Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Det er som å se seg selv på TV

Rønning, Södergren og Hjelmeset hyller parodiene av seg selv.

(Dagbladet): Som langrennsløper har Sindre Wiig Nordby et stykke igjen til verdenstoppen. Som imitator har han derimot fått sitt store gjennombrudd for lengst.

Den første videoen der han imiterer teknikken til noen av verdens beste langrennsløpere ble lagt ut på YouTube i april i fjor.

Under VM i Oslo forrige måned ble han for alvor «oppdaget» av riksmedia - og for to uker siden kom den foreløpig siste hermefilmen signert paroditalentet fra Oslo og Njård.

Imponert Södergren
I den figurerer blant andre Emil Jönsson, Therese Johaug, Anders Södergren og Eldar Rønning. De to sistnevnte er begge fullt oppdaterte når Dagbladet ringer for å høre hva de synes om imitasjonene.

- Jeg tar dette som en kompliment, han må jo ha brukt mye tid på å få til dette, sier Södergren til Dagbladet.

- Kjenner du igjen deg selv?

KJENNER SEG IGJEN: - Det er slik jeg ser ut når jeg er veldig sliten, sier Anders Södergren om parodien av seg selv. Foto: Youtube
KJENNER SEG IGJEN: - Det er slik jeg ser ut når jeg er veldig sliten, sier Anders Södergren om parodien av seg selv. Foto: Youtube Vis mer

- Ja, ja, ja. Når jeg er veldig sliten går jeg på den måten. Man gjenkjenner jo alle løperne han etterligner. De er selvfølgelig overdrevet noe, men det er morsomt. Det er imponerende hvordan han får fram særpreget hos hver enkelt løper og de små detaljene.

- Hvilken av imitasjonene synes du er best?

- Han er dyktig på de fleste. Odd-Bjørn (Hjelmeset) var veldig bra, og Rønning er jo kliss lik, sier Södergren.

- Helt rått
Eldar Rønning hadde æren å være med i den aller første videoen fra april i fjor, men dukker opp med ny stilart i den siste. Også han bøyer seg i støvet for likheten med originalen.

- Fantastisk bra. Eirik Brandsdal tipset meg om dette. Stakingen var like den også, men da han gikk diagonalgang var det som å se meg selv på TV. Helt rått at han får det til. For det er vanskelig å gå slik som meg, jeg er hjulbeint, kort og tett, sier Rønning til Dagbladet.

Under NM i Tromsø denne uka oppsøkte han Wiig Nordby og sa han var imponert over imitasjonene. Selv er han heller dårlig på å etterligne andre langrennsløpere.

- Jeg er helt elendig, og fikser det ikke i det hele tatt. Jeg tror Sindre er en veldig god tekniker. Disse videoene er for så vidt blitt en snakkis i miljøet, i hvert fall blant gutta. Vi har sett dem flere ganger.

- Hvilken imitasjon liker du best?

- Odd-Bjørn sin er veldig artig å se på. Men den beste er nesten den av meg.

Dingeldangel-teknikk
Odd-Bjørn Hjelmeset har ifølge Wiig-Nordby en «dingeldangel-teknikk, der alt slenger og dingler hit og dit». Hjelmeset innrømmer at han ble tatt på kornet - og har ledd mye av videoene der hans egen teknikk er under lupen.

- Det er skikkelig bra. Jeg synes han er strålende.

- Hva sier du om hodebruken?

IMITERES: Therese Johaug i hysterisk staking er blant parodiene. Foto: 
AFP PHOTO/ Anders Wiklund / SCANPIX
IMITERES: Therese Johaug i hysterisk staking er blant parodiene. Foto: AFP PHOTO/ Anders Wiklund / SCANPIX Vis mer

- En imitator skal alltid overdrive de særegne tingene, så det synes jeg var topp. Det råeste er likevel da treneren til Sindre, Dag Kaas, så videoen der han hermet etter Petter (Northug). Kaas mente at Sindre gikk mye bedre på ski som Petter enn han gjør som seg selv. Men det synes Sindre var feil, ler Hjelmeset.

Under VM forklarte Wiig Nordby hva som var bakgrunnen for alle imitasjonene.

- Det begynte i kompisgjengen. Du går på ski med dem, går bak dem og hermer etter dem mens de ikke følger med. Så flirer kompisene som går bakerst litt, sånn at førstemann i løypa snur seg. Da går du selvfølgelig vanlig igjen, sa han til NRK.

HELT RÅTT!: Eldar Rønning mener imitasjonen av ham selv er skremmende god. 
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
HELT RÅTT!: Eldar Rønning mener imitasjonen av ham selv er skremmende god. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media