Friidrettsfeber i Norge

- Det er søren meg utrolig

Steinar Hoen fryktet at friidrettsinteressen og tilskuertallene under Bislett Games ville falle sammen da Usain Bolt ga seg. I stedet når den norske friidrettsinteressen nå nye høyder - med norske frontfigurer.

ENORM INTERESSE: Steinar Hoen er i ekstase over den enorme interessen før Bislett Games, med Filip Ingebrigtsen, Henrik Ingebrigtsen, Jakob Ingebrigtsen og Karsten Warholm som noen av de største trekkplasterne.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
ENORM INTERESSE: Steinar Hoen er i ekstase over den enorme interessen før Bislett Games, med Filip Ingebrigtsen, Henrik Ingebrigtsen, Jakob Ingebrigtsen og Karsten Warholm som noen av de største trekkplasterne. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Bislett Games ble utsolgt rekordtidlig, allerede ei uke før de norske og internasjonale friidrettsstjernene skal i aksjon i kveld.

Sagt med andre ord: Friidrettsinteressen i Norge når nye høyder med gullårgangen som nå blomstrer fram og byr på seg selv både på og utenfor friidrettsarenaen.

Spesielt Karsten Warholm (23) og Jakob Ingebrigtsen (18) er i ferd med å bli store profiler også utenfor Norges grenser, sammen med resten av Ingebrigtsen-familien og flere andre norske fremadstormende ess.

De norske essene gjør savnet etter verdenshistoriens raskeste mann, Usain Bolt, langt mindre enn Steinar Hoen fryktet.

I HUNDRE: Steinar Hoen, stevnedirektør for Bislett Games, synes den ekspolsive norske friidrettsinteressen er eventyrlig. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
I HUNDRE: Steinar Hoen, stevnedirektør for Bislett Games, synes den ekspolsive norske friidrettsinteressen er eventyrlig. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Vi merker friidrettsinteressen på alle fronter. Interessen generelt og billettsalgene er helt ekstreme. Vi har bare markedsført arrangementet med norske utøvere nå. Det er lenge siden vi har gjort. Det var noe av det samme på 90-tallet, da jeg var med. Vi har nå solgt ut Bislett Games ei uke før, noe som er rekordtidlig, sier Steinar Hoen til Dagbladet.

- Villmann

Europamesteren i høydehopp fra 1994 er stevnedirektør for Bislett Games og fryder seg over den eksplosive interessen for friidrett i Norge.

- I 1997, året etter at Vebjørn Rodal vant OL-gull, skulle han møte Wilson Kipketer på Bislett. Da var det en tilsvarende setting og utsolgt to-tre dager før Bislett. Det er det nærmeste vi kommer interessen som vi ser nå, sier Hoen.

FRIIDRETTSFEBER: Jakob Ingebrigsten og Karsten Warholm er i ferd med å bli to av de største stjernene friidrettsverden. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
FRIIDRETTSFEBER: Jakob Ingebrigsten og Karsten Warholm er i ferd med å bli to av de største stjernene friidrettsverden. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

- Nå har vi tre Ingebrigtsen-brødrene i form. I tillegg er Karsten sprekere enn noen gang og ser ordentlig villmann ut om dagen. Det var helt forferdelige forhold i Stockholm og alle andre på det stevnet lå gjerne ett sekunder bak persen, mens Karsten lå bare et par tideler bak. Det skulle tilsi at han har vesentlig mer å gå på, mener den tidligere høydehoppmesteren.

- Da jeg konkurrerte på 90-tallet, var høydehopp veldig populært. Nå er den øvelsen litt nede. Nå er 400 meter hekk en av de gjeveste øvelsene, blant annet takket være Karsten.

- Søren meg utrolig

I mange år var Bislett Games og flere andre stevner avhengige av å tiltrekke seg sprintstjerner med Usain Bolt i spissen, men også navn som Asafa Powell, Tyson Gay og Justin Gatlin var sentrale.

SJOKKERER: Han har vunnet EM - og VM-gull, men Karsten Warholm sjokkerte kanskje mest da han løp 400 meter hekk for første gang. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Slik er det ikke lenger for Bislett Games, takket være de norske essene.

- Lenge var det sånn at man uten Bolt, Gay, Gatlin og Powell kunne glemme å fylle stadion. Det ble spekulert på at alt ville falle sammen da Bolt ga seg. Jeg trodde litt på det, for det var Bolt som solgte ut stadion her flere år, sier Steinar Hoen til Dagbladet.

- Nå opplever vi noen år etterpå at ingen tenker på Bolt og at selger vi ut stadion med norske utøvere. Det er søren meg utrolig. Jeg har ikke fått ett eneste spørsmål om Bolt. Det hadde jeg ikke trodd.

MANGE TALENTER: Amalie Iuel er mektig imponert over søster Maja Iuels helt spesielle talent. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

- Store navn internasjonalt

Spesielt Karsten Warholm og Jakob Ingebrigtsen er store også utenfor Norges grenser.

Det kan de være i mange år framover, unge som de begge er.

- Både Warholm og Ingebrigtsen har blitt store navn internasjonalt, spesielt Karsten og Jakob. Store sportsmagasiner som L'Équipe og NBC er ute etter Jakob som et sportsunikum. I europeisk sammenheng er Karsten en av de største stjernene, sier den norske høydehopplegenden.

BAK KULISSENE: Karsten Warholm har mange imponerende bilder og videoer i sosiale medier. Nå avslører Amalie Iuel sannheten bak bildene. Programleder: Øyvind Godø. Foto/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

- I internasjonal sammenheng er Jakob i ferd med å bli en som slår enda bredere enn friidrett, som et ekstremtalent som Tiger Woods og Björn Borg. Du får noen utøvere inne imellom som er så langt foran egen alder.

Karsten Warholm løper 400 meter hekk torsdag kveld klokka 21.32 under Bislett Games. Jakob og Filip Ingebrigtsen løper drømmemila kl. 21.51, mens Henrik stiller til start på 3000 meter 20.25.

Se når de andre norske essene løper og komplett program under Bislett Games her.