Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Det er større hat enn noensinne

Johnsen, Rösler og Lundekvam om morgendagens Manchester-derby.

HATSK: Tonen mellom byrivalen Manchester United og Manchester City har blitt mer og mer anstrengt med årene. Her eksemplifisert på banen i en opphetet diskusjon mellom Rafael og Carlos Tevez da lagene møttes i november. Foto: SCANPIX/REUTERS/Phil Noble
HATSK: Tonen mellom byrivalen Manchester United og Manchester City har blitt mer og mer anstrengt med årene. Her eksemplifisert på banen i en opphetet diskusjon mellom Rafael og Carlos Tevez da lagene møttes i november. Foto: SCANPIX/REUTERS/Phil Noble Vis mer

(Dagbladet): Manchester-derbyet har vokst seg større og større som fenomen i takt med Citys ekstravagante pengebruk de siste årene - en pengebruk som langt på vei har utjevnet styrkeforholdet mellom lillebror og storebror.

Når byrivalene United og City barker sammen på Old Trafford ved lunsjtider lørdag, er det første gang på 43 år at oppgjøret blir en nøkkelkamp mellom to lag med begge bein i gullkampen.

Det står med andre ord mer på spill en retten til å kunne kalle seg best i byen til neste gang lagene møtes.

Dagbladet har spurt en tidligere United-spiller, en tidligere City-spiller og en spiller med mangeårig Premier League-erfaring om hvilke tanker de gjør seg om stjernekrigen på Old Trafford.

Slik svarte Ronny Johnsen, Uwe Rösler og Claus Lundekvam:

- Hvem er kampen viktigst for?
Ronny Johnsen, United-stopper mellom 1996 og 2002 og står bak boka «Fortellingen om Manchester United»

- Et derby er viktig uansett, det handler om mer enn et resultat. City har rustet opp noe voldsomt og fått mye bra spillere. Og Tevez er der, med en historie som tenner United-spillerne litt. Men jeg tror kampen er like viktig for begge lag.

MANAGERDUELL: Manchester City-manager Roberto Mancini vektlegger defensiv trygghet, men dersom de lyseblå skal realisere drømmen om ligagull, må de trolig angripe Manchester United på Old Trafford. Sir Alex Ferguson er på sin side interessert i å hekte av en av de nærmeste utfordrerne i tittelkampen.  Foto: SCANPIX/REUTERS/Phil Noble
MANAGERDUELL: Manchester City-manager Roberto Mancini vektlegger defensiv trygghet, men dersom de lyseblå skal realisere drømmen om ligagull, må de trolig angripe Manchester United på Old Trafford. Sir Alex Ferguson er på sin side interessert i å hekte av en av de nærmeste utfordrerne i tittelkampen. Foto: SCANPIX/REUTERS/Phil Noble Vis mer

Uwe Rösler, City-spiss mellom 1994 og 1998 og TV 2-ekspert

- City har ikke noe press på seg. Hvis vi vinner (Rösler sier nesten konsekvent «vi» om City) legger vi skikkelig press på United i kampen om ligagullet. Blir det tap, er vi fortsatt i en god posisjon til å havne blant de fire beste, som er hovedmålet. Vi kan utfolde oss uten frykt. Men om United vinner er City ute av tittelkampen.

Claus Lundekvam, TV 2s Premier League-ekspert og tidligere Southampton-proff:

- Absolutt City, hvis de skal ha sjans til å ta ligagullet så ser jeg på dette som en must win-kamp for dem. En uavgjort vil United være «happy» med. United har vært i mine øyne vært to forskjellige lag borte og hjemme. Veldig mye mer gøyale å se på hjemme. Borte har de vært kyniske. De er mer offensive hjemme, og dermed kan det bli en artig kamp. Jeg håper City ser på dette som en kamp de må vinne.

- Sist lagene møttes var det ekstremt sjansefattig og 0-0. Hva slags kamp ser du for deg denne gang?
Johnsen:
- Det er vanskelig å si, men jeg tror det blir noe av det samme. Resultatet er så viktig at det blir stillingskrig, men vi får inderlig håpe at den blir bedre underholdning enn sist.

Rösler:
- Jeg ønsker meg en ny kamp som den i ligaen på Old Trafford sist sesong (4-3 til United, journ.anm.), men med et annet utfall. Det var en av de beste derbykampene i historien. Vanligvis er dette severdige kamper. Jeg tror City kommer til å spille med en enslig spiss i 4-5-1, og at United vil bruke både Rooney og Berbatov der framme.

- Mot et lag som United er det viktig å stanse backene deres å komme framover, og at backene våre får støtte. Det er veldig viktig at vi ikke blir trykket altfor mye tilbake, for hvis vi blir dype og de får spille like foran boksen, er de nesten ustoppelige. Vi må stå litt høyere i banen, så vi får gitt de enestående offensive spillerne som Tevez og Silva støtte.

UNITED-NØKKEL: En Wayne Rooney i gryende form kan i tospann med toppscorer Dimitar Berbatov gjøre det ubehagelig for Manchester City.Foto: SCANPIX/EPA/ROGER PARKER/FOTOSPORTS
UNITED-NØKKEL: En Wayne Rooney i gryende form kan i tospann med toppscorer Dimitar Berbatov gjøre det ubehagelig for Manchester City.Foto: SCANPIX/EPA/ROGER PARKER/FOTOSPORTS Vis mer

Lundekvam:
- Jeg tror det blir en forsiktig start på kampen, for begge sin del. Jeg håper og tror på en tidlig scoring. Det kan ikke bli kjedeligere enn sist. Jeg gleder meg til denne kampen, og håper det blir et bedre fotballoppgjør enn sist med stillingskrigen.

- Hva taler for United-seier?
Johnsen:
- United har Rooney, som kan være tilbake i form. Og Berbatov har virkelig slått til denne sesongen. Etter hva jeg forstår var United uheldige mot Wolves sist. United ligger på toppen av tabellen, selv om de ikke er bra gjennomgående.

Rösler:
- De er det beste hjemmelaget i Premier League, og uhyre vanskelig å slå på Old Trafford. De har en mengde offensive valgmuligheter, ikke bare Berbatov, men folk som Nani, Rooney, Hernandez (kan bli utelatt fra troppen pga. seint ankomst fra Mexico, journ.anm.) og Giggs. I tillegg har de sentrale midtbanespillere som er flinke til å komme inn i boksen. United spiller en god kollektiv og offensiv plan.

Lundekvam:
- Det meste, egentlig. Som jeg ser United hjemme har de nesten vært uslåelige. United har vært der og gjort det før, og så har de tryggheten på hjemmebane. Det er vanskelig for motstanderen å overkomme. Og så får de Park tilbake, han pleier å spille alle storkamper. En god spiller som ikke får så mye oppmerksomhet.

- Hva taler for City-seier?
Johnsen:
- Ikke noe, hehe. Neida, de har et bra lag. Jeg har ikke sett dem den siste tida, men de har fått gode resultater og har gode spillere.

Rösler:
- City har en god statistikk mot topplagene denne sesongen, og slipper inn få mål. Jeg tror vi kan greie å begrense antall sjanser imot, og med så mye offensiv kvalitet i laget kan vi straffe dem på kontringer.

Lundekvam:
- Først og fremst er de solide defensivt, så har de Carlos Tevez i fryktelig god form. Det er et godt fotballag, som er gjerrige, godt organisert og har masse mål i seg. City er er lag i mine øyne som vinner titler, det tror jeg.

- Hvordan tror du det går?
Johnsen:
- Jeg tror United vinner 2-0.

Rösler:
- 1-1.

TROR PÅ POENGDELING: Tidligere City-spiller Uwe Rösler spår 1-1 i morgendagens Manchester-derby.Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix
TROR PÅ POENGDELING: Tidligere City-spiller Uwe Rösler spår 1-1 i morgendagens Manchester-derby.Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix Vis mer

Lundekvam:
- Jeg tror United vinner. 3-1.

- Hvordan oppfatter du stemningen mellom de to klubbene nå for tida?
Johnsen:
- Du har det med Tevez, den biten der. Mellom fansen er det mest morsomt, noen i familier er splittet mellom United og City. Det er ikke det verste derbyet. Jeg opplevde aldri noe negativt med City-fans da jeg bodde i Manchester.

Rösler:
- Vi nærmer oss stadig United. For første gang i Premier League er begge klubbene stabilt innenfor topp tre. Det gjør at denne kampen blir enda mer hypet i media enn tidligere.

Lundekvam:
- Det er et større hat enn noensinne. Det er et kjempehat og det har det alltid vært mellom de to klubbene. Og det har vært klasseforskjell, tabellmessig og så videre. Men nå har City begynt å vinne, og United har fått opp øynene. Det ser du på at de gidder å uttale seg, de gir tilbakemeldinger. De er litt bekymret, og City kommer tror jeg.

- Du har de spekulasjonene med Rooney tidligere i sesongen, og du har Tevez som har fått pipekonsert mot seg før fra United-fansen. Og det får han garantert i morgen.

- Hvordan opplevde du å spille i Manchester-derbyet?
Johnsen:
- Jeg tror ikke jeg har spilt noe derby. City var ikke helt der oppe i de årene jeg var i United.

Rösler:
- På den tida var United et topplag, mens vi lå rundt midten eller på nedre halvdel. For oss var det høydepunktet i sesongen, som ingen ville gå glipp av. Mitt beste minne var da jeg scoret mot dem i FA-cupen og ligaen i 1995/96-sesongen. Ett mål på hver bane. I FA-cupkampen spilte vi på Old Trafford og tok ledelsen, men så fikk vi en billig straffe mot oss like før pause. Cantona utliknet og scoret vinnermålet i 2. omgang. Det var 15 000 City-fans i den ene svingen. Stemningen var helt utrolig, det er den beste jeg har opplevd i mine år i England.

TROR PÅ UNITED-SEIER: TV 2-ekspert Claus Lundekvam mener Manchester Uniteds trygghet på hjemmebane vil bli utslagsgivende.Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
TROR PÅ UNITED-SEIER: TV 2-ekspert Claus Lundekvam mener Manchester Uniteds trygghet på hjemmebane vil bli utslagsgivende.Foto: Marit Hommedal / SCANPIX Vis mer
TROR PÅ GAMLEKLUBBEN: Ronny Johnsen tror at gamleklubben Manchester United tar en solid 2-0 seier i morgendagens derby.Foto: SCANPIX/AP Photo/Luca Bruno
TROR PÅ GAMLEKLUBBEN: Ronny Johnsen tror at gamleklubben Manchester United tar en solid 2-0 seier i morgendagens derby.Foto: SCANPIX/AP Photo/Luca Bruno Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling