FORTVILET: Therese Johaug viste følelser under pressemøtet sammen med Norges Skiforbund, der hun forklarer årsaken til positiv dopingtest. Video: NTB Scanpix Vis mer

Therese Johaug-saken:

Det er to spørsmål den svenske kommentatoren vil ha svar på: «Gi oss sannheten nå, Johaug»

Oppfordrer Therese Johaug til å svare på spørsmål for å styrke sin troverdighet.

(Dagbladet): Det er over ei uke siden Therese Johaug (28) forklarte at hun hadde levert en positiv dopingprøve. Siden forrige torsdag har det vært stille fra skistjernen i påvente av at saken behandles.

Nå etterlyser den svenske kommentatoren Tomas Pettersson at Johaug svarer for seg.

KOMMENTATOR: Tomas Pettersson i Expressen. Foto: Nils Jakobsson 
KOMMENTATOR: Tomas Pettersson i Expressen. Foto: Nils Jakobsson  Vis mer

«For hver dag som går, for hver nye spekulasjon, så forsvinner en del av Therese Johaugs troverdighet. La meg komme med et råd: Kom ut fra ditt gjemmested, Johaug», skriver Pettersson i Expressen.

To spørsmål

Den erfarne langrennskommentatoren oppfordrer 28-åringen til å fortelle omverdenen og svare på spesielt to spørsmål som Pettersson sitter på:

«1) Hur gick det egentligen exakt till när du lyckades missa dopingvarningen på både asken och bipacksedeln till salvan?»

«2) Varför följde du inte just denna gång de egna rutiner du själv berättade om bara ett par veckor tidigare - att kolla upp alla substanser både en, två och tre gånger?»

Pettersson understreker at han synes synd på Johaug, men at det er på tide å få svar på de ubesvarte spørsmålene. Kommentatoren skriver at han ble berørt under seansen forrige torsdag.

«De fleste av oss ble berørt av Therese Johaugs korte pressekonferanse for ei uke siden. Jeg ble hvertfall det. Sønderknuste, voksne mennesker som bryter sammen har den effekten på meg. Muligens er jeg en smule naiv og farget etter tiår med jevnlige møter med Therese Johaug, men akkurat som for ei uke siden tror jeg ikke et øyeblikk på at hun dopet seg med vilje», skriver Pettersson.

Nylig sa Johaugs advokat Christian B. Hjort følgende:

- Det er fortsatt uklart om pakken var merket, men det vil Antidoping Norge finne ut av. Therese forklarer at hun ikke så noe varselskilt på pakken. Hvis hun hadde sett det, så ville hun ikke brukt salven. Hennes forklaring er at hun fikk pakken fra Fredrik Bendiksen og forsikringer om at den ikke inneholdt forbudte stoffer. Med det i hodet, tok hun tuben ut av pakken, kastet pakken og brukte salven, sa Hjort til Dagbladet mandag.

STERKT PREGET: Det var en sterkt preget Marit Bjørgen som møtte pressen etter Johaug-skandalen sammen med lagkamerat Ingvild Flugstad Østberg. Video: NTB Scanpix Vis mer

- To år

Therese Johaug ble onsdag denne uka suspendert i to måneder av Antidoping Norge i påvente av at saken behandles videre og til en eventuell dom er på plass. Den svenske antidopingeksperten Marcus Ericsson sa til Dagbladet i går han tror på en utestengelse på rundt to år.

- Det blir antakelig en ganske hard straff, jeg kan ikke se det på noen annen måte. Regler er regler, og selv om det er klart formildende omstendigheter er man ikke uten ansvar, sier Ericsson til Dagbladet og legger til:

- To år er vel rimelig for anabole steroider. Jeg gjetter på det, men man har blitt overrasket før. Det blir ofte politisk også i disse sakene her.

Det som taler positivt for Johaug, er at hun oppga at hun hadde brukt Trofodermin da hun ble dopingtestet, i tillegg til det faktum at hun spurte landslagslegen om denne kremen sto på dopiglista, fikk nei som svar og fulgte legens råd. Tommy Forsgren i Antidoping Sverige, som er ekspert på WADAs regelverk, mener det styrkes Johaugs sak.

ANTIDOPING NORGE: Medisinsk sjef i Antidoping Norge Per Wiik Johansen sier under pressekonferansen at det ikke finnes holdepunkter for at mengden krem som Johaug har inntatt har prestasjonsfremmende egenskaper. Video: NTB Scanpix Vis mer