Det er pinlig for norsk toppfotball om Jerv fra Grimstad rykker opp

Det er alltid gøy når sensasjonene er et faktum i fotballen. Men norsk toppfotball blir ikke bedre med mygger i Tippeligaen.

TIPPELIGAEN MÅ PASSE SEG: Jerv feirer utlikningsmålet mot Start hjemme på Levermyr. Scoringen setter laget i posisjon til å gjenta det Mjøndalen gjorde i fjor. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
TIPPELIGAEN MÅ PASSE SEG: Jerv feirer utlikningsmålet mot Start hjemme på Levermyr. Scoringen setter laget i posisjon til å gjenta det Mjøndalen gjorde i fjor. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpixVis mer

Jerv-Start 1-1

DET ER IKKE tilfeldig at Jerv kommer tilbake eller avgjør sine fotballkamper når klokka nesten er tom for tid. I løpet av den siste måneden har Grimstasd-laget gjort det til en regel. Og med Ohi Omoijuanfos utlkning mot Start snaue fire minutter før slutt har laget gjort det igjen.

Og åpnet døra for et nytt slag i trynet på Tippeligaen.
 
MJØNDALENS OPPRYKK PÅ Branns bekostning for 12 måneder siden var mer enn et sjokk. Det var et lite mirakel. Lagets nedrykk for et par uker, fordi klubben ikke hadde økonomi til noe som helst, siden var mest som forventet. Og skulle Jerv gjøre det samme - komme ut på topp etter to kamper mot Start - er jeg relativt sikker på at historien vil gjenta seg.

I et toppfotballperspektiv, der kontinuitet er en av mange suksessfaktorer, er det derfor viktig at Start beholder plassen.

MEN JERV BRYR selvfølgelig ikke om det. De er på en reise fra 3. divisjon (2013) som er helt unik i norsk fotball. Og det står det selvfølgelig stor respekt av.

Det er ikke mulig å frata Jerv noe som helst.

MÅTEN LAGET HAR forsvart seg på er i alle sammenhenger sensasjonell. 29 baklengsmål på 32 kamper i OBOS-ligaen pluss play off var Jervs defensive status før dagens kamp mot Start. Nå har de altså 30 på 33 kamper. Og et lag som slipper inn mindre enn et mål i snitt, og som i tillegg har gjort kampenes døende minutter til sine, har ingen frykt, knapt nerver.
     
Nettopp derfor er ikke 1-1 før onsdagens returkamp i Kristiansand, selv om Starts bortemål selvfølgelig er en bonus, håpløst i det hele tatt.

I min bok er det Start, som fortsatt har alt å tape, som er under størst press.

ALLE SOM RYKKER opp fortjener plassen på det øverste nivået. Jerv vil derfor være hjertelig velkomne om Start blir slått i Kristiansand onsdag kveld. Men i valget mellom stolt tradisjon og det jeg inntil videre vil betegne som en døgnflue, for ikke å snakke om forskjellen på toppfotballarenaen Sør Arena og idrettsplassen Levermyr Stadion, er valget lett.

For norsk toppfotballs del bør Start komme ut på topp.

NIVÅFORSKJELLEN SOM KNAPT finnes mellom nedrykksjiktet i Tippeligaen og de seks til åtte beste lagene på det nest øverste nivået underbygger påstanden om at det er for mange lag i de to øverste ligaene. Derfor må Tippeligaen og OBOS-ligaen i første omgang reduseres til 14 lag. Og det bør bestemmes på fotballtinget i mars 2016. For norsk toppfotball blir dessverre ikke bedre av at vi hygger oss med sensasjoner og prestasjoner maken til de Jerv har levert nå i høst.

Den blir dårligere.