Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Det er til Edvartsens beste at han aldri dømmer VIF igjen

Angripes av VIF-supporterne - men ikke for evnene som dommer.

BESKYLDER EDVARTSEN FOR ROLLEBLANDING: Supporternettstedet VPN og Klanen mener Svein Erik Edvartsens jobb som daglig leder i Storhamar Dragons - erkerivalen til VIF Hockey - ikke lar seg forene med at han dømmer Vålerenga i Tippeligaen. Her får VIFs Maly Diamanka det røde kortet av Edvartsen under kampen mot Rosenborg sist søndag. 
Foto: Ned Alley / NTB scanpix
BESKYLDER EDVARTSEN FOR ROLLEBLANDING: Supporternettstedet VPN og Klanen mener Svein Erik Edvartsens jobb som daglig leder i Storhamar Dragons - erkerivalen til VIF Hockey - ikke lar seg forene med at han dømmer Vålerenga i Tippeligaen. Her får VIFs Maly Diamanka det røde kortet av Edvartsen under kampen mot Rosenborg sist søndag. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Tippeliga-dommer Svein Erik Edvartsen er inhabil og bør ikke få dømme Vålerenga i tida framover.

Det mener Vålerenga-nettstedet VPN og supportergruppa Klanen, som argumenterer for at Edvartsens stilling som daglig leder i ishockeyklubben Storhamar Dragons bidrar til å reise tvil om habiliteten hans når han dømmer VIF i Tippeligaen.

I hockeysammenheng er Storhamar og VIF bitre rivaler. I fotballsammenheng finnes det overhodet ingen rivalisering mellom de samme to klubbene - Storhamar holder til i 4. divisjon og Vålerenga i Tippeligaen - men det mener VIF-supporterne er irrelevant.

- Vålerenga er Vålerenga, enten det er håndball, fotball eller ishockey. Jeg tror nok Edvartsen ønsker å skille mellom ishockey og fotball, men på et emosjonelt plan er det mulig å tvile på at han greier det, sier Anders Grydeland i vpn.no til Dagbladet.

- Ingen tror han gjør det bevisst
Han var med å starte en diskusjon etter at Edvartsen dømte kampen mellom Rosenborg og Vålerenga på Lerkendal 16. september. Situasjonen der Rade Prica satte inn 2-0 for Rosenborg, i en tøff duell med VIF-keeper Lars Hirschfeld, var av det omdiskuterte slaget.

Dagen i forveien møttes for øvrig Storhamar og Vålerenga i Get-ligaen - en kamp gjestene fra Oslo vant 5-2.

«Synes virkelig ikke NFF det er betenkelig at daglig leder i Storhamar får dømme Vålerengas kamper i Tippeligaen, spesielt dagen etter at nettopp Storhamar har fått fik av Vålerenga i ishockey?» spør VPN på sitt nettsted.

- Du synes ikke det blir litt paranoid å tro at Edvartsen bevisst dømmer mot fotballaget VIF fordi ishockeylaget hans tapte mot VIF dagen før?

- Det går ikke på vilje, det er vi enige om. Ingen tror at han gjør det bevisst, han er en bra dommer på nivå med de andre i Tippeligaen, og det er ikke noe personlig mot Edvartsen. Men vi supportere styres av engasjement og emosjoner, og kanskje litt mindre av fornuft. Edvartsen er et engasjert menneske, og det er ikke noen grunn til å tro at han er noe annerledes. Dagen før Vålerenga spilte mot RBK på Lerkendal fikk klubben hans fikk av Vålerenga på isen. Det er ikke unaturlig å tenke seg at han kanskje hadde sett annerledes på 2-0-målet til Rosenborg hvis det dreide seg om et annet lag enn Vålerenga, sier Grydeland.

- Mener dere at han aldri bør få dømme Vålerengas fotballag igjen?

- Han bør få slippe habilitetsdiskusjoner i etterkant, for sitt eget beste. Både fotballen og Edvartsen er best tjent med at han slipper å dømme Vålerenga noe mer.

NFF: Skaper ikke tvil om integriteten
Grydeland mener oppgjørene mellom VIF - Storhamar i ishockey tilsvarer oppgjørene mellom VIF - Lillestrøm og RBK - Molde i fotballen.

Rosenborg har også et hockeylag i eliteserien, men de tilhører ikke samme idrettslag. VPN synes uansett ikke den samme problemstillingen gjelder for dem.

- Tilknytningen mellom fotball og hockey er ikke så tett i Rosenborg som den er i Vålerenga. Rosenborg hockey har kommet i stedet for TIK som gikk konkurs, de har omtrent den samme posisjonen som Sandnes Ulf har i fotball. Historien mellom Vålerenga og Storhamar er derimot lang, intens og hard, vi har vært erkerivaler siden 90-tallet, sier han.

VPN har kontaktet dommersjef Rune Pedersen på mail, som igjen har koblet inn den juridiske avdelingen i NFF. De har kommet med en redegjørelse der de avviser at Edvartsens jobb som daglig leder i Storhamar Dragons er egnet til å skape tvil om habiliteten som Tippeliga-dommer.

«NFFs standpunkt er at det å ha en rolle i et idrettslag som konkurrerer med klubber som også har fotballag, isolert sett ikke er tilstrekkelig til å skape tvil om dommerens integritet. Dette vil kunne vurderes annerledes dersom dommeren uttrykker seg på en negativ måte om den konkurrerende klubben, uttalelsene kan da fanges opp av retningslinjenes krav om at dommerne skal avholde seg fra uttalelse/markering av tilknytning/sympati/antipati til klubber.», heter det i svaret til supporternettstedet.

Med andre ord tyder mye på at Vålerenga-supporterne kan se langt etter å få ønsket sitt oppfylt - og at Edvartsen kommer til å dømme VIF også i framtida.

Men de gir ikke helt opp.

- Når forbundet får tenkt seg om, har de vist tidligere at de kan være reflekterte, sier Grydeland.

• Edvartsen slår tilbake: - Paranoid og desperat

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media