Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kampen om Europa League-kronene:

- Det er snakk om formidable pengesummer

Store pengesummer står på spill når Sarpsborg 08, Rosenborg og Molde kjemper om Europa League-avansement i kveld.

I EUROPA: Molde-trener Ole Gunnar Solskjær og Sarpsborg 08-trener Geir Bakke er begge med i kampen om nye Europa League-kroner. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
I EUROPA: Molde-trener Ole Gunnar Solskjær og Sarpsborg 08-trener Geir Bakke er begge med i kampen om nye Europa League-kroner. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Du får plutselig et ekstra årsbudsjett, det er nesten på det nivået, sier Cato Haug, styreleder i Sarpsborg 08, på spørsmål om hva et gruppespill i Europa League vil bety for klubben.

Sarpsborg 08 er én av tre norske klubber som i kveld skal kjempe om avansement til play off i Europa League.

Rosenborg tar imot Cork med 2-0-seier i bakhånd, mens Molde møter Hibernian etter å ha spilt 0-0 i Skottland.

Sarpsborg 08 er på plass i Kroatia hvor de møter Rijeka etter å ha spilt 1-1 på Sarpsborg stadion i den første kampen i den tredje kvalikrunden.

Europa League-eventyret til de norske klubbene betyr mye sportslig, men kanskje enda mer økonomisk sett.

- Bygge stein for stein

Cato Haug anslår overfor Dagbladet at Sarpsborg 08 har hatt en inntekt på 3,5 millioner kroner per kvalifikasjonsrunde, hjemme- og bortekamp inkludert.

Klubben har fått cirka 2,5 millioner kroner gjennom solidaritetsmidler fra UEFA, i tillegg til én million gjennom inntekter fra det hjemlige arrangementet.

I tillegg kommer et tilskudd fra Norsk Toppfotball, den eneste inntekten de hadde budsjettert, på to millioner kroner.

Haug anslår at de totalt kommer til å sitte igjen med åtte til ti millioner kroner i nettoinntekt, gitt at de ikke avanserer videre fra oppgjøret mot Rijeka.

- Pengene utgjør en stor andel av budsjettet vårt, som vi ikke har budsjettert. Det betyr et godt økonomisk år både omsetning- og resultatmessig. Vi bruker ikke opp de pengene. Vi har tenkt til å fortsette å jobbe slik vi alltid har gjort ved å bygge stein for stein, sier Haug, og legger til:

- Så kommer den sportslige delen og selve opplevelsen. Nå er vi her med hele troppen og støtteapparatet så alle skal få kjenne på hvordan det er å være ute i Europa. Det er erfaring og læring til neste gang.

- Nesten et årsbudsjett

Hvis de norske klubbene går videre til play off-runden, er de garantert desto større summer.

Der får det tapende laget 2,9 millioner kroner av UEFA, mens det vinnende laget får 28 millioner kroner, i tillegg til en plass i gruppespillet.

- Du får plutselig et ekstra årsbudsjett, det er nesten på det nivået for oss, sier Haug, som i år stiller med et budsjett på rekordhøye 96 millioner kroner.

I gruppespillet er det også mer penger å hente. For hver seier får klubbene 5,4 millioner kroner fra UEFA, mens et uavgjortresultat vil gi 1,8 millioner kroner.

- Det er formidable pengesummer. Hvis det skjer, så kommer vi til å forvalte det på en fornuftig måte i infrastruktur, videre anleggsbygging og styrking av det sportslige produktet vårt, sier Haug om nå et eventuelt gruppespill.

- Ekstrem frivillighet

Sarpsborg 08 har fått mye skryt de siste åra for hvordan klubben er blitt drevet.

Et stort fokus har vært på omdømmebygging, og Haug tror klubben, som i år fylte ti år, aldri har hatt et sterkere omdømme.

- Det går på hvordan Fotball-Norge opplever oss. Vi er et av tre lag som er igjen og forsvarer Norges ære i Europa, noe som legges merke til, sier Haug, som også viser til at de har vært nære å fylle stadion under kvalikkampene, noe som er en sjeldenhet blant norske lag.

- Det er viktig å bygge omdømme og økonomi, og så bygge en god spillergruppe og støtteapparat rundt det, forteller styrelederen.

Haug trekker også fram en organisasjon med tydelige roller og dyktighet innen spillerlogistikk som to av grunnene til suksessen.

- Også har vi en helt ekstrem frivillighet. De bidrar til arbeid til en verdi av mellom 7,5 og ti millioner kroner. Der synes jeg Norges idrettsforbund har en jobb med å i større grad få fram og verdsette frivilligheten, for den betyr alt for norsk idrett.