DRØMMEN KNUST: AC Milans David Beckham gråt i garderoben da han skjønte at VM røk i det akillessenen røk i kampen mot Chievo i går kveld.Foto: SCANPIX/AP/Antonio Calanni
DRØMMEN KNUST: AC Milans David Beckham gråt i garderoben da han skjønte at VM røk i det akillessenen røk i kampen mot Chievo i går kveld.Foto: SCANPIX/AP/Antonio CalanniVis mer

- Det er som et pistolskudd, plutselig sier det «puff»

Landslagslege Thor Einar Andersen tror Beckham kommer tilbake, men sier stjernen må regne med fem måneder til ett år på sidelinja.

||| (Dagbladet): I dag flyr David Beckham til Finland for å operere den avrevne akillessenen som ble ødelagt i gårsdagens serie A-kamp mot Chievo.

Kirurg Sakari Orava har forberedt Beckham på et langvarig skadeopphold, og VM er helt sikkert tapt for 34-åringen.

Men ifølge Norges landslagsslege Thor Einar Andersen er det fullt mulig å komme tilbake på fotballbanen, selv om oppholdet ifølge ham blir minst fem måneder langt.

- Folk på hans alder må opereres for slike skader. Så gjelder to forutsetninger for hvor lenge man er ute, det ene er en god operasjon, det andre er en god opptreningsperiode, sier Andersen til Dagbladet.

TIL FINLAND: Beckham med faren Edward (nummer to fra venstre) på vei ut av hotellet i Milano, på vei til operasjon i Finland i dag.Foto: SCANPIX/REUTERS/Alessandro Garofalo
TIL FINLAND: Beckham med faren Edward (nummer to fra venstre) på vei ut av hotellet i Milano, på vei til operasjon i Finland i dag.Foto: SCANPIX/REUTERS/Alessandro Garofalo Vis mer

- Først venter tre måneder med gips og gåskinne, da får man ikke trent noe fotball. Så kan man regne med to til fem måneder med opptrening på toppen av dette. Det er sjelden at noen er tilbake før det har gått fem-seks måneder. Og de verste tilfellene fører til skadeavbrekk på opp mot et år. Men dette avhenger av fysikken og opptreningen til den individuelle utøveren, sier landslagslegen.

Eksempelvis kan det nevnes at Evertons Yakubu Aiyegbeni mistet nesten et helt år da han fikk avrevet akillessenen i 2008, og først var tilbake på banen for førstelaget i september 2009.

Som et pistolskudd
Thor Einar Andersen har sett tv-bildene av David Beckham under kampen mot Chievo, som helt mot slutten er upresset i det han merker at noe er galt bak på leggen.

- Det som skjer er at senen ryker et stykke opp mot muskelen bak på leggen. Du ser Beckham snur seg og lurer på om noen har sparket ham. Det er som et pistolskudd, plutselig sier det «puff». Etter det klarer han ikke å gå eller løpe, ikke engang stå på tå på det beinet, sier Andersen.

- Det ser veldig smertefullt ut?

- Det er smertefullt i det den rives av. Men etterpå er det ikke så ille, det er faktisk mer smertefullt når den er delvis avrevet, for eksempel ved et delvis avrevet leddbånd i kneet, sier landslagslegen.

Andersen forteller at denne type skader gjerne rammer folk på David Beckhams alder.

- Det rammer hyppig de som er mellom 30 og 40 år, og hyppigst de som er mellom 35 og 40. Det har med at senen blir mindre elastisk med årene å gjøre, og i Beckhams tilfelle så har han jo blitt eldre, og samtidg utsetter han seg fortsatt for den belastningen som fotball på toppnivå gir, sier Andersen, som har sett flere liknende skader på landslagsspillere og tippeligaspillere også her i Norge.

Kan aldri avskrive Beckham
I England spekulerer man på om David Beckham er motivert nok til å jobbe seg tilbake fra skaden, nå som hans store mål for sesongen er umulig å nå.

- Jeg tror ikke dette er en skade som hindrer ham i å spille igjen noensinne, men VM er jo bare tre måneder unna. Men du kan aldri avskrive David Beckham, er det noe han har lært oss så er det at han aldri kan avskrives, sier LA Galaxys manager Alexi Lalas ifølge  Independent.

IKKE UVANLIG: Landslagslege Thor Einar Andersen kjente igjen bevegelsen til Beckham da akillessenen røk.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
IKKE UVANLIG: Landslagslege Thor Einar Andersen kjente igjen bevegelsen til Beckham da akillessenen røk. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer

- Vi har ikke råd til å miste toppspillerne våre på denne måten lenger, klager tidligere landslagsstopper Martin Keown, som i likhet med Thor Einar Andersen lurer på om Beckhams tøffe program kan ha vært med på å legge for tung belastning på beina hans.

- Han har nesten ikke hatt en pause på to år, og man kan lure på hvor stor betydning all denne flyinga fram og tilbake til andre siden av verden, har hatt for akillesen hans, sier Keown.

- Jeg synes veldig synd på ham. Jeg vet at han ønsket å dra til VM. Han kom til Milan i fjor på grunn av dette, for å vise kvalitetene sine til det engelske landslaget, sier Capello ifølge NTB.

- Jeg håper han blir raskt frisk og kan spille igjen snart. Det er for tidlig å si at han er ferdig. Han har en alvorlig skade, men jeg håper han kommer tilbake, forteller landslagssjefen.

Andersen tror på comeback
En ting David Beckham kan håpe på er at AC Milan vil bidra i hans kamp for å kjempe seg tilbake.

SKJØNTE DET: Beckham rykket til da han kjente det smalt i leggen, og gikk rett mot Milan-legene. - Den er røket, den er røket, skal han ha sagt.Foto: SCANPIX/REUTERS/Alessandro Garofalo
SKJØNTE DET: Beckham rykket til da han kjente det smalt i leggen, og gikk rett mot Milan-legene. - Den er røket, den er røket, skal han ha sagt.Foto: SCANPIX/REUTERS/Alessandro Garofalo Vis mer

Milans medisinske institutt er verdenskjent for sin evne til å ta vare på særlig spillere i 30-årene, og har utallige aktive eksempler på dette i stallen i dag.

Thor Einar Andersen kjenner Milan-laben godt, og tror det kan spille en stor rolle. Uansett tviler han ikke på David Beckhams fotballframtid.

- Jeg er sikker på at han kommer tilbake, sier landslagslegen til Dagbladet.

LANGT AVBREKK: Landslagslege Thor Einar Andersen sier det vanligvis tar tre måneder før man kan ta av skinne etter operasjonen, deretter venter en ny og lang periode med trening.Foto: SCANPIX/REUTERS/Paolo Bona
LANGT AVBREKK: Landslagslege Thor Einar Andersen sier det vanligvis tar tre måneder før man kan ta av skinne etter operasjonen, deretter venter en ny og lang periode med trening.Foto: SCANPIX/REUTERS/Paolo Bona Vis mer