Ekspert om Norge:

- Det er skikkelig frustrerende

… sier Expressen-kommentar Anna Friberg om de norske skiskytterjentenes sesongåpning.

ENEREN: Ingrid Landmark Tandrevold ble før sesongen pekt på som den store eneren på det norske skiskytterlandslaget. Foto: NTB
ENEREN: Ingrid Landmark Tandrevold ble før sesongen pekt på som den store eneren på det norske skiskytterlandslaget. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
  • Skiskyting, sprint kvinner, klokka 14.25

Etter forrige sesong la både Marte Olsbu Røiseland og Tiril Eckhoff opp. Umiddelbart pekte ekspertene på Ingrid Landmark Tandrevold som den neste eneren på det norske skiskytterlandslaget.

- Jeg har fått veldig mange spørsmål om det er jeg som må bære laget nå som de er borte. Det tipper jeg kommer til å fortsette inn mot sesongstarten, og så håper og tror jeg at det er flere som kommer til å vise seg fram, sa Tandrevold til Dagbladet før sesongen.

Fossum-jenta fikk rett.

STAFETT ER STAFETT: Ingrid Landmark Tandrevold, Karoline Knotten, Juni Arnekleiv og Marte Kråkstad Johansen vant sesongens første stafett. Foto: Emil Sørgård / Norges Skiskytterfobund
STAFETT ER STAFETT: Ingrid Landmark Tandrevold, Karoline Knotten, Juni Arnekleiv og Marte Kråkstad Johansen vant sesongens første stafett. Foto: Emil Sørgård / Norges Skiskytterfobund Vis mer

For da verdenscupen ble åpnet i Östersund 25. november, var det flere enn bare Tandrevold som imponerte.

På normaldistansen ble Karoline Knotten beste norske på en 4.- plass. Tandrevold (7), Marte Kråkstad Johansen (8) og Marit Ishol Skogan (10) sørget for at det var fire nordmenn blant de ti beste.

Noen dager seinere vant de norske jentene stafetten foran Sverige og Tyskland. Tar vi med at Knotten ble nummer to på sprinten foran Arnekleiv, leverte nordmennene over all forventning i Sverige.

Før rennene i Hochfilzen leder de norske jentene nasjonscupen.

Anna Friberg er kommentator i svenske Expressen og har fulgt skiskyting i mange år. Hun er overrasket over bredden i det norske laget.

- Jeg trodde de skulle få en nedtur etter at Tiril og Marte la opp, og at det var kun Tandrevold de måtte stole på. Men det har vist seg at de nesten har blitt bedre uten de to store stjernene. Det har vært kult og veldig overraskende. Jeg tror til og med de svenske utøverne har blitt overrasket over det. De trodde nok at de kunne avskrive Norge på stafetter, men det var helt feil, sier Friberg til Dagbladet.

TÅKEHAV: Det ble full forvirring i kommentatorbua til TV2 da det så ut som at Ingrid Landmark Tandrevold glemte en strafferunde. Video: Bård Sørø Olsen og Stian With, Dagbladet TV/TV2 Vis mer

Expressen-kommentatoren var selv på plass i Östersund. Friberg tror de «ukjente» nordmennene har jobbet godt i skyggen av de to store.

- Jeg tror flere av de som har vært nest best har fått holde på litt i bakgrunnen mens Eckhoff og Røiseland var med. Nå får de sin store sjanse, og de viser virkelig at de har noe i verdenscupen å gjøre.

Friberg tror nordmennenes gode form fortsetter i Hochfilzen. Samtidig tror hun søstrene Hanna og Elvira Öberg vil slå tilbake.

- De kommer bare til og bli bedre og bedre. Men som svensker må vi må jo håpe at de norske jentene fortsetter den gode formen, og at det blir en svensk-norsk duell.

- Er det frustrerende å se at nye norske utøvere kommer opp og leverer så bra?

- Det er skikkelig frustrerende. Vi tenkte at Sverige hadde sjansen til å virkelig dominere framover, men nei da. Nordmennene er fortsatt å regne med.