NRK-legenden Karen-Marie Ellefsen

- Det er sårt

Karen-Marie Ellefsen fulgte Bislett Games for første gang som pensjonist. 70-åringen savner jobben i NRK og innrømmer: - Jeg ser ikke på studiosendingene lenger. Det er sårt. Og litt for nært.

PÅ BISLETT GAMES: Karen-Marie Ellefsen fulgte torsdagens Bislett Games fra tribunen. Foto: Tore Ulrik Bratland
PÅ BISLETT GAMES: Karen-Marie Ellefsen fulgte torsdagens Bislett Games fra tribunen. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BISLETT STADION (Dagbladet): Helt siden 1985 har Karen-Marie Ellefsen jobbet under Bislett Games for NRK. Torsdag kveld var den profilerte TV-personligheten der som pensjonist for første gang.

Ellefsen måtte slutte i NRK-sporten i fjor høst. Årsaken var at hun fylte 70 år 25. august. Reglene sier da at du ikke lenger får jobbe i NRK.

Ringside på Bislett Stadion innrømmer den ferske pensjonisten at hun fortsatt har «såre følelser» etter at hun måtte kaste inn håndkleet.

- Jeg savner jobben min. Jeg ville jugd hvis jeg sa noe annet. Den var en stor del av livet mitt, også det sosiale livet, forteller hun til Dagbladet.

PENSJONIST: - Det var litt brutalt. Jeg må innrømme det, sier Karen-Marie Ellefsen om avgangen i NRK. Foto: Tore Ulrik Bratland
PENSJONIST: - Det var litt brutalt. Jeg må innrømme det, sier Karen-Marie Ellefsen om avgangen i NRK. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Det ble en magisk kveld på Bislett Stadion i går. Karsten Warholm satte verdensrekord på 400 meter hekk med tida 46,70. Ellefsen var gjest i NRK-sendinga. Resten av kvelden satt hun på tribunen sammen med 5000 andre tilskuere.

Hun begynte som frilanser i NRK i 1973. Og hun sluttet i fjor høst - som den siste profilen av de gode, gamle legendene i NRK-sporten.

- Det var litt brutalt. Jeg må innrømme det, sier hun.

- Men reglene er som de er. Og det er noe jeg bare må forholde meg til. Det hjelper ikke at jeg er lei meg for det. Jeg prøver å fortrenge akkurat det.

Ellefsens navn har vært knyttet til friidrett i alle år. De siste åra gjorde hun også intervjuer på sletta i hoppbakken, og hun ledet utallige studiosendinger.

Christina Vukicevic Demidov har erstattet Ellefsen og utviklet sin egen ekspertrolle. På spørsmål om hvordan hun synes det går, svarer Ellefsen dønn ærlig:

- Jeg ser ikke på sendingene deres (friidrett på NRK). Det er for sårt for meg. Det har ingenting med Christina å gjøre. Men jeg orker ikke, det er for nært.

RASK: Karsten Warholm tror ikke verdensrekorden hans blir stående like lenge som den forrige rekorden på 400 meter hekk. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Hun fortsetter:

- Jeg følger med på resultatene. Men jeg orker ikke å se på sendingene. Etter det jeg har hørt, går det kjempebra. Selvfølgelig greier hun det fint. Hun har en annen rolle enn det jeg hadde. Hun er ekspert i faget. Det var ikke jeg. Hun har en faglig bakgrunn (som toppidrettsutøver) som jeg ikke var i nærheten av å ha.

- Er det bare friidrettssendingene du ikke ser på?

- Det eneste jeg har sett på er fotballkamper i EM. Men jeg ser ikke studiosendinger og helgesendinger - eller nyhetssendinger. Folk synes sikkert det er rart. Men jeg prøver på en måte å fortrenge det. Jeg savner jobben fortsatt så mye at jeg ikke ser på.

- Bør det komme regelendringer, slik at det blir lov å jobbe i NRK også etter fylte 70 år?

- Det er sikkert greit at det er en aldersgrense. Og det er kanskje riktig at den er 70 år. Men jeg synes det er litt kjedelig at det ikke åpnes for at de som fungerer i jobben kan få noen frilansoppdrag av og til. Da ville arbeidsgiver hatt styringa. Men jeg bruker ikke tid og energi på det. Jeg får ikke gjort noe med det uansett.

Hun peker likevel på et paradoks:

- Det er litt snodig at du kan bli valgt til president i verdens mektigste og viktigste land (USA) når du nesten er 80 år. Men du kan ikke jobbe på TV i Norge når du så vidt har fylt 70 år.

RØRT: Bislett-general Steinar Hoen så at det var noe spesielt med Karsten Warholm før verdensrekorden. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

- Hva fyller du dagene med som pensjonist?

- Nå har det vært litt spesielt på grunn av coronaen. Jeg har ikke kunnet reise, gå på byen - eller gjøre som jeg har villet. Jeg har sittet mye inne, og det har blitt mye strikking og Netflix. På sommeren er jeg en del i Valdres. Jeg har barndomshjemmet mitt der.

Og:

- Strikking er på en måte terapi for meg. Noen røyker fordi de kjeder seg. Jeg strikker.

Tidlig på kvelden i går var hun mest spent på hvor fort Karsten Warholm ville løpe på 400 meter hekk. Noen timer seinere kom svaret: Han løp inn til ny verdensrekord.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer