Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Det er tøffe krav russerne må innfri

Friidrettspresident Sebastian Coe.

STRENG LINJE: Sebastian Coe har nå kommet med forslag til krav russisk friidrett må innfri for å komme tilbake på banen igjen. De russiske lederne går en hard og tøff tid i møte. Foto: REUTERS/Jason Lee/Files
STRENG LINJE: Sebastian Coe har nå kommet med forslag til krav russisk friidrett må innfri for å komme tilbake på banen igjen. De russiske lederne går en hard og tøff tid i møte. Foto: REUTERS/Jason Lee/Files Vis mer

Sebastian Coe har nå kommet med forslag til krav russisk friidrett må innfri for å komme tilbake på banen igjen. De russiske lederne går en hard og tøff tid i møte.

- Vi har lagt oss på en streng linje. Det er tøffe krav russerne må innfri, og vi må har sterke beviser på at de har fulgt opp våre krav før de kan komme tilbake i konkurranser igjen. Dersom de ikke legger håndfaste bevis på bordet for at de har fått orden på antidopingarbeidet sitt, kommer ikke inspektørene våre til å godkjenne prosessen, sier Sebastian Coe.

Han ble valgt til president i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) under kongressen i Beijing i august.

Det er en uavhengig komité som blir ledet av nordmannen Rune Andersen, spesialrådgiver i Antidoping Norge og tidligere direktør i Det internasjonale antidopingforbundet (WADA), som skal hjelpe til med å få russisk friidrett opp å gå igjen. Dette er denne komiteen som skal undersøke om russerne gjør det de er pålagt, og Andersen skal rapportere direkte til IAAF.

Massiv utestengelse Ikke bare er russisk friidrett satt på sidelinjen og utestengt inntil videre, men også det russiske antidopingbyrået er skjøvet ut i kulda. Sist fredag ble friidretten rammet med suspensjon. Onsdag slo WADA til og utestengte det russiske antidopingbyrået. Det skjedde i styremøtet WADA hadde i Colorado Springs.

Den norske kulturministeren Thorhild Widvey sitter i WADA-styret og var svært fornøyd med den avgjørelsen som er tatt. Hun sa til NTB før styremøtet startet at det er nødvendig å vise handlekraft for å bekjempe doping. Vedtaket fra onsdag viser at WADA ikke farer med tomt snakk.

Om ikke dette er nok, så er også laboratoriet i Moskva fratatt WADA-lisensen. Om laboratoriet får denne godkjennelsen tilbake igjen, er det altfor tidlig å si noe om.

Fem krav Coe sier at det første kravet russerne må innfri er å gå til aksjon mot utøvere, trenere og annet personell som er involvert i doping. Disse, og det gjelder særlig utøverne, må få sin straff. Det er jo kommet fram, via WADAs uavhengige rapport, at flere russiske utøvere har sluppet fri etter å ha avgitt positive dopingprøver.

Russerne må vise at de er i stand til å drive et pålitelig og vanntett antidopingsystem. De må vise at landet er i stand til å følge WADA-koden på dette området. De må vedta reformer som gjør det mulig å avsløre utøvere som doper seg. Bakmennene, altså trenere og annet støttepersonell, må også få søkelyset rettet mot seg på en langt annen måte enn tilfellet har vært til nå.

Coe forteller at russerne også må arbeide på det forebyggende planet og få på plass et troverdig program, som skal holde utøvere unna doping i framtiden. Det blir også foreslått at russerne kriminaliserer distribuering og omsetting av doping og får dette inn i straffeloven sin. Slike lover har allerede Tyskland, Spania og Italia vedtatt.

- Før russerne kan komme tilbake igjen, må vi være sikre på at alle kriterier og krav er innfridd. Det blir ikke gitt noen tidsfrister i så måte, sier Coe, fullt klar over at russiske friidrettsutøvere risikerer å måtte stå over OL i Rio.

Den komiteen Rune Andersen leder, og som skal kontrollere at russerne setter i gang arbeid med å oppfylle kravene fra IAAF, starter sitt arbeid 1. januar neste år. Den første rapporten til IAAF skal være levert innen 27. mars, til styremøtet i Wales.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media