Donald Trumps garderobeprat

- Det er sånn at i garderoben så kommer det ekte i deg fram. Du fjerner fasaden

Vi tok den norske pulsen på Donald Trumps «Locker Room-talk».

MÅTTE SVARE FOR SEG: Donald Trump under søndagens debatt mot Hillary Clinton. Foto: NTB Scanpix
MÅTTE SVARE FOR SEG: Donald Trump under søndagens debatt mot Hillary Clinton. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet) - Det var bare ord.

- Det var bare «Locker Room-talk.»

KVINNEKRITIKK: Donald Trumps omtale av kvinner er på ny gjenstand for kritikk. Denne gang grunnet en video fra 2005 der Trump beskriver hvordan man kan opptre rundt kvinner når man er rik og berømt som han er. Video: CNN Vis mer

Slik avfeide Donald Trump skandaleopptaket fra 2005, hvor presidentkandidaten ga uttrykk for at han kunne gjøre hva han ville med kvinner fordi han er en stjerne, som en bagatell.

For i garderoben er det fritt spillerom for alt, skal vi tro den amerikanske presidentkandidaten.

Få tilbringer like mye tid i garderoben som idrettsutøvere.

Dagbladet ville la noen av Norges idrettsutøvere få lov til å vise hvordan de oppfatter garderobeprat og -kultur.

Erlend Mamelund

Den 32 år gamle håndballspilleren er inne i sin siste sesong som håndballspiller.

Haslum-spilleren har gjennom karrieren spilt for lag som Nordhorn, Flensburg, FCK, Montpellier og Kiel.

OVERRASKET OVER TRUMP: Erlend Mamelund. Foto: NTB Scanpix
OVERRASKET OVER TRUMP: Erlend Mamelund. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Han er overrasket over Trumps uttalelser:

- Aldri hørt noen i en garderobe si noe sånn. Det er det groveste jeg har hørt, sier han til Dagbladet.

Mamelund fortsetter:

- Folk har forskjellige grenser, og han drar den lenger enn de aller fleste. Trump mente det sikkert ikke bokstavelig, men når du greier å si noe så grovt, så har du grenser lenger ut på kanten enn hos andre.

- Hva er det som blir sagt i garderoben?

- Det meldes jo mye greier, men det er ikke ofte man snakker stygt. Det er mye tull med gutta som kan mobbes for forskjellige ting, men man holder seg til gutta og trakasserer ikke andre enn dem. Trump har nok noen grenser som ikke er hos den vanlige mannen i gata.

- Han setter absolutt garderoben og det ytringsmiljøet som finnes der i et dårlig lys. Trump framstiller det som noe som ikke er positivt. I min håndballkarriere har tida i garderoben vært en stor del av trivsel og sosialisering. Jeg har fått mange gode venner der, sier Mamelund.

Brede Csiszar

Gjennom TV-serien Iskrigerne har seerne fått et unikt innblikk inn i hockeygarderoben til Vålerenga.

VIF-kapteinen forteller at det blir sleng dritt i garderoben:

-I vår garderobekulturen så slenger man ikke dritt om folk som ikke er der. Slenger meldinger og dritt, men det gjør man til hverandre. Det er uskyldig moro på andre sine vegne, men det er til dem som er der. Folk har sine meninger om kjendiser, damer og kjentfolk, men det er ikke den store «snakkisen » hos oss, i hvert fall.

- Hvordan oppfatter du garderobekulturen?

- LÆRER MYE: Brede Csiszar om garderobekulturen.  Foto: NTB Scanpix
- LÆRER MYE: Brede Csiszar om garderobekulturen.  Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Du lærer ekstremt mye om din egen plass i laget og gruppa. Man lærer fort hvordan hierarkiet både er og fungerer. Lærer også, i hvert fall hos oss i Vålerenga, at det er stor takhøyde. Du må tåle å få en melding like mye som du kan slenge en til lagkameratene dine. Den kulturen har formet meg til den jeg er blitt i dag.

Csiszar fortsetter:

- Man blir litt miljøskadet av kulturen. Det er et røft språkbrukt. Madammen klager på grunn av våre to døtre. Jeg snakker litt grovere når jeg kommer hjem etter trening. Samtidig er det veldig mye positivt. Du møter og blir kjent med mye forskjellige folk. Da jeg kom på A-laget var eldstemann tre år eldre enn mora mi. Nå er det folk som er elleve år yngre enn meg.

- Stiller det Trump sier garderobekulturen i et dårlig lys?

- Det gjør det ikke. Det han sier setter han selv i et dårlig lys, og han skylder på garderobekulturen.

PÅ VEI INN I GARDEROBEN:  VIF-kaptein Brede Frettem Csiszar og Thomas Olsen (t.h.).
PÅ VEI INN I GARDEROBEN:  VIF-kaptein Brede Frettem Csiszar og Thomas Olsen (t.h.). Vis mer

Mads Hansen

En annen som har vært med å åpne garderoben til offentligheten, er Mjøndalen-spiller Mads Hansen. I TV-serien «Alle gutta: Mjøndalen IF» fikk seerne følge lagets kamp for overlevelse i Tippeligaen.

MJØNDALEN-PROFIL: Mads Hansen.  Foto: NTB Scanpix
MJØNDALEN-PROFIL: Mads Hansen.  Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Hvordan er egentlig garderobeprat i dine øyne?

- Jeg skjønner begrepet, men det er lite snakk om damer og veldig lite «kuk» og «pussy» i Mjøndalen. Mulig Trump har vært i andre garderoben enn meg.

- Hva tenker du om det Trump sier?

- Det er sånn at i garderoben så kommer det ekte i deg fram. Du fjerner fasaden. Det kan virke som Trump gjemmer seg bak garderobepraten for å skjule den mannssjåvinisten han egentlig er.

Hansen legger til:

- Det skal riktignok sies i hans forsvar: Det har vært noen gloser som ikke nødvendigvis egner seg på trykk i garderoben vår også. Ikke noe nedsettende, men deskriptive kommentarer, gjerne i etterkant av frihelger.

- Hvordan oppfatter du garderobekulturen?

- Jo mer jeg snakker og tenker over det, og jeg vil bare legge til at jeg ikke har noe sansen for Trump i det hele tatt, så tenker jeg: Hadde du satt en mikrofon på alle menn gjennom hele livet, kunne de ha plumpet ut med noe. Det blir sagt ting som er overdrevet og karikert. Jeg vil IKKE være noe talsmann for Trump, men: Det er ting som blir sagt, selv om de ikke er så så kvinnenedsettende som det Trump sa, sier Hansen.

Mjøndalen-spilleren håper flere kan se det større bildet i saken:

- For verdenssamfunnet er vårt minste problem at Trump er grov i kjeften. At han er i den posisjonen han er nå er skremmende. Det sier noe om USA. Vi som er relativt oppegående arresterer han, men det er åpenbart mange det ikke har gått hjem hos.

- Stiller han garderobekulturen i et dårlig lys?

- Garderobekultur er mer et begrep for å være sammen med gutta eller jentene. Skal ikke være så krenka at det begrepet er ødelagt. Verdenssamfunnet lever videre uavhengig av det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer