- Det er på tide å sette en strek over det

Gullvinneren konfrontert med Lathi-skandalen.

MØTTE KONG HARALD: Matti Heikkinen sikret det første finske herregullet siden 1999, og fikk møte Kong Harald etter 15 km-triumfen. Foto: REUTERS/Michael Dalder
MØTTE KONG HARALD: Matti Heikkinen sikret det første finske herregullet siden 1999, og fikk møte Kong Harald etter 15 km-triumfen. Foto: REUTERS/Michael DalderVis mer

Matti Heikkinen (27) sendte jordnære finner til himmelen tirsdag. Etter 12 års gulltørke og en fæl dopingsak vant endelig Finland i herrelangrenn.

Heikkinen gikk et jevnt løp og var klart best på 15-kilometeren i klassisk stil. Eldar Rønning og Martin Johnsrud Sundby sikret to norske medaljer.

En rekke av favorittene skuffet stort. Trolig ble mye avgjort i smørebodene. Der har Norge og Finland så langt vært i særklasse i VM.

I likhet med mange av sine landsmenn, er ikke Heikkinen en mann av store ord.

- Det var en perfekt dag for meg. Det må det være for å ta gull. Jeg gikk et stabilt løp og konsentrerte meg om han som startet foran meg og han som gikk ut bak meg, sa Heikkinen.

På pressekonferansen var også Bjørn Dæhlie. Han sa dette. - Jeg er glad på Finlands vegne. Så lenge ikke en nordmann vant, var det bra det ble Finland. De har hatt det tøft.

Sprakk Vinneren la om treningsopplegget før 2006-2007-sesongen. Da kjørte han seg helt i kjelleren og trengte lang tid på å bygge seg opp igjen.

Heikkinen kom tilbake og tok bronse i Liberec-VM for to år siden. Før OL i fjor ble det igjen for mye trening og konkurranser.

- Det er en risiko ved å kjøre på for hardt. Nå har vi (han og trener Toni Roponen) lært, sa Heikkinen.

Tirsdag smalt det. Med legenden Juha Mieto på tribunen viste Heikkinen at Finland kan også blant gutta. Jentene har vunnet en rekke titler de siste årene.

Norske Magnar Dalen er finsk landslagssjef og jublet vilt. Finnene har et lite team av skismørere og - testere, men også tirsdag klaffet det med utstyret.

Heikkinen ble syk etter Tour de Ski i begynnelsen av året. Han mistet ti treningsdager.

Myllylä forrige Finsk herrelangrenn har vært i en fryktelig tørke i mange år. Mika Myllyläs tre gull fra VM i 1999, var det siste finnene hadde vunnet før tirsdag.

Myllylä tok også Finlands hittil siste OL-gull i herrelangrenn. Det skjedde i 1998. Men han ble også avslørt for dopingbruk på hjemmebane i Lahtis-VM i 2001. Myllylä var ikke alene. Flere andre i hjemmetroppen opplevde det samme.

Skandalen sendte finsk langrenn tilbake flere år. Sponsorene trakk seg. Nedgangstidene fortsatte lenge. Skiledere ble utestengt og måtte møte i rettssalen.

- Det er på tide å sette strek over den episoden. Den ligger langt tilbake i tid. Jeg var ikke involvert på noen måte. Jeg håper mitt gull kan bidra slik at finsk langrenn kan satse hardere og bli mer profesjonell i og utenfor skisporet, sa Heikkinen.

Han var 17 år under Lahtis-mesterskapet. Ti år etter ga han Finland en ekstremt etterlengtet seier.

I målområdet slet de fleste finske journalistene med å besvare et ganske enkelt spørsmål: «Når vant Finland forrige gang en tittel i herrelangrenn?».

(NTB)

ÉN FINNE: Matti Heikkinen tok den gjeveste plassen på pallen. Foto: Sundby who won third place. Foto: REUTERS/Michael Dalder
ÉN FINNE: Matti Heikkinen tok den gjeveste plassen på pallen. Foto: Sundby who won third place. Foto: REUTERS/Michael Dalder Vis mer