ned fra tronen, men Bjørgens egen oppsummering av sitt eget sølvløp fortalte alt om det Johaug hadde prestert denne kvelden. 

- Therese var altfor sterk. Jeg hadde ikke en sjanse.

• Stem på din Folkets Idrettspris-kandidat lenger ned i saken! Vi trekker ut tre vinnere som får tilsendt gavekort til en verdi av 1000 kroner.

Therese Johaug:

Født: 25. juni 1988.

Yrke: Langrennsløper.

Nominert for: VM-dronning av Falun med tre gull. 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer