- Det er nok bare Lars Berger som kan bomme mer enn meg

Bjørndalen vil sikre framtidas skiskyttere.

 SKAL HJELPE TALENTER:   Ole Einar Bjørndalen er hjemme i Norge etter et høydeopphold. I dag hadde han en pressekonferanse på Olympiatoppen. 
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SKAL HJELPE TALENTER: Ole Einar Bjørndalen er hjemme i Norge etter et høydeopphold. I dag hadde han en pressekonferanse på Olympiatoppen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

OLYMPIATOPPEN (Dagbladet): Etter tre uker i høyden i italienske alper, var Ole Einar Bjørndalen (40) i går tilbake i Norge. 

På Olympiatoppen fortalte veteranen om hvordan han ligger an i sesongoppkjøringen.

- Jeg er i god form. Treningen har gått bra og jeg har ikke hatt noe klunder. Det var mye trening og hardt kjør, sier Bjørndalen på dagens pressetreff.

Starter seint - Sommeren og høsten har vært OK. Har vært etter skjema, men det er bevisst siden VM er så seint. Jeg trenger tida fram til sesongstart, så få vi håpe snøen kommer snart.

Superveteranen bestemte seg etter Sotsji-OL for å ta to nye år i sporet. Mange ble overrasket - selv er Bjørndalen glad han tok valget:

- Jeg merker ikke mye til alderen. Spesielt ikke i høyden. Jeg greier å holde tidene jeg har gjort før. Alderen tynger ikke på høydetrening, men når vi skal kjøre hardt i lavlandet merker jeg mer, sier Bjørndalen. 

Bjørndalen skal på to høydeopphold til før sesongen store mål: VM. 

Bare Berger bommer mer Samtidig som han kjemper seg gjennom nok en sesong som toppidrettsutøver, jobber Bjørndalen med et nytt prosjekt.

Sammen med sine sponsorer har han jobbet fram et  omfattende ungdomstiltak over fem år.

- Jeg har alltid brent for rekruttering. Skal man prestere må det skje i ung alder, det er da motivasjonen kommer. Det er viktig med gode tilbakemeldinger og gode treningsforhold fra ung alder, sier Bjørndalen.

Bjørndalen mimrer tibake til sin egen ungdom, da han fikk prøve skiskyting for første gang:

- Det er ingen som har bommet så mye som meg. Det tok ti år før jeg begynte å treffe, og det er bare Lars Berger som kan bomme mer enn meg hvis han fortsetter like lenge, sier Bjørndalen til latter fra salen.

Utstyret Bjørndalen hadde da han var ung var ikke bra nok. Nå vil han sikre at framtida får teste godt utstyr allerede fra ung alder.

Lager fond Over fem år skal 70 gevær på en pris til 29 000 kroner per stykk bli delt ut til håpefulle i norske klubber:

- Jeg har lyst til å hjelpe unge utøvere i mange klubber. Laget ett fond som bidrar til veldig mange våpen. 14 våpen over fem år som skal bli delt ut til klubbene og eventuelt blitt gitt videre til utøvere som ikke har råd til å kjøpe våpen, sier Bjørndalen.

- Våpen er et mangel i klubbene. De her kan holde i 10-15 år. Det er en god investering for klubbene. Vi kan få støttet veldig mange unge utøvere.

Våpene skal ut i norske klubber og hjelpe til med rekruttering: 

- Dette er musikk i våre ører. 70 våpen er mye. Det er klubbene som vil ha dem. Det vil bli en betydelig økning for mange, sier Stig Flatebø i skiskytterforbundet.