Det er praten som har forandret seg

- Bare i Tippeligaen går verden hele tida fremover, skriver Otto Ulseth.

(Dagbladet.no): I helga har det vært NM i friidrett. Jeg har ikke hørt noen rapportere derfra at nivået er blitt bedre enn før. Så vidt jeg har kunnet registrere er det ingen i friidretten som vifter vekk enhver diskusjon om nivå med ”at alt går fremover!”.


Det er vanskelig å gjøre det i friidrett. Tallenes tale er for klar.

Det de derimot gjør i friidretten, er å peke på den nye, unge generasjonen. De tar dem til og med ut til Beijing, for å gi dem erfaring. Friidretten har lært seg å leve med at det går opp og ned. Der er det nødt til å ligge en viss realisme i bunnen for ethvert utviklingstiltak.

De trenger ikke forsøke bløffe seg selv til å påstå at de er blitt enda bedre enn i gull-alderen, på 90-tallet. Det kan være en styrke for friidretten.

Hvis vi hopper til en helt annen arena; litteraturen - har jeg ikke hørt noen påstå at Anne B. Ragde skriver større litteratur enn Hamsun. Det er ikke veldig kontroversielt å påstå at Beatles laget den beste musikken i forrige århundre, selv om det er snart 50 år siden de var på høyden.

Bare i norsk toppfotball går verden hele tida fremover. Her blir alle mye bedre hele tida. Jeg tror det vil blitt veldig mye lettere for alle om vi hadde sluttet å bløffe slik. Som i friidrett; det kan være lurt å vite hvor en faktisk står, før en peker ut veien dit en skal.

Det er naturligvis artig for jazzlaget Molde å grisebanke Vålerenga som et viktig element i festivalen. Men så lenge heller ikke Molde er på langt nær hva det var; nest best, og deltager i Mesterligaen, er det alvorlig for norsk fotball.

Det er lett å unne sunnmøringene en seier på Brann Stadion, men det laget som gjestet Bergen i går er ikke godt nok til å reise hjem derfra med ett eneste poeng.

I BESTE FALL SJARMERENDE: Bare i norsk toppfotball går verden hele tida fremover. Her blir alle mye bedre hele tida, skriver Otto Ulseth. Foto: Linn Cathrin Olsen/Scanpix
I BESTE FALL SJARMERENDE: Bare i norsk toppfotball går verden hele tida fremover. Her blir alle mye bedre hele tida, skriver Otto Ulseth. Foto: Linn Cathrin Olsen/Scanpix Vis mer

Når det er toppkamp på Nadderud i kveld, mellom Stabæk og Fredrikstad, er det i beste fall sjarmerende. Især Stabæk har tidvis også imponert, men det er ikke mulig å vri seg unna det: De ligger der de gjør, på de to fremste plassene, fordi noen andre ikke er i nærheten av å gjøre jobben sin.

Esten Sæther påpekte for en stund siden her i avisa misforholdet mellom ressurser og resultater. Det er ikke rettet opp i ukene som er gått.

På den annen side kan heller ikke norsk fotball plage seg selv med nivå-debattene hele tida. Det ville heller ikke vært nødvendig, om vi kunne innrømmet at mye mangler. Det hadde gitt et grunnlag for fremgang.

Neste serierunde foreslår jeg at du konsentrerer deg litt ekstra om å høre hva som sies, fra særlig trenere og spillere. Så kan du prøve å finne ut hvordan de samme snakket for ti år siden - ta gjerne med hvordan journalistene skrev også.

Du vil finne ut at det er en slående forskjell i retorikken.

Der ligger også noe av forklaringa.

Enn så lenge.

Det er praten som har forandret seg