FIRE NYE ÅR:  Sepp Blatter vant valget og er i utgangspunktet klar for fire nye år som FIFA-president. Foto: NTB Scanpix
FIRE NYE ÅR: Sepp Blatter vant valget og er i utgangspunktet klar for fire nye år som FIFA-president. Foto: NTB ScanpixVis mer

- Det er sørgelig. Jeg er ikke sikker på at han blir sittende i fire år

Lover kamp etter Blatter-seier.

ZÜRICH (Dagbladet): Sepp Blatter blir sittende i fire nye år som FIFA-president. Det ble klart etter at utfordrer ALi Bin Al Hussein trakk seg etter første valgomgang tidligere i kveld.

- Får konsekvenser Fotballpresident i NFF, Yngve Hallén, gjorde det denne uka klart at Norge kom til å stemme på Ali Bin Al Hussein.

Han var ikke optimistisk etter den første valgomgangen:

- Dette er nærmest tapt. Man skal alltid ha et lite håp, men dette er tapt. Det skal mye til at salen snur,  sa han til TV 2 samtidig som det ble klart at prinsen trakk seg.

- Hvor alvorlig er dette for internasjonal fotball?

- Svært alvorlig, og det vil få konsekvenser. Vi kan ikke utelukke noe, men vi må behandle det, og behandle det riktig, sier Hallén til TV 2.

Mulig tiltak kan være å trekke seg ut av FIFA for en periode, eller at de europeiske landene kan komme til å boikotte FIFAs verdenmesterskap og arrangere et åpent europeisk mesterskap.

- Det første som nå vil skje er at UEFA vil diskutere hvordan vi skal håndtere dette. Det skal vi gjøre i Berlin neste helg. Men det blir ikke mye tid der selv om noe vil bli gjort. Vi trenger mer tid, sier Hallén til Dagbladet.

- Aktuelt med Norge ut av FIFA?

- Nei, ikke alene, selvfølgelig. Men sammen med UEFA om så skjer. Og det viktigste nå er at vi får forståelse for at diskusjonen starter. Så vil det ta tid før vi sier ja eller nei.

- Stoler du på Blatter når han sier oppryddingen starter i morgen, lørdag?

 UEFA-DELEGAT:  Karen Espelund.
UEFA-DELEGAT: Karen Espelund. Vis mer

- Ting som har skjedd vil få konsekvenser. Og han må selvfølgelig videreføre den prosessen som er begynt. Og så vil det bli ytterligere eksklusjoner, det er jeg ganske sikker på. Etisk komite der jeg sitter har ekskludert 12 medlemmer bare denne uka her.

Hvor trist er dette?
    
- Veldig trist. Det er veldig trist for fotballen. Jeg er redd frontene vil bli kraftigere og at konsekvensene vil bli tøffere. For fram til nå har vi (UEFA) prøvd å være forsonende for ikke å skape fronter. Det vil bli annerledes etter dette.

Vil Blatter forandre seg?

-Han må det. Det må bli mer åpenhet i FIFA. Han kan ikke fortsette å kjøre løpet som et enmannshow. I dag blir alt for mange beslutninger tatt av han alene. Og for UEFA, som har en tredel av medlemmene i eksekutivkomiteen, er det jo ingen vits å sitte der når det er sånn. Det er et av spørsmålene vi må ta stilling til. - Sørgelig UEFA-delegat Karen Espenlund støtter Hallén:

- Det er sørgelig for fotballens del. Det er et flertall i regimet som ønsker at han skal fortsette. Jeg vil ikke annonsere noen tiltak, men vi besitter virkemidler og må finne allierte.  Jeg er ikke sikker på at Blatter blir sittende i fire år. Denne saken kommer til å rulle og gå, og er ikke ferdig ennå. Det kommer til å bli noen tøffe år for FIFA framover, sier Espelund til TV 2.

UEFA har et møte i forbindelse med CL-finalen neste helg. Der kommer det til å bli lagt en slagplan for hvordan de skal vippe Sepp Blatter av pinnen.

Det er ventet at de kommer til å sette hardt mot hardt.

 PRESIDENT i NFF:  Yngve Hallén. Foto: NTB Scanpix
PRESIDENT i NFF: Yngve Hallén. Foto: NTB Scanpix Vis mer