- Det er større for meg enn etappeseier i touren

Kristoffer Skjerping lovet frie tøyler av Garmin.

MANN MOT MANN Kristoffer Skjerping skal forsøke å prege Garmins klassikerlag neste sesong. Dette bildet er hentet fra GP Schjeldeprijs, som er ett av rittene han kan få sjansen i. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
MANN MOT MANN Kristoffer Skjerping skal forsøke å prege Garmins klassikerlag neste sesong. Dette bildet er hentet fra GP Schjeldeprijs, som er ett av rittene han kan få sjansen i. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COMVis mer

HØVIK (procycling.no): Allerede tre timer etter bronsemedaljen i Ponferrada, var en av sportsdirektørene i Garmin-Sharp på tråden med Kristoffer Skjerping.

- Andreas Klier ringte meg. Han hadde ikke sett løpet selv, men han hadde ønsket å signere meg en god stund allerede. Det jeg manglet var det store resultatet. Uten VM-medaljen har det nok ikke skjedd noe, og i hvert fall ikke med et storlag som Garmin, sier 21-åringen til procycling.no.

Fredag ble det klart at han sykler for det amerikanske laget de neste to sesongene.
- Fjorårssesongen var helt elendig Tilbake i starten av denne sesongen, var det lite som minnet om WorldTour og debut i de store klassikerne.

Skjerping var fortsatt preget og satt tilbake etter en stygg velt i Tour de Normandie i 2013.

• Les også: Skjerpings tøffe vei tilbake etter skrekkvelt

- Sesongen i fjor var helt elendig, innrømmer Skjerping glatt.

- Og det fører til at man mister mye selvtillit. Sesongen startet også med noen sidevindsløp, så da fikk jeg et skikkelig slag i ansiktet, påpeker han.

Spurtet for proffkontrakt Heldigvis kom oppturen kjapt. I midten av mars ble han nummer to i Paris-Troyes.

Prestasjonen gjentok han i Normandie uka etter. En utrolig sterk prestasjon i et ritt som endte på brutalt vis året i forveien.

Gode enkeltstående resultater til tross. «Stand out-resultatet» manglet, idet gutten fra Sotra gjorde seg klar til VM i spanske Ponferrada.

- Under U23-NM hadde jeg lagt for mye press på meg selv, men i VM var det meste av fokuset på Sondre Holst Enger.  Jeg var faktisk ikke nervøs før jeg kom på startstreken.

- Underveis tenkte jeg på at om jeg gjør det bra, så vil jeg bli proff. Da ble jeg helt skjelven. Mot slutten la jeg det fra meg igjen. Det eneste som gjaldt var å vinne spurten i hovedfeltet, sier han.

Spurten bak verdensmester Sven Erik Bystrøm ble vunnet av Caleb Ewan, men om den gutten fortsetter utviklingen han har hatt så langt i karrieren de neste årene også, vil ikke akkurat det stå tilbake som et bittert nederlag i karrieren hans.

Breens suksess har inspirert Team Joker sendte i fjor ut Vegard Breen til profflivet. Maura-gutten svarte med å klore seg fast på klassikerlaget til Lotto-Belisol.

Imponerende nok gjorde han unna Paris-Roubaix-debuten som førsteårsproff.

Som Breen, er også Skjerping en klassikertype. Uten at de betyr at de to vil inneha identiske roller i klassikerne.

- Jeg har spurten som han ikke har, sier Skjerping.

Selv om han ikke tror han får vist den fram noe særlig i starten av proffkarrieren.

- I starten vil det dreie seg om å fullføre rittene. Men jeg har det uansett friere enn Vegard siden laget mitt ikke har noen klar kaptein. Jeg tror jeg får kjøre enda flere klassikere enn han fikk i fjor, men det blir jo gøy om vi kjører de samme rittene.

I Kliers lære På telefon har Klier diskutert både Flandern rundt og Paris-Roubaix allerede.

Alt kommer selvsagt an på form og om man unngår velt og skader.

Intensjonen er uansett at Skjerping skal få slippe til i klassikerne alt i ung alder. Han skal igjennom en læreprosess og tilegne seg kunnskap om de forskjellige rittene underveis.

- Det betyr ufattelig mye, egentlig, sier Gino Van Oudenhove om Skjerpings mulighet til å lære av Klier.

 Tyskeren var som kjent roadcaptain på Thor Hushovds lag i et par sesonger.

- Det hadde vært helt annerledes å komme til et fransk eller belgisk lag hvor det er fullt fokus på å vinne for topprytterne. For det første har Klier tid til å lære bort ting, og for det andre har han helsikes peiling. Han var ettetraktet som rytter selv og roadcaptain, for han er virkelig en ekspert på det. Alle som har satt seg litt inn i sykkelsporten vet at det finnes en del finesser man må lære seg for å kjøre inn toppresultater i Flandern eller Roubaix.

- Større enn touren I Norge er det stort sett Tour de France som bidrar til massehysteri rundt sykkelsporten.

Riktig nok var det stort da Alexander Kristoff vant Milano-Sanremo.

Skjerping håper nordmenn i framtiden før øynene enda mer opp for hva som skjer i Belgia og Frankrike i mars og april.

- For meg er det større å vinne en klassiker enn å vinne en etappe i Tour de France. I Norge er det et annet bilde, fordi jaget alltid har vært på å vinne etapper i touren.

- Hvilke ritt drømmer du om å vinne?

- Det store målet er å bli verdensmester og vinne en klassiker. Om to-tre år håper jeg å få til et toppresultat. I tillegg kommer VM på hjemmebane om tre år. Jeg satser på at utviklingen går som den skal, og at man blir med der. Men det er veldig mange gode, norske syklister på vei opp, så bare ved å bli tatt ut vil man da være en veldig god rytter.

Sistemann ut av Joker-systemet Før han kommer så langt skal han og kjæresten Miriam Bjørnsrud bli enige om de flytter vekk fra Gjerdrum i større eller mindre deler av sesongen.

Tidligere lagkamerat Breens leilighet i Girona kan bli et stoppested, mens paret selv skal ut på visningsrunder.

- Da vi syklet sammen i Team Joker hadde vi veldig god kontakt. Vi trente sammen neste hver dag.

Nå starter et nytt eventyr for de to kompisene. Kanskje sykler de side om side under neste års Paris-Roubaix.

Igjen har det altså lyktes Joker-laget å få en ung rytter ut i sykkelsportens elitedivisjon.

- Det er ikke slik: «Hei, se på oss. Se hva vi klarer!». Men selvsagt er det motiverende når du til slutt ser det lykkes med Kristoffer.

- Det har vært tanken helt siden han kom til oss at han skulle ta steget videre inn to til tre år. Det gir oss selvtillit med det vi driver med, men rytterne som signerer for oss håper jo selvsagt at de skal komme seg videre, også.

KLASSIKERHÅPET: Kristoffer Skjerping skal få mulighetene og slippe unna press om å prestere i sin første sesong under Andreas Klier i Garmins klassikermannskap. FOTO: Torstein Bøe/Scanpix
KLASSIKERHÅPET: Kristoffer Skjerping skal få mulighetene og slippe unna press om å prestere i sin første sesong under Andreas Klier i Garmins klassikermannskap. FOTO: Torstein Bøe/Scanpix Vis mer