Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tøft program i håndball-EM:

- Det er rovdrift på spillerne

To kamper på 18 timer i håndball-EM. Eksperter er kritiske.

HÅNDBALL-MARATON: Camilla Herrem, Stine Bredal Oftedal og de norske spillerne skal gjennom to EM-kamper på under ett døgn. Eksperter er kritiske til belastningen og knalltøft program. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån
HÅNDBALL-MARATON: Camilla Herrem, Stine Bredal Oftedal og de norske spillerne skal gjennom to EM-kamper på under ett døgn. Eksperter er kritiske til belastningen og knalltøft program. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NANCY (Dagbladet): Landslaget i håndball-EM er presset før et maratondøgn som starter tirsdag kveld.

Norges EM-skjebne skal nemlig avgjøres med to kamper i løpet av 18 timer.

Først venter Nederland tirsdag kveld 21.00. Så venter Spania onsdag 15.45.

Det betyr en kraftanstrengelse for det norske laget, som må vinne begge kampene.

NRK-EKSPERT: Kenneth Gabrielsen. Foto: NTB scanpix
NRK-EKSPERT: Kenneth Gabrielsen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Rett før håndball-EM slo tidligere landslagskaptein Gro Hammerseng-Edin alarm om for stor belastning på håndballstjernene. Hun beskrev et råkjør gjennom hele sesongen, der spillere vegret seg for å si fra at de var slitne og trengte en pause.

Kampprogrammet i EM er et skrekkeksempel på råkjøret, mener NRKs kommentatorer Kenneth Gabrielsen og Patrick Sten Rowlands.

NRK-KOMMENTATOR: Patrick Sten Rowlands.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
NRK-KOMMENTATOR: Patrick Sten Rowlands. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

NRK-duoen er kritiske til at lag tvinges til å spille kamper, uten tid til hvile eller restitusjon mellom.

- Det er uverdig og burde ikke vært akseptabelt på toppnivå. Jeg mener 48 timer mellom kamper er et minimum, sier Gabrielsen til Dagbladet.

Han har mange års erfaring som klubbtrener for damer og herrer.

- Dette er rovdrift på spillerne. EHF tar ikke hensyn. Eget produkt går foran spillernes helse. Det er uheldig, sier Rowlands til Dagbladet.

To kamper på under ett døgn er ikke nytt for årets EM. I EM 2016 måtte Russland gjennom det samme.

- Stor belastning

Håndballkommentatorene mener at det er de beste spillerne som lider mest. Det er de som får mest spilletid når alvoret er i gang.

- Med to tette kamper blir det en ekstrem belastning på spillerne. Stor belastning øker også sjansen for uhell og skader, sier Gabrielsen.

Han har vært hovedtrener i Vipers Kristiansand og Glassverket - og har trent åtte av spillerne i dagens EM-tropp.

- Kampoppsettet er helt bak mål, og kan i verste fall være farlig for spillerne, sier Gabrielsen.

Norge har tre hviledager (lørdag, søndag, mandag) før de skal ut i to strake kamper. Rowlands og Gabrielsen mener det er bortkastet med tre hviledager når du skal ut i to så tette kamper, og at det burde vært justert.

- Dersom Sarpsborg 08 spiller Europaligakamp i fotball torsdag kveld, så hadde de aldri i verden spilt ny hjemlig seriekamp dagen etter. Det er noe som ikke henger på greip, sier Rowlands.

Professor: - Uheldig

Grethe Myklebust er professor ved Norges idrettshøgskole (NIH) med over 20 års erfaring fra forskning på korsbåndskader i idretten. Hun er tidligere håndballspiller på toppnivå, og tidligere fysioterapeut for kvinnelandslagene i håndball, fotball og sandvolleyball.

Hun støtter skepsisen til EM-programmet.

PROFESSOR: Grethe Myklebust har jobbet med korsbåndskader i over 20 år. Foto: Norges Idrettshøgskole
PROFESSOR: Grethe Myklebust har jobbet med korsbåndskader i over 20 år. Foto: Norges Idrettshøgskole Vis mer

- Det er en stor utfordring for spillerne å restituere seg i en sånn situasjon. Det er ikke heldig med to så viktige kamper tett på hverandre, og det bidrar til stor belastning. Jeg tror og håper at helseteamet til landslaget kjenner spillerne godt nok til å balansere spilletid, sier Myklebust til Dagbladet.

Skader - spesielt i knærne - er et problem i håndballen. Tidligere i år har både Nora Mørk og Amanda Kurtovic pådratt seg alvorlige kneskader. Sveriges Daniela Gustin måtte ut med en stygg kneskade i EM-kamp nylig.

- Tøft

Norge har spilt flere kamper klokka 21 i EM, og vanlig prosedyre er at spillerne er tilbake på hotellet rundt midnatt, der nattmaten kommer på bordet i 00.30-tiden.

Mange spillere har sagt at det er vanskelig å sovne i timene etter match, og dermed kan klokka fort bli nærmere 02-03 før de sovner. Vanligvis er det derimot ikke kamp den påfølgende ettermiddagen.

Dagbladet har snakket med flere spillere om utfordringen som venter:

- Det blir tøft med to så tette kamper. Spesielt når det er så viktig, sier Malin Aune til Dagbladet.

- Jeg håper vi takler det fint. Vi har et lag som er veldig godt trent. Det viktigste er å komme seg i seng, sier Camilla Herrem til Dagbladet.

Ofte er programmet til håndballjentene slik etter kamp:

Ca: 22:30: Kamp ferdig. Jogge ned, møte presse, dusje.

Ca: 23:30: Buss tilbake til spillerhotell.

Ca: 00:30: Spise, massasje og behandling.

Utover natta: «Adventsstund». En sosial greie der spillerne deler ut adventspakker, snakker om kamp, snakker om morgendagen.

korsbåndoperert kne: Nora Mørk jobber hardt for å komme tilbake og bli klar til nye mesterskap. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer Vis mer Vis mer

Ofte lite søvn

Seine kamper er ikke et nytt fenomen for håndballjentene. Men det er ytterst sjeldent at Norge spiller kamp tidlig neste dag. De norske spillerne er helt avhengig av søvn og hvile mellom kampene.

- Jeg er en av dem som sliter veldig med å sove dersom det er sene kamper. Er det 21-avkast blir det gjerne noen ekstra timer hvor man ligger og vrir seg litt, sier lagkaptein Stine Bredal Oftedal til NTB.

- Det er alltid en utfordring med 21-kampene. Vi må skyve litt på døgnet og starte seinere. Samtidig er det en grense for hvor seint vi skal starte dagen. Frokost klokka ti er grensen, sier en av landslagets leger, Anne Froholdt, til NTB.

Landslaget tar også grep for å være effektive i tida mellom kampene som venter.

- Etter Nederland-kampen er det mindre enn 18 timer til kampen mot Spania, så spillerne blir tilgjengelige i ti minutter i mixed zone (pressesonen). Vi har ekstremt kort tid mellom de to kampene, i tillegg til døgnomstilling, opplyser landslagets pressesjef Halvor Lea.

EHF forklarer

I en epost til Dagbladet forteller Det europeiske håndballforbundet (EHF) hvorfor kampprogrammet er som det er:

- Formatet i EM krever at alle de siste kampene i hovedrunden spilles på samme dag. Kampene som sannsynligvis avgjør semifinaleplassene spilles seint på kvelden. Dette skaper et høydepunkt for fans og tv. EHFs «policy» er at det skal være minst 18 timer mellom kampene. Ettersom Norge ble treer i gruppespillet (før hovedrunden) er de pålagt å spille den første kampen i siste runde i hovedrunden, opplyser kommunikasjonssjef JJ Rowlands til Dagbladet.

Drømmen om semifinale lever for de norske laget. Norges neste kamp er mot Nederland tirsdag. Deretter følger Spania onsdag. Men for semifinalehåpet til de norske jentene er det like viktig at Romania slår Nederland allerede i kveld. Samtidig er det en fordel om Ungarn slår Tyskland i kveld.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!