IKKE SOM I NORGE: Peder Vogt (kaptein t.h.) fikk oppleve hvor mye fotball betyr for argentinerne. Foto: Viggo Strømme / NTG
IKKE SOM I NORGE: Peder Vogt (kaptein t.h.) fikk oppleve hvor mye fotball betyr for argentinerne. Foto: Viggo Strømme / NTGVis mer

NTG Bærum reiste til Argentina

- Det er som en krig der nede

Rett før den enorme Copa Libertadores-finalen tok 16 norske fotballtalenter turen til fotballgale Buenos Aires for å lære av argentinsk fotballkultur.

Norges Toppidrettsgymnas (NTG) tur til Argentina endte i to tap og én uavgjort. De norske talentene fikk møte en haug med gode spillere og kanskje til og med en framtidig superstjerne.

- Det kan godt være at det var en framtidig superstjerne på lagene vi møtte, sier NTG Bærums trener Viggo Strømme.

Likevel gjorde ikke de 16 unge, lovende fotballspillerne fra Strømsgodset, Bærum, Stabæk, Lyn og Vålerenga seg bort. De ble gradvis bedre og i den siste kampen spilte de uavgjort mot selveste Boca Juniors.

NORD MOT SØR: Et samlet lagbilde med Boca Juniors-spillere og NTG-spillere. Foto: Viggo Strømme / NTB.
NORD MOT SØR: Et samlet lagbilde med Boca Juniors-spillere og NTG-spillere. Foto: Viggo Strømme / NTB. Vis mer

De andre lagene de møtte var River Plate og Velez Sarsfield, begge er også klubber som er regnet som talentfabrikker i en av verdens mest fotballgale byer. En by som kan skimte med spillere som Sergio Agüero, Carlos Tévez, Juan Riquelme, Javier Zanetti, Hernan Crespo og den største av dem alle: Diego Maradona. Alle født i Buenos Aires.

Høyt nivå

- Nivået er bra. De er mye bedre én mot én og de er mye bedre enn norske lag til å konkurrere. Det er som en krig, sier NTGs kaptein Peder Vogt.

Keeper Herman Wulff var enig med kapteinen sin og merket også spesielt noe fra sin keeperplass.

- De har bedre nærteknikk, også var de veldig gode til å avslutte. Nærmest alle skuddene gikk på mål, sier Wulff.

Men hva gjør de annerledes i Argentina?

- Sammenlikna med Stabæk og NTG så merker jeg ikke så stor forskjell. Det kan være at hver enkelt spiller har enda mer glød og vilje, og at de trener hardere enn oss. Men det er ikke så stor forskjell i antall treninger og hviledager og slikt. Vi har cirka det samme i Stabæk, sier NTG-keeper Herman Wulff.

- Treningsmessig gjør vi mye likt, men de gjør kanskje det lille ekstra. De gjør alt 100 prosent hele tiden, sier Vogt etter å ha møtt de argentinske spillerne.

Tidlig profesjonalisering

Treneren deres Viggo Strømme har studert argentinsk fotball og skrevet mye om hvordan de arbeider der. Han mener at de største forskjellene finnes i barnefotballen.

I GODT SELSKAP: Viggo Strømme (t.v.) sammen med Ubaldo Filliol, verdensmester i fotball fra 1978. Stadionet bak var vertskap til kamp to i årets Copa Libertadores-finale. Foto: NTG
I GODT SELSKAP: Viggo Strømme (t.v.) sammen med Ubaldo Filliol, verdensmester i fotball fra 1978. Stadionet bak var vertskap til kamp to i årets Copa Libertadores-finale. Foto: NTG Vis mer

- Allerede i 8-9 års alderen begynner de å speide og rekruttere spillere. Det er rein profesjonalisering fra første spark på ballen, sier Strømme og fortsetter:

- Vanvittige treningsprogrammer med velutdannede trenere og der foreldrene er på tribunen. Så når de kommer i 12-13 års alderen har de allerede masse riktig trening i bagasjen, sier Strømme.

Ville at spillerne skulle oppleve kulturen

Strømme forteller at hensikten med turen handlet om at spillerne skulle få internasjonale referanser og lære av en annen fotballkultur.

- Vi fikk se hvor ekstremt mye fotballen betyr der nede, sier Wulff.

NTG-gutta fikk ikke billetter til Copa Libertadores, men forteller at de likevel fikk med seg den utrolige stemningen som var i området. I tillegg fikk de også sett litt annen argentinsk ball.

- Vi var og så A-laget til Velez. Det var en utrolig kul opplevelse. Der synges det til det blåses av uansett resultat og atmosfæren er noe helt annet enn her hjemme i Norge, sier Vogt.

Den avgjørende kamp to i Copa Libertadores spilles denne lørdagen. Les om historien bak den enorme kampen her.