- Det er som å ha rykket opp i Tippeligaen igjen

Gunnarsson om hvorfor det var riktig å skille lag med Jönsson.

GODT FORHOLD TIL JÖNSSON: Men Veigar Pall Gunnarsson tror det var bra for Stabæk å få inn Jørgen Lennartsson som ny hovedtrener. - Etter all suksessen med Janne klarte vi nesten ikke å håndtere motgangen vi hadde. Jørgen har begynt på scratch og jobbet derfra, sier islendingen til Dagbladet. 
Foto: Erlend Aas / Scanpix
GODT FORHOLD TIL JÖNSSON: Men Veigar Pall Gunnarsson tror det var bra for Stabæk å få inn Jørgen Lennartsson som ny hovedtrener. - Etter all suksessen med Janne klarte vi nesten ikke å håndtere motgangen vi hadde. Jørgen har begynt på scratch og jobbet derfra, sier islendingen til Dagbladet. Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer

TELENOR ARENA (Dagbladet): Jan Jönsson og Stabæk var en eneste lang kjærlighetshistorie fram til forholdet rustet i løpet av fjorårssesongen.

Det skyldtes ikke bare den langvarige flørten mellom svensken og Rosenborg, som tæret på både fans og klubbledelse i den grad at enkelte supportere buet og viste fingeren i avskjedskampen. 

12. plassen i Tippeligaen var også Stabæks verste eliteserieinnsats under Jönssons ledelse, og sånn sett fikk ikke trenererstatter Jörgen Lennartsson fullt så store sko å fylle.

Det betyr på ingen måte at han kom til dekket bord - snarere til en klubb med anstrengt økonomi og en av de mest sårbare spillerstallene i Tippeligaen.

Like fullt har han greid å snu negativitet til positivitet, ifølge Veigar Pall Gunnarsson, som føler hele klubben har fått en ny start.

- En befrielse
-  Janne (Jönsson) er den beste treneren jeg har hatt noensinne, men det var kanskje på tide å prøve noe nytt, både for ham og spillerne. Jeg tror det var bra for Stabæk å få inn en type som Jørgen nå, sier Gunnarsson til Dagbladet.

- Etter all suksessen med Janne klarte vi nesten ikke å håndtere motgangen vi hadde. Jørgen har begynt på scratch og jobbet derfra. Nå ser vi på oss selv som et lag som ikke har gjort noen ting, det føles som om vi nettopp har rykket opp i Tippeligaen. Vi har begynt på nytt, og det er viktig.

- En befrielse?

- Ja, egentlig, sier islendingen.

Bare 17 utespillere
Lennartsson kom til Stabæk fra jobben som hovedtrener for Sveriges U 21-landslag, og er blitt beskrevet som «et funn» av Ingebrigt Steen Jensen. Hvorvidt han lever opp til den beskrivelsen gjenstår å se, men treningskampene i vinter har vært oppløftende. Bare én av ni kamper er tapt, og nyervervelsen Gilles Ondo har vist seg som en notorisk målscorer.

- Vi ser litt bedre ut nå enn i fjor. Vi har mistet noen, men har fått inn et par som har gjort det veldig bra. I tillegg har de unge spillerne våre fått en sesong under beltet. Det ser veldig bra ut, mener Gunnarsson.

- Hva slags endringer har Lennartsson gjort?

- Vi spiller fortsatt bra fotball, men forskjellen er at han har fått oss til å glemme alt som har skjedd før. Vi har begynt på nytt. Det er mye bedre trøkk på trening nå, alle har lyst til å vise seg fram for den nye treneren og alle har hevet seg litt, sier han.

Stabæk-treneren selv understreker at han går til søndagens premierekamp mot Lillestrøm med en «veldig positiv følelse». Det kan imidlertid snu fort om skadene etter hvert skulle begynne å hope seg opp.

SUKSESSDUO?: Veigar Pall Gunnarson mener nykommer Gilles Ondo har en del til felles med Daniel Nannskog. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
SUKSESSDUO?: Veigar Pall Gunnarson mener nykommer Gilles Ondo har en del til felles med Daniel Nannskog. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

- Akkurat nå er skadesituasjonen helt flott, med unntak av Jon Knudsen. Utfordringen vår er at vi har en stall på 17 utespillere. Vi skal spille drøye 30 kamper i Tippeligaen, cupkamper, treningskamper, og det kommer til å bli karantener og skader. Vår viktigste oppgave blir derfor å holde guttene skadefrie. Vi må ta veldig stort hensyn til det i treningsinnholdet, sier han til Dagbladet.

- Betyr det at du må kjøre veldig forsiktige og rolige treninger?

- Vi må være veldig nøye med hvordan vi belaster spillerne. Det kan være intensitet noen dager, men om spillerne får en liten føling med et eller annet kan vi ikke bare kjøre på. Da må vi plukke dem ut og drive forebyggende, i langt større grad enn man ville gjort om vi hadde 22-23 mann å velge blant. Jeg merker at stallen rent nummerert hadde trengt et par spillere til, sier han.

En ny Nannskog?
Det uttalte målet for Lennartsson og Stabæk er å havne på øvre halvdel i Tippeligaen. Veigar Pall Gunnarsson synes det er unaturlig med noen høyere målsetting.

- I utgangspunktet tenker vi at vi er det 12. beste laget i Tippeligaen. Vi havnet der i fjor, så hvorfor skal vi legge ekstra press på oss selv og si at vi er blant de fire beste lagene i Norge? Vi er ikke det, vi er et lag som må jobbe veldig hardt for å havne høyt oppe på tabellen. Ser du på hele ligaen, og alle lagene, er det ikke ett lag vi helt klart kan si kommer til å rykke ned. Egentlig er det ikke en klar favoritt til å vinne heller. Jeg har ikke lyst til å prøve å tippe tabellen, sier Gunnarsson.

Samarbeidet mellom ham og Daniel Nannskog var noe av det mest telepatiske norsk fotball har sett. Denne sesongen kommer makkeren som oftest til å hete Gilles Ondo eller Thorstein Andersen Aase.

Førstnevnte er en skikkelig tanksenter, som ifølge Gunnarsson har en del til felles med Nannskog.

- Han gjør ting enkelt som Daniel, og er en målscorer som Daniel. Han er nesten alltid på riktig sted og er type vi trengte.

- Så savnet av Nannskog er til å leve med?

- Ja, men selvfølgelig kommer jeg til å savne Daniel. Jeg vil aldri glemme årene vi hadde sammen ute på banen. Men sånn er fotball. Man blir ikke yngre, og en dag må man slutte, sier islendingen.

DEN NYE SJEFEN: Svenske Jørgen Lennartsson er Stabæks nye trener. 
Foto: Erlend Aas / Scanpix
DEN NYE SJEFEN: Svenske Jørgen Lennartsson er Stabæks nye trener. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer