SPILLER ENDELIG SLIK ANDRESEN ØNSKER: I sin tredje sesong som VIF-trener ser Martin Andresen omsider ut til å ha fått innarbeidet den spillestilen han ønsker. I kveld venter Sandefjord på bortebane. 
Foto: Kyrre Lien / Scanpix
SPILLER ENDELIG SLIK ANDRESEN ØNSKER: I sin tredje sesong som VIF-trener ser Martin Andresen omsider ut til å ha fått innarbeidet den spillestilen han ønsker. I kveld venter Sandefjord på bortebane. Foto: Kyrre Lien / ScanpixVis mer

- Det er så enorm forskjell

Andresen ser revolusjon på VIF-trening.

|||•  I livestudio i kveld:  Molde - Strømsgodset (kl 18), Sandefjord - Vålerenga (kl. 20)

VALLE (Dagbladet): Det var ikke den publikumsvennlige spillestilen som kjennetegnet Vålerenga i Martin Andresens første to sesonger som trener.

I år har de derimot framstått som ballbesittende og fintspillende i flere av kampene - og endelig lignet et lag å regne med på øvre del av tabellen.

Spillerne er stort sett de samme som før, med unntak av Andresen selv som nå har viet seg fullt og helt til trenergjerningen, men forvandlingen er likevel påfallende.

Så hvorfor er det først nå - i Martin Andresens tredje sesong som trener - at Vålerenga spiller slik han har ønsket hele tida?

- Det er først nå vi har pasningskvaliteten totalt sett til å klare å spille på den måten. Vi hadde perioder i fjor som også var ålreit, men vi kunne ikke spille på denne måten da, sier VIF-treneren til Dagbladet.

- Klarte aldri over 20 pasninger
På treningene har Vålerenga en øvelse der 16-meterfeltet deles inn i to halvdeler, med ett lag på hver side. Hver tiende pasning innen laget gir poeng, og antall spillere i press øker jo lenger man greier å holde ballen i laget.

Andresen ser ekstreme forskjeller på kvaliteten i denne øvelsen fra foregående sesonger til i år.

- Selv om vi begynte med pasningsøvelser fra dag én da jeg kom, er det en så enorm forskjell nå. Før hadde vi press inne i 16-meteren med tre touch i laget og to stykker inne, og vi klarte aldri over 20 pasninger. Nå har vi fire stykker inne på en gang, maks to touch, og det er 50-60 pasninger. Det er en enorm utvikling. Vi kan ikke spille på måten vi gjør hvis vi ikke er gode nok i pasningsspillet, sier han.

Freddy dos Santos tror forklaringen på «Nye Vålerenga» har sammenheng med at Andresen har modnet som trener.

- Han var fersk og trengte tid på å finne en identitet som trener. At det har tatt litt tid å finne ut hvordan laget hans skal spille er jo naturlig. Det tok lang tid å etablere en spillestil under Rekdal også, selv om enkelte hevder vi kanskje aldri gjorde det, sier dos Santos med et smil.

Samtidig vil han ikke undervurdere betydningen Andresens assistenter, Kaz Sokolowski og Andrea Lomberto, har hatt.

- Jeg vil gi skryt til de to andre i teamet rundt Martin også, de skal ha sin del av æren. Vi eldstegutta har stort sett med Kaz å gjøre, mens yngstegutta jobber med Andrea. De er veldig delaktig i den individuelle treningen, men også når det gjelder hvordan laget skal spille. Jeg tror det er noe de tre har tenkt ut i samarbeid. Vi har en veldig offensiv spillestil nå, og det har vel nesten gått bedre enn vi trodde det skulle gjøre. Det er morsomt og utfordrende å spille nå, sier dos Santos til Dagbladet.

- Alle har spilt likt
Andresen synes det har vært et slags vakuum i norsk fotball når det kommer til spillestil.

- Her i Norge har omtrent alle spilt likt i 20-30 år. Man har blitt indoktrinert enten som Drillo eller Rosenborg. Det er litt andre ting som kommer til overflaten nå, man ser at det er flere veier til Rom.

- Har du snakket med Drillo om måten dere spiller nå?

- Nei, han er ikke så opptatt av angrepsspill, han er mest opptatt av forsvarsspill.

- Mener du det er den største forskjellen mellom fotballsynet ditt og det til Drillo?

- Jeg har ikke lyst til å sammenligne, det får du gjøre. Men han er ikke så opptatt av å ha ballen som det vi er, sier Andresen.

I dag reiser Vålerenga til Vestfold for å møte Sandefjord. Sesongstarten har definitivt vært godkjent med trepoengere mot Viking og Molde, uavgjort mot Rosenborg og Stabæk og tap mot Start.

Nå venter altså det som på papiret er det svakeste laget hittil.

- Kan det gjøre at dere ubevisst slapper av litt?

- Det kan være, men jeg tror ikke vi gjør det.

- Vil du spille med mindre risiko på bortebane enn hjemme i år?

- Du jo så det mot Start (3-5-tap)! Nei, vi spiller som vanlig. Sandefjord er et bra lag, sier Andresen.